Ген. Константин Попов: С F-16 ние ще имаме най-добрият самолет в региона, един от най-добрите самолети в Европа, изключителен самолет, с нови технологии, с огромни възможности

Ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Комисията по отбрана одобри сделката за F-16, окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала, като за ратификацията е заложена като първа за петък в работата на парламента. В понеделник Министерският съвет увеличи размера на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за тази година с 2.1 млрд. лева, след като преди дни одобри сделката за закупуване на нови 8 бойни изтребили от САЩ. Самолетите са многофункционални, 6 от тях са едноместни, а 2 – двуместни. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Депутатите от Комисията по отбрана одобриха и актуализацията на бюджета, която отразява разхода по сделката. Наш гост е председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов, бивш пилот в изтребителна ескадрила, командир на Военновъздушните сили и началник на отбраната, сега – народен представител. Г-н генерал, имате над 150 часа като военен пилот, многократно сте потвърждавали, че офертата за F-16 е най-добрата. Сега на финалната права за придобиването на изтребителите бихте ли се ангажирали с оценка какъв избор прави България?

Константин Попов: Без да влизам в подробности, малко повече от 150 часа съм летял. Но сега наистина по сериозната тема. Това е един много важен момент и той не е много важен за ген. Попов, за Комисията по отбрана, за ВВС или за Българската армия, а е стратегически избор, защото ние всъщност залагаме бъдещето на ВВС в добър коловоз. Ние за първи път не на хартия, не на обещания, не на думи, ако ратифицираме този договор, дай Боже, ще направим нещо реално. Реални хора ще ходят да се обучават, ще имаме реални самолети – едни изключителни самолети с изключителни възможности. Ние ще имаме най-добрия самолет в региона, ние ще имаме един от най-добрите самолети в Европа, изключителен самолет, с нови технологии, с огромни възможности. А стар принцип е, че когато нямаш много самолети, ти трябва да имаш по-добрия самолет, за да има възпираща сила. Ако купуваш малко самолети, а ние толкова можем да си позволим – една ескадрила, и тези самолети нямат възможности, и са малко, това си е чист разход на средства. Това, което ние, надявам се, ще направим, защото аз вярвам в разума на народните представители, в тяхната мъдрост, ние ще заложим сигурност. България все повече повишава своята роля като страна, осигуряваща стабилност в региона, като страна, която води мъдра външна политика и като страна, която може да си го позволи това, защото икономиката е стабилна, развива се добре, финансовият сектор стои добре. И тук стои въпросът, ако не го направим сега, кога ще го направим? Мисля, че точно тук е нашата отговорност ние да вземем мъдро държавническо решение, така че да я има суверенна България. Защото ние говорим за отбрана, сигурност и независимост.

Водещ: Имате ли съмнение, че ратификацията може да не се състои?

Константин Попов: Е, разбира се, всичко може да се случи. В края на краищата народните представители решават по съвест. Но аз на тази съвест разчитам. Много правителства, много политици се изговориха, не само политици, разбира се, което всъщност е добре, изказваха се различни мнения в продължение на много години, имаше много демонстрации на решителност, но в края на краищата нищо не се случваше. И тук наистина трябва да поздравим правителството за решителността, с която действаше. Да, в такъв дебат винаги има остри реакции, къде смислени, къде не много смислени, има много рискове, но в края на краищата трябва решителност. И българското правителство, премиерът, проявиха тази решителност и го докарахме до тук. И сега ще бъде не особено разумно, ако в пленарна зала не ратифицираме този договор. Тогава с какви очи ще погледнем хората, летците, техниците, хората с униформи? Как ще обясним на българина, тези хора, които очакват от Министерство на отбраната, от въоръжените сили, че ще им гарантират сигурност? Как ще им обясним ние на тези хора, че отлагаме нещо за някога – кога и защо? За какво сме работили толкова време, за какво сме се надявали? Не дойде ли време отбраната да стане приоритет? Как ще го обясним? Затова се надявам на смислен дебат в пленарна зала. Разбира се, че може да има хора против, но се надявам тези, които са мъдри, които милеят за независима суверенна България, да гласуват „за“.

Водещ: Ген. Попов, с придобиването на ескадрилата излиза ли Българската армия от безвремието на нейната модернизация?

Константин Попов: Аз не обичам да използвам клишета за исторически момент и т.н., но днес обявих в комисията, може би малко и под емоцията като военен пилот, че съм сигурен, че всички участници в тази комисия ще си спомнят за този ден някога. И аз лично съм горд, че съм част от този процес. Не, заслугата не е моя, на Иван или на някой друг, заслугата е на тези хора, които положиха много усилия, много труд, и наистина залагат бъдеще – бъдеще, което ни дава свободата, дава ни независимостта. Колкото и грандиозно да звучат тези думи, аз наистина ги вярвам.

Водещ: А има ли яснота за другите два проекта от модернизацията на армията – за военноморския флот и за сухопътните войски?

Константин Попов: Да, дискутира се и този въпрос. Както знаете, комисията редовно задаваме такива въпроси на министъра на отбраната, интересуваме се от тези въпроси, защото наистина ние искаме трите големи проекта да вървят синхронизирано, да имат обща цел, да са разположени във времето разумно, да могат и трите вида въоръжени сили едновременно в един и същ, не много дълъг, период  от време да могат да работят с новите си системи заедно. Защото силата на една армия е в нейното единение. Така че това, което и министърът доложи в комисията, е, че проектът за военноморските сили се движи добре. Мисля, че до края на годината ще има договор. И има известно забавяне за проекта за сухопътни войски за придобиване на бойните машини, но и той е във финален етап. Надявам се тази седмица, но не по-късно от следващата седмица, по този проект искания за оферти Request For Proposal да бъдат изпратени до всички участници. Като се реши това на Съвета по отбрана, оттам нататък има малко по-дълга процедура – да се получат отговорите, да се направи съответният избор, да се сключи договор. И наистина в началото на следващата година, дай Боже януари, да имаме съответно сключен договор и за Сухопътните войски. Разбира се, това са предположения, но ние вярваме, че са достатъчно реалистични и че министърът на отбраната е мобилизирал ресурс в Министерството на отбраната да заработи в тази посока.

Водещ: И няма придобиването на ескадрилата изтребители да изяде парите за другите два проекта?

Константин Попов: Ами това беше отговорът и от министъра на отбраната, и от началника на отбраната. Какво означава: „да ги изяде“? Аз днес споделих и пред ваши колеги, не обичам крайните думи и емоции, някой път се появяват в малко по-разгорещени дискусии между политици, силни думи, които не носят характера на разумността. Днес споделих, че за мен това не са сделки, това не е сделка между една държава и друга държава. Търси се най-доброто, да постигнем най-доброто, да можем наистина да имаме армия, която заслужаваме, армия, която може да си изпълнява задълженията. И тук тези усилия на всички – и в Министерството на отбраната, и в другите институции заслужават адмирации.

Водещ: Ген. Попов, купува ли България изтребители с намалена функционалност, както твърди главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов?

Константин Попов: Извинявайте, аз няма да коментирам, кой какво е казал. Виждате, че това винаги съм го правил, няма да включвам лични имена, няма да влизам в индивидуални спорове, кой какво е казал и защо го е казал. Придобиваме изключително съвременен самолет – самолет, който може да изпълнява всякакви задачи, самолет, който има уникални способности, който може да използва всякакъв вид въоръжение. Само трябва да кажа, че всичко на този самолет е налично. Имаме разрешение от Конгреса, когато си поискаме да взимаме и допълнително боеприпаси. Тук да направя едно леко отклонение като военен. Когато се планира една операция, тогава се планират и ресурсите. И съвсем грубо казваш – с толкова самолети, с такова въоръжение, с такъв тип въоръжение или с друг тип въоръжение могат да се изпълнят тези цели, защото това са целите на тази операция. Другата операция може да е различна, може да се осъществи с други ресурси. Но ние вече имаме разрешение от Конгреса. И тук става въпрос за кратко, бързо ангажиране на Министерството на отбраната, подписване на т.нар. LOR и доставка на необходимите за конкретната операция боеприпаси. Но самолетът има абсолютно всичките възможности. Дадено е разрешение да се подкачат всичките боеприпаси, интегриран е софтуерът, хардуерът. И нашите летци ще могат да се готвят да изпълняват такива мисии. Знаете, че подготовката на един летец може да продължи години. Ако бяхме отишли на друг вариант, говоря за друг самолет от съответните държави, тази подготовка нямаше да се води, докато не сключим договор отново със САЩ. А кога и как ще стане това, и на каква цена, не е много ясно. Така че това, че работим само с една държава, и то със съюзна държава, дава много предимства.

Водещ: Защо бе политизиран изборът и купуването на изтребителите? Не се ли предполага технократска и прагматична оценка?

Константин Попов: Вижте, няма как решението да не е политическо. В края на краищата се решава от парламента. И между другото парламентът вече за пети път участва в такива решения. За пети път. Мисля, че няма друга държава, която да е постигнала такъв рекорд. Няма как Министерският съвет да бяга от отговорност и да не реши. Няма как политическото ръководство на Министерството на отбраната, МВнР, Министерството на икономиката, Министерството на финансите да не участват. Разбира се, сериозно искам да подчертая, че решението се взима на базата на много експертни решения – една оценка, която се дава от различни решения, съпоставяне, анализиране, за да се стигне до разумно решение. И аз смятам, че това го направихме добре. А що се отнася за политизирането, май че това е част от играта. Всеки търси някакви политически дивиденти. Аз малко като човек отскоро в политиката негодувам от такова политизиране, не го приемам. Но това е наистина част от системата.

Водещ: Понеже сте вече и политик, как ще обясните на хората, и на вашите избиратели, а и на тези, които не са, защо трябва да се направи огромният двумилиарден разход?

Константин Попов: Всъщност като говорим за огромен, огромен в сравнение с какво? Огромен в сравнение с нашата независимост, нашия суверенитет? Огромен спрямо какво? Знаете ли, може би ще го кажа за първи път по медия – преди доста години, може би 10 години, говорих с политици от сериозен ранг, тогава бях командир на ВВС, ставаше въпрос за бюджета на ВВС, имаше криза, сериозен недоимък, с който трябваше да се справим, и тогава тези политици казаха: „Много сте скъпи, вие от ВВС“. Не е ли по-евтино да поканим други наши държави на много ниска цена да носят т.нар. Air Policing? И аз тогава отвърнах – аз съм сигурен, че ще се намерят държави, които без пари ще носят Air Policing; сигурен съм, че и танкове с екипажи ще ни докарат без пари; сигурен съм, че кметове и генерал-губернатори ще ни докарат без пари. Но не това е нашата задача, защото ние искаме сами да си определяме съдбата и бъдещето. Мисля, че приеха моя отговор.

Водещ: Известна е максимата, че народ, който не храни своя армия, ще храни чужда. И тя е тежка.

Константин Попов: Да. И тя е тежка. И важното е наистина не само да изговаряме думи, а да вникваме в дълбокия смисъл на думите.

Водещ: Като вниквате в дълбокия смисъл на думите, напред във времето какво виждате, ген. Попов?

Константин Попов: Напред във времето? Напред във времето виждам българските ВВС, които вървят напред и нагоре. Напред във времето виждам един осъзнат български народ, който не се срамува да се нарече българин. Един български народ, който е наследил силния дух на своите предци, който иска да живее в добра държава и да я защитава по най-добрия начин.

Цоня Събчева