Георги Георгиев, кмет на Дългопол: Състоянието на пътищата в общината е по- добро от това на републиканските

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол, в интервю за Радио „Фокус“- Варна

Фокус: Какво е състоянието на общинската пътна инфраструктура след зимния сезон?

Георги Георгиев: Въпреки зимата, състоянието на пътищата в община Дългопол е много добро. Състоянието е много по- добро, отколкото е било преди три години. Състоянието е по- добро от републиканските пътища.

Фокус: Предвиждат ли се ремонти на общинската пътна мрежа в община Дългопол? Какви са те?

 Георги Георгиев: В бюджета на общината са заложени 200 000 лева за ремонт на общинската пътна мрежа. В момента тече процедура и следващата седмица ще изберем изпълнител. Изчакваме да се затопли и да не вали, защото преди да започне  полагане на асфалта, температурата на земята трябва да е над 15°.

Фокус: Започнали ли пръскането на тревните площи в дворовете на детските градини и ясли против кърлежи, бълхи и акари?

Георги Георгиев: Да, след като спря да вали, започнахме с обработването.

Фокус: Как се реализират тези дейности?

Георги Георгиев: Има фирма, с която сме подписали договор за дезакаризация. Детските градини и парковите площи са обработени. В момента се третират централните улици и булеварди.

Фокус: Колко пъти се обработват тревните площи през пролетно- летния сезон?

Георги Георгиев: Обработваме ги по няколко пъти в зависимост от годината. Някои години има повече, когато е по- влажно и има повече бълхи и кърлежи от животните.

Фокус: Безопасни ли са за хората и животните препаратите, с които се третират площите?

Георги Георгиев: Да, естествено, че са безопасни.

Фокус: Колко време трае карантинния период на обработваните площи?

Георги Георгиев: Не мога да кажа с точност. Има залепени информационни бележки, на които пише колко дни не трябва да се играе.

Фокус: Колко средства са отделени за косене и за пръскане против кърлежи?

Георги Георгиев: Нямаме някаква граница, по- скоро в рамките на прякото договаряне. За третиране с препарати не са повече от 7- 8 000 лева. За косене- ние косим на цената на разходите, нямаме договор за външна услуга. В нашата община техниката е наша, има назначени хора с моторни косачки и се коси толкова, колкото трябва.

Фокус: Какво предстои да се случи в Община Дългопол? Има ли нови проекти по, които работи Общината?

Георги Георгиев: В петък получихме потвърждение и предстои да сключим договор с Министерство на труда и социалната политика по една програма, която се казва „Социално предприемачество“, бюджетът е около 390 000 лева и  ще можем да си ремонтираме и оборудваме чисто нова кухня за социалния патронаж. По отношение на пътната инфраструктура в капиталната програма има заложени 3 млн. лева за ремонти на улици и водопроводи, тази година ще имаме около 5 км асфалтирани пътища в Община Дългопол.