Георги Боцев, ПСС- Благоевград: Туристите трябва да бъдат добре подготвени в планината

Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, район Рила планина в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Боцев, затоплянето на времето крие ли рискове от лавинна опасност?

Георги Боцев: Огретите в следобедните часове от слънце склонове са доста опасни. От по-високите температури и слънцето се появява възможност да се отсече дъска и да тръгне снега да пада. Там, където има склонове се получава подмиване на снега при междинните пластове и това води до опасност от падане на лавини. Преди няколко дни паднаха доста големи дъски над хижа Алеко в изоставените писти. По Пирин и Рила се получава същото и затова е необходимо да се избягват улеите и местата с доста навял сняг. Най-голяма опасност се крие на южните склонове в следобедните часове.

Фокус: Съществува ли риск от травми поради разтопяването на снега?

Георги Боцев: Пропадането в снега крие сериозни рискове. Много е опасно, че се получава топене на горния слой на снега, а вечер като паднат температурите сутрин става доста заледено и хлъзгаво, което е причина за зачестилите травми при туристите. Напоследък доста хора излизат като тръгват сутрин рано от туристическите маршрути във високата планина и преминаването им без осигурени съоръжения става доста критично. Желателно е хората, които предприемат походи към съседни хижи през стръмни участъци във високите зони на върховете да използват стикели и въжета за осигуряване на безопасност, защото има много случаи на подхлъзвания в улеите и тежки травми. Следобедните часове снега става доста мек и при предвижване към хижите започва да се пропада доста във високата зона. Горният слой на снега сутрин е обледелен, но след това става много мек. Така се затъва като предвижването става доста бавно и трудно.  Туристите също трябва да имат предвид, че в определен момент дори със снегоходки се пропада доста.

Фокус: По кое време е препоръчително да се карат ски и да се осъществяват походи?

Георги Боцев: Най-добре е да се правят походи или да карат ски сутрин рано или привечер, когато снега се уплътни, а най-трудно за предвижване е между 13 и 16 часа, когато е слънчево и няма облаци и вятър като през този интервал от време е доста меко и снегът лепи на ските като се затъва дори със снегоходки и във високата зона се пропада доста.

Фокус: Продължава ли да се променя рязко времето въпреки, че вече е месец март?

Георги Боцев: Снежната покривка е над два метра във високите зони. Времето продължава да се променя рязко в планините. Ако в градовете започват да цъфтят дърветата и пролетта се усеща, то в планината все още е зима. Ветровете си духат, а нощите са студени. През деня е сравнително топло, защото е по-близо до слънцето, но вечер и през нощта е доста студено. Сняг има навсякъде и зимата ще е налице в планините поне още месец.

Фокус: Какво трябва да знаят хората, когато имат намерение да прекарат почивните дни в планината?

Георги Боцев: Туристите трябва да бъдат внимателни и предпазливи през ваканцията в планината. Най-важното за тях е да уведомят хижарите, за  да може да ги очакват и да имат предвид за тяхното предвиждане. Необходимо е да се движат още по зимните маршрути. Да не тръгват по летни пътеки и места, въпреки, че на някои места снегът е доста тънък, защото във всяка от улеите навяванията са доста  и в началото може да се тръгне по пътека, която е чиста и в следващия момент да не може да се продължи по нея. Туристите е необходимо да се движат по зимните маркировки, защото обледенените склонове са изключително опасни за преминаване.

Фокус: Какви устройства трябва да носят със себе си планинарите?

Георги Боцев: Туристите трябва да бъдат добре подготвени в планината. Те трябва да носят мобилни телефони със заредени батерии като е необходимо да имат резервни батерии. Задължително е всеки добре подготвен турист да има резервни ръкавици и осветително тяло както и компас и карта. Добрата подготовка е ключова ако паднат батериите и нещо се случи, защото в противен случай туристите остават без ориентир. Повечето туристи са добре подготвени, но в късната зима се подценява най-вече заледяването.

Денис НИКИФОРОВ