Ген.-майор Груди Ангелов: Надявам се до Нова година паметникът на полк. Борис Дрангов да бъде отлят и до 2 март открит в двора на Военната академия

Надявам се до Нова година паметникът на полк. Борис Дрангов да бъде отлят и до 2 март открит в двора на Военната академия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов. „Надявам се до края на тази година всичко, което зависи по отливането на скулптурата на паметника, да бъде завършено. Вчера говорих със скулптора, който вече е на етап леене. Надявам се до Нова година да бъде отлят и за неговия рожден ден – 3 март, да имаме възможност да го открием. Няма да бъде точно на 3 март, а в навечерието на неговия рожден ден. Надявам се до 2 март паметникът да бъде открит“, коментира Ангелов.
По думите му с изявите си през годините, Военна академия е утвърдила своето място в обществото. „С дейностите по патриотичното възпитание също. При нас се представиха много книги, както и тази на г-н Красимир Узунов „Азъ служихъ при Дранговъ“. Том втори на „История на сухопътни войски“, която беше разработена с помощта военноисторическата секция на Военна академия и беше представена в нея. Инициативите по изграждането на паметника на Дрангов във Военна академия, също така и за изграждането на параклис-мавзолей за загиналите през Първата световна война, който ще бъде на излизане на ул. „Черковна“, допълни той. Според него това само по себе си говори, че Военна академия стои добре в обществото и иска да бъде приета добре. „Мероприятията, които се извършват в парка на Военна академия, съвместно със Столична община, също отварят Академията към обществото“, каза още Груди Ангелов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение” 

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус – „Военни известия“.