Георги Андонов, ПП ГЕРБ: Опасенията на някои от  кметовете, че ако ГЕРБ не спечелят предсрочните избори, има възможност техни проекти да не бъдат одобрени, са напълно основателни

Георги Андонов, народен представител от ПП ГЕРБ, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин относно политическата криза в страната и как се отразява тя на местната политика

Фокус: Г-н Андонов, проблемите в национален мащаб ще се отразят ли върху местната власт?

Георги Андонов: На този етап това, което наблюдавам като начин на кореспонденция преди подаването на оставката и сега, мисля, че наистина се получава един лек проблем по отношение на комуникацията между изпълнителна и местна власт. Мисля, че администрацията натрупа доста голям опит с течение на времето и ще се справи това, което имаме в момента като ситуация, но разбира се, няма да е това, което щеше да е ако нещата бяха по различен начин с едно стабилно управление и с мнозинство в Народното събрание. Защото това оказа влияние не само на отношенията между централна и местна власт, а и по отношение на бизнеса, което пък рефлектира изцяло и на местните бюджети, и на националния бюджет. Надявам се колкото се може по-бързо да излезем от тази политическа криза, в която се намира в момента страната ни и да намери наистина един добър диалог между отделните политически партии по важни за страната ни теми, за да може в най-скоро време нещата да се стабилизират отново.

Фокус: Основателни ли са опасенията на някои от  кметовете, че ако ГЕРБ не спечелят предсрочните избори, има възможност техни проекти да не бъдат одобрени?

Георги Андонов: Наблюдавали сме отношението на други политически партии в различни кабинети. Знаем какво беше отношението на тройната коалиция по времето на Станишев като премиер към отделните кметове. Знаем какво беше отношението по времето на другата тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака, с премиер Орешарски, по отношение на дадени проекти. Наистина опасността за това да се получи сътресение по отношение на самите програми и самите проекти е на лице. Тя е основателна и кметовете с основание могат да се притесняват. Надявам се ГЕРБ на тези предстоящи избори наистина да получи сериозна подкрепа от страна на избирателите и да се получи така, че в парламента не да правим всякакви компромиси по отношение на коалициите, а наистина да имаме стабилна подкрепа в Народното събрание, която подкрепа да доведе до едни по-сериозни радикални промени.

Фокус: Като цяло според Вас справедливо ли е да се търси връзка между местната власт и Народното събрание?

Георги Андонов: Разбира се, че е справедливо, все пак ние като народни представители защитаваме интересите на нашите избиратели. Имаме 2 механизма за защитаване на интересите – единият механизъм е чрез национални политики, а другият – чрез местни политики. Разбира се, в една добра комуникация с отделните кметове винаги се намира решение. Такава е и практиката, която аз съм наложил като депутат в моя регион и в община Гоце Делчев, въпреки че ситуацията в момента е несигурна заради правителството в оставка, с местните кметове има належащи проблеми, които в най-скоро ще решим. Такъв е проблемът в село Мусомища с колектора на отпадните води, който е може би от над 10 години, но сега се намери решение с национална подкрепа на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В момента този проблем се отстранява. Другият проблем, който имаме е в село Копривлен, община Хаджидимово. Водопроводът и канализацията на централната улица са запушени от много време. Разбира се, пак с комуникация с местната власт и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се опитаме да намерим начин и се надявам в скоро време да намерим решение на този проблем. Така че комуникацията между местна, изпълнителна и законодателна власт, е една естествена комуникация, която в повечето случаи води до добри неща за регионите и за общините.

Фокус: С оглед на тази връзка до каква степен една политическа криза в национален мащаб може да помрачи стабилността в общините и преекспонира ли се ситуацията в момента? Как смятате?

Георги Андонов: Не мисля, че се преекспонира. Кметовете с основание имат за какво да се притесняват. Политическата криза вече я имаме – тя е на лице. Имаме в момента един много пъстър и шарен парламент с над 40 политически партии и 8 парламентарни групи. Популизмът наистина надделява по отношение на разума в национален политически аспект, което неминуемо води до противопоставяне между отделните политически партии и отделните парламентарни групи, което противопоставяне разбира се води до тази криза, в която сме в момента. Надявам се избирателят да не се подведе по популизма и в едни предстоящи избори да даде възможност на системните партии и партиите, които са се доказали, да получат една сериозна подкрепа, която да се оправдае с едни сериозни реформи в отделните политики.

Фокус: В мнозинството си кметовете от област Благоевград са от ПП ГЕРБ. Как оценявате тяхната работа и успяват ли да следват ценностите на партията?

Георги Андонов: Аз се радвам, че ГЕРБ като представители в местната власт наистина показа едно ново лице по отношение на градоначалника и по отношение на политиките, които трябва да води един градоначалник за своята община. Затова успехът, който имахме през 2015 година на местните избори, беше наистина много силен и сериозен, защото кметовете доказаха, че могат да управляват. Имаме едни от най-успешните кметове, не само в регионален аспект, а и в национален мащаб. Кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов е шампион по отношение на усвояемостта на Националната програма за енергийна ефективност – проекти за над 160 млн. лв. Кметът на Банско – Георги Икономов направи всичко възможно да реализира един много труден проект, свързан с воден цикъл, с нова пречиствателна станция. Това са кметове, които наистина доказаха, че могат да управляват. Новите кметове на Сандански и Петрич – Димитър Бръчков и Кирил Котев, показаха как трябва да се работи в синхрон и комуникация между отделните общини за решаване на проблема с двете общински болници. Това е първото обединение на общински болници и се надявам да е успешно. Всичко това на тях им коства много усилия, но показва, че кметовете на ГЕРБ работят по наистина много добър начин и по една много добра програма, която е в полза на хората и за решаване на проблемите на общините.

Фокус: Кои от тенденциите в настоящата работа на 43-тото Народно събрание с  управниците на малките населени места според Вас трябва да бъдат съхранени и за в бъдеще?

Георги Андонов: Комуникацията, която се наложи с Министерски съвет, между Народното събрание, между местните власти. Този парламент трябва да се запази като тенденция и в следващите парламенти. Това беше парламентът и изпълнителната власт, която наистина даде най-много пари за решаване на проблеми по отделните населени места, без значение кметът от коя политическа партия, от кой регион е и с какво вероизповедание е. Знаем това, което направиха през лятото с двете постановления за кметове изцяло на общини от ДПС. Над 80 млн. лв. са дадени по такива проекти. Всичко това показва, че наистина сме намерили правилния ритъм на комуникация между трите власти и се надявам от тук нататък, независимо от това какъв ще е състава на Народното събрание, да се запази тази тенденция и тя да стане практика.

Натали СТЕФАНОВА