Георги Андонов, ПП ГЕРБ: Още в първия ден от работата на новата сесия на Народното събрание се видя, че вече сме в предизборна кампания

Георги Андонов, народен представител от ПП ГЕРБ в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно новия политически сезон

 

Фокус: Г-н Андонов, тази седмица народните представители проведоха първото си заседание за новата година. Партиите представиха в декларации вижданията и очакванията си за малкото оставащо време на 43-ото Народно събрание. Какви задачи си постави Народното събрание в оставащите дни, колкото и да са те?

Георги Андонов: С оглед на ситуацията, в която се намираме в момента като Народно събрание, мисля че каквито и ангажименти да си поставим няма да бъдат реалистични, защото всеки ден конюнктурата в парламента се променя. Ние като най-голямата политическа партия, това, което дадохме като основен акцент, беше именно приемане на поправки в изборното законодателство, свързани с проведения референдум преди няколко месеца по отношение на задължителното гласуване и по отношение на избора на народни представители в два тура – мажоритарния избор. Изготвихме декларация, внесена преди Нова година в Народното събрание по отношение на проведения референдум и взимане на решения от Народното събрание за резултатите от самия референдум. Входирахме в Народното събрание и проектоизменения на Изборния кодекс, свързани с резултата на проведения референдум. Това, което искаме е като основен акцент в няколкото дни, които остават до края на това Народно събрание, да бъде именно съобразяването с волята на избирателя за наистина една по-реална представителност по отношение на избора на депутатите и предстоящите предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени по новите правила, които избирателят ни задължи да променим. Това беше акцентът, видяхме че всички партии се обединиха против това наше решение, но всъщност то не е наше решение, а волята на избирателя и в крайна сметка с решение на Народното събрание бе отхвърлен предложеният от нас текст. Същото направиха и в комисия останалите парламентарни групи – БСП, ДПС, АБВ, Атака, Патриотичния фронт, Реформаторския блок – всички гласуваха вкупом „против“ тези предложения, така че от тук нататък това, което може да прави парламентът, е наистина да приеме текстовете и законите, които са безспорни и без противопоставяне по отношение на самите текстове, като това ще са основно само декларации и споразумения с различни европейски и световни институти.

Фокус: Доволен ли сте от свършеното в рамките на 43-ото Народно събрание?

Георги Андонов: Аз като народен представител в 3 Народни събрания мисля, че това, което направихме в това Народно събрание не е малко, а напротив – една голяма част от ангажиментите, които бяхме поели по време на предизборната кампания още през 2014 година, бяха изпълнени и реализирани в рамките на това Народно събрание. Наистина видяхме една много трудна конюнктура от гледна точка на партиите вътре в Народното събрание –  над 40 партии, над 8 парламентарни групи, успявахме да събираме кворум за отделните решения и направихме доста кардинални промени в отделни секторни политики, от които имаше голяма нужда в обществото и затова резултатите, които наблюдаваме в момента, от гледна точка на макроикономика и финанси, са наистина на такова високо ниво. Имаме една свръхсъбираемост, която след финансовата криза от 2007-2008 година е за първи път с такива добри показатели. Имаме един наистина много добре балансиран бюджет. Имаме една работеща администрация. Всички програми по европейските фондове са отворени и работят. Министерствата провеждат политика в отделните свои сектори. Ние като политическа партия има с какво да излезем пред избирателите да кандидатстваме за тяхното доверие и след провеждането на изборите да получим една сериозна подкрепа от избирателя, за да можем да направим едно сериозно стабилно мнозинство в парламента, което да ни даде възможност да прокараме едни по-сериозни реформи в отделните политики, които да са в полза на обществото за развитието на държавата.

Фокус: Ще успеят ли всички народни представители да се съсредоточат върху работата си през оставащото време от 43-ото Народно събрание или можем да очакваме предизборната кампания да стартира по-рано?

Георги Андонов: Категорично няма да се съсредоточат върху работата си. Още в първия ден от работата на новата сесия видяхме, че вече сме в предизборна кампания. За жалост, ако трябва да съм откровен с Вас, не очаквам в рамките на тези няколко дни Народното събрание да свърши каквато и да е работа, освен ако в последния момент някоя от парламентарните групи не вземе под внимание обществения натиск и не си промени решението за изменението в изборните правила, тъй като реално те са готови, проектът е входиран, така че технически е възможно да се случи, но за съжаление в другите парламентарни групи поне на този етап не виждам воля за нещо по-кардинално като провеждане на политика.

Фокус: Имате ли предположения как ще изглежда новият парламент? Повече или по-малко ще бъдат партиите? Какви коалиции се очертават?

Георги Андонов: Според моите виждания, не като анализатор, а като народен представител и член на ПП ГЕРБ, се надявам ние да сме с една солидна подкрепа от страна на избирателя с едно сериозно представителство в Народното събрание, което ще ни даде възможност наистина да има необходимата стабилност в парламента, която да даде възможност за провеждане на едни по-кардинални и дългоочаквани политики в отделните сектори. Това е моето очакване. Надявам се с програмата, с която ще излезем като управление и с отчета, който ще представим за свършената работа по време и на двата мандата, избирателят да реши да ни подкрепи и да упражни правото си на глас в наша полза.

Фокус: Как смятате ще се стигне ли отново до спорове между различните партии относно датата за изборите?

Георги Андонов: За съжаление преди избори политическото говорене надделява над експертното и в повечето случаи това не е в плюс и в полза на политическата класа на политическия процес. За мен лично няма значение кога ще се проведат изборите. Все пак Конституцията е казала точно и ясно, че това е право на президента. Имаме новоизбран президент, който се надявам следващата седмица да встъпи официално в длъжност . Президентът в крайна сметка има правото по Конституция да определи датата за провеждане на изборите. От там нататък всичко е едно политическо говорене и политическа реторика.

Натали СТЕФАНОВА