Георги Ганецовски, археолог: Археологическият комплекс „Калето“ край Мездра е изключително интересен обект, в него има отложения на 6 археологически периода

Георги Ганецовски, археолог и директор на Регионалния исторически музей във Враца в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

 

Радио „Фокус“ : Предстоят ли проучвания в археологическия комплекс „Калето“?

Георги Ганецовски: Предстои 15-ти  сезон на проучване на праисторическите пластове на археологически комплекс  „Калето“ – Мездра. Това са редовни разкопки и са съсредоточени в западната част, която все още не е проучена, докато централната и източната част са вече социализирани и представляват туристическа атракция.

Радио „Фокус“: Интересен обект ли е „Калето“ край Мездра за праисторията?

Георги Ганецовски: Археологическият комплекс „Калето“ край Мездра е изключително интересен обект, той е многопластов , в него има отложения на 6 археологически периода, като започнем от късната каменно-медна епоха, това е края на 5-то хилядолетие преди Христа и стигнем до късното Българско Средновековие. Най-интересното при праисторическите пластове там са регистрирани специализирани ателиета с различни занаятчийски специфични дейности, което е удивително за този период. Визирам ателие за производство на художествена декорация на керамика с цветни бои. Това бяха уникални открития с целия инструментариум включително и фрагменти или цели съдове украсени с такава боя, говорим за боя, която се е съхранила цели 6500 години. Открита е друго ателие за изработка на изделия от кост, върхове, инструменти и костни артефакти с ритуално предназначение. Друго ателие регистрирахме, което е за изработка на кремъчни остриета, които са за праисторическата икономика изключително важни. Открихме и ателие за производство на изделия от мед, което е една металургична работилница изключително рядко срещано нещо, с пещ, със следи от самия производствен процес и медни изделия. Това е най-ранния метал открит по това време и вкаран в употреба.

Радио „Фокус“: Кой е най-интересният исторически факт, открит в „Калето“ край Мездра?

Георги Ганецовски: Това което е много впечатляващо и известно е прочутото „светилище на тура“, което няма аналог в България. Дивото говедо тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си.  Регистрирано е в централната част на скалния рид. Става дума за обредно място, което е опаковано в един каменен кожух, под който открихме  два черепа на тура, поставени в точно определена позиция със забити в земята рога – специфичен обред за осигуряване на плодородие. Вероятно това се е случило при основаването на праистоиеското селище. Понастоящем в експозицията на  археологическия комплекс „Калето“ могат да се видят фотоси от моментите от  откриването им, а самите глави на турове, които според   палеонтологическите анализи са  най-едрите глави на турове, открити в България. Тези глави са експонирани в Регионалния исторически музей във Враца.

Радио „Фокус“:  С какво още впечатлява това светилище?

Георги Ганецовски: „Калето“ непрекъснато дава ценни открития, изненади. Това, което нас ни впечатли, след по-късни епохи на същото място функционира друго светилище от тракийско време, а върху него е функционирало светилище от римско време от II век, а след това през III век е изграден езически храм. Явно става въпрос за едно свято място с особено значение, с особена енергия. По някакъв начин това познание се е предавало в древността и хората са го използвали максимално с такива цели. Нашата цел е да завършим там където е възможно тези проучвания и да извлечем максимално много информация.

 

Приключваме с проучванията в село Оходен и да една седмица очаквам да се прехвърлим в „Калето“ край Мездра.

Анна ЛОЗАНОВА