Георги Анадолов, промоутър: Участниците в „Spartacus fighting championship“ застават зад кампанията „Аз съм различен, аз съм боец“ в подкрепа на децата с аутизъм

Снимка: Община Благоевград

За пръв път в Благоевград ще се проведе „Spartacus fighting championship“ (SFC). Емблематичният административен център, който дава тласъка на състезатели от световен ранг, ще бъде арена на бойните спортове на 5 октомври тази година, по повод празника на града. Повече за събитието научаваме от неговия промоутър Георги Андонов. Интервю на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Поводът за нашия разговор е едно доста мащабно събитие, което ще се проведе в Благоевград на 5 октомври по повод празника на града. Кажете ни какво точно ще се случи тук?

Георги Анадолов: Това, което ще се случи всъщност ще бъде кулминацията, завършека на този празник, който се организира от Община Благоевград. Много съм щастлив, че те ни поканиха да бъде тук. В същото време това е нещо, което лично аз исках да се случи от много време. Този град го заслужава, публиката го заслужава и най-вече общността на Таекуон-дото.

Фокус: Така нареченият „кантар“ ще се проведе днес на открита сцена, която ще бъде разположена на площад „Македония“. Това ще се случи в 19.30 часа. Какво представлява въпросното мерене?

Георги Анадолов: Тогава, за първи път, голяма част от бойците, които ще вземат участие, ще застанат лице в лице със своя противник. Това са най-вече бойците, които се изправят чуждестранни гости, с които никога не са се срещали. Сигурен съм, че предварително са се разучили един друг до най-голямата подробност, но никога до сега не са се срещали очи в очи. Днес предстои първият им досег и публиката ще може да види тяхното представяне, килограмите и в същото време тяхното поведения, изправяйки се срещу своя съперник. В това събитие ще може да видим дори страха в един или друг участник. Дали ще видим взаимно уважение вече зависи от всеки един от състезателите и от това, което те носят в своите сърца. До голяма степен на кантара ще видим какво ни очаква в съботния ден.

Фокус: В тази връзка на 5 октомври колко двубоя ни очакват и в какви стилове?

Георги Анадолов: В събота ще наблюдаваме 11 двубоя, като те са в стил К1 и ММА. Имаме и няколко подгряващи срещи, които са в стил Кик бокс. В тях ще вземат участие млади момчета, които са се трудили много в залата, но сега тепърва прохождат в бойните среди. Имам голяма надежда, че това ще са лицата на нашите бъдещи бойци. Нашето голямо желание винаги е било да даваме възможност точно на такива млади бойци – да излязат на голямата сцена, да усетят тръпката и да започнат да се изгражда. Всъщност те правят това не само с труда в залата, но и чрез подкрепата на публиката, която ще им даде кураж да продължават да тренират.

Фокус: Може би е важно да кажем също, че всички бойци подкрепят вашата кампания: „Аз съм различен, аз съм боец“ в подкрепа на децата с аутизъм.

Георги Анадолов: Много съм щастлив, както от това, което казахте, така и от факта, че бойците ни застават зад тази кауза. Всички те много радушно приеха кампанията и се включиха в нея. Най-хубавото е, че виждам всеки един от тях колко много дава от себе си за продукта, който градим заедно. Те се опитват да бъдат максимално полезни на колкото се може повече хора и деца, които се нуждаят. Сблъсквайки се с децата с аутизъм установихме и нещо много интересно, а именно, че те са истинските бойци. Да, ние влагаме много труд в тренировките, влагаме и много енергия, за да може да се изградим до ниво, в което всеки един боец да може да развее българския флаг. Но бойците могат и да си почиват. Докато тези деца нямат почивка. Те се сблъскват непрестанно с трудностите в ежедневието и с начина, по който ги възприема обществото. Те са истински бойци. Аз съм много щастлив, че успяваме да помогнем, но и от резултатите, които се получават. Със сигурност и за в бъдеще ще продължаваме да се борим за тази кауза. Бих искал да призова всички жители и гости на Благоевград, които са почитатели на бойните спортове, но и любителите на българските традиции, защото ще имаме доста фолклорна част,  да дойдат и подкрепят нашите момчета и момичета. Те имат нужда от Вас, за да продължат да развяват българския флаг. Заповядайте на 5 октомври в зала „Скаптопара“ от 19.30 часа.

Ливия НИНОВА