Ген. Стефан Стефанов, военен разузнавач: Ликвидирането на ген. Касем Сюлеймани не е дело само на американски служби

Снимка: ГС на БСП - София

Създалото се напрежение в Близкия Изток ще се отрази най-много на специалните служби. Това коментира в предаването „За честта и славата на България“ по <b>Радио „Фокус“</b> военният разузнавач ген. Стефан Стефанов, бивш зам. директор на Служба „Военна информация“. Той посочи, че тежестта пада изключително  много и върху нашите служби, най-вече върху разузнаването. „Не изключвам, че някои задачи, някои наши съвместни операции или участия в съвместни мероприятия с други служби ще бъдат за известно време замразени. Тъй като всичко онова, което се прави зад граница от службите е в интерес на националната ни сигурност“, отбеляза той.

Ген. Стефанов коментира, че ликвидирането на иранския  генерал Касем Сюлеймани едва ли е дело само на американски спец служби. „Споделям  мнението на мои колеги, че  вероятно има и друга служба, и други служби, които са допринесли, за да бъде разкрито точното местонахождението на Сюлеймани“. Военният разузнавач посочи още, че изказването на американския президент Доналд Тръмп, с което благодари на американските разузнавателни служби за ликвидирането на  Сюлеймани, поставя много американци, които са намират в различни страни в изключително рискова ситуация.

От друга страна навсякъде където има български военнослужещ, който под българското знаме изпълнява интернационални и други задачи по линия на НАТО и на Европейския съюз, съществуват заплахи, допълни той. „Ислямска държава“ , говоря най-вече за тези терористи, които бяха осъдени от цялото население, от всички трезвомислещи хора, е проникнала в различни държави, в различни институции. Знаете, че повечето от терористите бяха от държави, които абсолютно нямат нищо общо с исляма. Имаше англичани, имаше италианци, най-големите главорези бяха от Франция. Не казвам, че трябва да има някакво възмездие от хора, които са свързани с Иран.

Генералът прогнозира, че за един продължителен период от време, ще виси заплахата над живота на нашите военнослужещи зад граница.

 

Евелина БРАНИМИРОВА