Георги Георгиев, кмет на Дългопол: До есента цялата четвъртокласна пътна мрежа в общината ще бъде във възможно най-добро състояние от 30 години насам

Снимка: ПП ГЕРБ - Варна

Кметът на Дългопол Георги Георгиев, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-н Георгиев, какво предстои в Община Дългопол през следващите месеци по повод цялостно асфалтиране и подмяна на бордюри по уличната мрежа?
Георги Георгиев: Имаме за около 2 млн. лева за асфалтиране на около три километра улици. Те са по проект за изграждане, реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в град Дългопол и село Цонево. В обхвата му са включени улиците „Маршал Толбухин”, „Генерал Заимов”, „Гео Милев”, „Патриарх Евтимий”, „ Христо Ботев” и „Христо Михайлов”, които са в града и ул. „Четиринадесета” в село Цонево. По проекта се предвижда цялостно асфалтиране на 3 592 метра, подмяна на всички бордюри и на част от тротоарната настилка. След двегодишно ходене по мъките, Община Дългопол успя да спечели финансиране и сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подмяна на водопроводна инсталация под настилката на същите улици. Предвижда се дейностите по подмяната на водопроводите да започнат до края на месец юли 2019 г. Идеята е преди да се асфалтира, да се положат тръбите. Защото има изискване 7 години след асфалтирането планово или аварийно да не се ремонтира настилката. Затова е хубаво да се сменят водопроводите.
Фокус: Освен тези проекти, планирате ли и други ремонти през лятото?
Георги Георгиев: Предстоят ремонти по Капиталовата програма с 220 000 лева с ДДС. Предстои и почти всички отбивки по третокласната пътна мрежа към селата Боряна, Камен дял, Красимир, да бъдат възстановени. Т.е. смятам, че до есента цялата четвъртокласна мрежа ще бъде във възможно най-добро състояние от тридесетина години насам.
Фокус: Има и нова придобивка в село Поляците – там със средства от Капиталовата програма е направена нова спирка. Предвиждат ли се и на други места подобни дейности?
Георги Георгиев: Както казах, Капиталовата програма включва около 220 000 лева за ремонт на пътища и около 200 000 лева за няколко обекта в различни населени места. Такова е бившето кино в Дългопол, което за 60 000 лева ще придобие нов вид. Правим подиум, ще бъде многофункционална зала, в която ще може да се провеждат и тренировки по борба. Тя е с отопление. Има и танцови състави, за да има къде и зимата да танцуват. В Дългопол имаме два танцови състава, които през миналата зима бяха затруднени. Имаме изграждане на Пенсионерски клуб в село Лопушна и изграждане на зрителна зала в село Рояк. Капиталовите разходи са около 550 000 лева. Една част от нещата са направени, като киното и ремонтите по пътищата.
Фокус: А ще има ли ремонти на образователна инфраструктура през летните месеци?
Георги Георгиев: Частично подменяме дограми на детската градина в село Медовец, ремонтираме детската им площадка. В Дългопол открихме на 1-ви юни нова детска площадка, която смея да кажа, че има европейски вид. Тя е изградена с проект, както е по Закон, има весел вид. По мое настояване има и рисунки по стените. Мисля, че е максимално направена за комфорта на децата и техните родители. Има малко довършителни работи, една –две вратички да се поставят с цел безопасност. Предстои в село Аспарухово да направим детска площадка. Сменихме изцяло около 250 лампи в това село с изцяло LED осветление. Инвестицията е за около 50 000 лева. Лампите бяха купени миналата година, а ги монтирахме през тази. Предстои и подмяна на кабелите, защото има проблеми с проводниците за осветление. Сегашните са от стар тип със стоманена нишка и правят къси съединения. До края на годината ще ги заменим с нови.
Фокус: Спечелихте и проект за предоставяне на безплатен интернет. Ясни ли са вече местата?
Георги Георгиев: Още не сме определили точките. Всъщност Европейският съюз плаща хардуерната част на безжичната мрежа. Ние ще си плащаме таксата потребление. Все пак това е добра помощ – получаваме 15 000 евро. С тези около 30 000 лева ще можем в някои населени места да осигурим достъп. В Дългопол, Цонево и курортното ни селище – Аспарухово ще има няколко точки. Ще има и в селата Поляците, Медовец, Лопушна, Партизани и може още места.
Фокус: Предстои да отбележите 50 години от обявяването на Дългопол за град, какво планирате за празника?
Георги Георгиев: С Указ на Народното събрание, на 27-ми август 1969 година е обявен за град. Съответно тази година ще направим 50 години. На тази дата планираме на градския стадион да се проведат футболните финали от Игрите на малките селища. Цялата седмица ще бъде изпъстрена със събития. На тържествена сесия на Общинския съвет мислим да наградим около 50 души със звание „Заслужил гражданин на Дългопол“. Дотук имахме почетни граждани, които са десетина души. Това е едно ниво по-надолу, но го правим, за да отбележим хората, които наистина са помогнали в претворяването на село Дългопол в град. Т.е. хора, които са помагали в тези 50 години в благоустрояването, в образованието, в спорта, в социалната сфера. Дотук на събрания на Инициативния комитет за отбелязване на празника тези номинации са отсети. Предложението ще бъде внесено на юлската сесия на Общинския съвет и се надявам хората да бъдат приети единодушно. За една такава инициатива е хубаво общинските съветници да бъдат единодушни.
Диана СТОЕВА