Ген.-майор Андрей Боцев: Загиналите на Каймак-Чалан са си дали живота за обединението на нашата държава и утвърждаването ѝ на световната сцена

Загиналите на Каймак-Чалан са си дали живота за обединението на нашата държава и утвърждаването ѝ на световната сцена. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген.-майор Андрей Боцев, командващ Сухопътните войски. Той отбеляза, че няколко пъти е ходил на представяния на книгата в различни градове на държавата, където активно участие са имали и командири,  и личен състав от военните поделения.

„Бях възхитен от смелостта на Красимир Узунова да предприеме такива стъпи, да отдели от времето си, за да възстанови историята, която в продължение на 100 години беше забравена“, обясни той. „Колегите проявиха огромен интерес, в залата се събраха много хора и с много голям интерес слушаха. Много е важно да си спомним за тези  герои, защото те бяха потънали в забвение. Моето мнение е, че тази книга не е толкова за възвеличаване героизма на мъртвите и дали живота си за нашата родина, а е повече за възстановяване паметта на живите“, отбеляза той.

Ген.-майор Андрей Боцев добави, че поуките от нашата история са пределно ясни. Според него дори и в момента имаме способна българската армия.