Георги Ганецовски, РИМ-Враца: И това лято продължават разкопките край Оходен, крепостта „Градище” и в местността „Манастирски дол”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разговаряме с Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей – Враца и археолог

Радио „Фокус”: Кои са археологическите обекти, по които ще работите през това лято?

Георги Ганецовски: Три са археологическите обекти, по които ще работят врачанските археолози от Регионален исторически музей-Враца и през това лято. Това са обект „Селище и обреден център от ранния неолит край Оходен”, крепостта „Градище” край прохода Вратцата , предвидени са и археологически разкопки в местността „Манастирски дол”, където е съществувал средновековен манастир „Света Троица”. „В „Манастирски дол” от миналата година с подкрепата на Общински съвет – Враца ни бе отпусната финансова подкрепа и стартираха археологически проучвания, които доказаха, че под манастирската църква има по-ранен градеж, който е вероятно от ранното християнство.

Радио „Фокус”: А налагат ли се някъде спасителни проучвания?

Георги Ганецовски: Може да има и спасителни проучвания, които могат да възникнат във всеки един момент, както и теренни издирвания. При такива спасителни проучвания през миналото лято разкопахме един изключително интересен средновековен некропол от периода 12 – 14 век в центъра на Враца.

Радио „Фокус”: Кой осигурява финансирането за тези археологически разкопки?

Георги Ганецовски: Финасирането на проучванията на трите обекта е осигурено изключително с помощта на Община Враца и отворената политика на Регионален исторически музей –Враца по отношение на опазването на културното наследство на територията на областта. От Регионалния исторически музей ще кандидатстваме с проекти по тези обекти по програмата за целево финансиране от държавния бюджет.

Радио „Фокус”: На кого разчитате при тези разкопки?

Георги Ганецовски: Трима са археолозите, които ще участват като ръководители на проучванията на тези обекти. Единият съм аз , като директор на музея и археолог. Ръководител съм разкопките на „Селище и обреден център от ранния неолит край Оходен”, като активният период на тези разкопки е от юни до средата на месец август. Доц.Нарцис Торбов е ръководител на проучванията на крепостта „Градище” край прохода „Вратцата”, а Александра Петрова е ръководител на проучванията в „Манастирски дол”.

Радио „Фокус”: Стигат ли ви средствата за проучванията, които правите?

Георги Ганецовски: С много малко средства правим големи открития. Археологическите проучвания, които всяка година се провеждат от музея, се финансират от Община Враца и средствата са ограничени. За проучванията обикновено наемаме хора по временната заетост. 16 години продължават проучванията на неолитното селище край с. Оходен и през тези години работихме заедно с местните хора.

Радио „Фокус”: А защо не наемате студенти-археолози?

Георги Ганецовски: Ако вземем студенти археолози ще са необходими повече средства както за заплащането им, така и за битовото им устрояване. През всичките тези години археолозите вече са обучили много добре местните хора. Тези, които 16 години са с нас на разкопките, вече боравят със съвременната методика на триизмерно пространствено позициониране и пространствен анализ на археологическите структури и съдържащите се в тях артефакти. И ако за някой това е доста сложно, за местните хора, работещи с нас археолозите е напълно разбираемо.
Анна ЛОЗАНОВА