Георги Георгиев, кмет : Цялостна подмяна на водопровода предстои в Свищовското село Морава

Цялостна подмяна на водопровода предстои в Свищовското село Морава. Вече е одобрен и проектът, който е изготвен съвместно с Община Свищов. Стойността му е близо 200 хиляди лева. Това обясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на населеното място Георги Георгиев. Той отбеляза , че основният проблем на жителите е бил свързан именно с водоподаването. Повече за тревогите на местните, прочетете в интервю.

 

Фокус: Г-н Георгиев, преди броени дни в село Морава се проведе празник под надслов „Бащино огнище“. Как премина тържеството и кой се включи в него ?

Георги Георгиев: Това всъщност е празникът на нашето село. Той се провежда винаги по това време на годината и в него се включват местни състави с богата програма. Той е свързан с празника на нашата църква „Св. Архангел Михаил“,  на който по традиция се прави курбан за здраве и благополучие. Присъстваха както много местни жители, така и гости от община Свищов.

Фокус:  От 2009 година насам Вие извършвате международна обмяна на опит с  населени места от съседна Румъния. Може ли да разкажем малко повече за това, в какво се състоят съвместните Ви действия?

Георги Георгиев: През 2009 година Кметство Морава започна да извършва обмяна на опит със село Фантанеле , Румъния. Двете села си разменихме гостувания. Взаимната ни работа се изразяваше най-вече в това, че си разказахме какво финансиране имат кметствата, какъв е годишният ни бюджет и каква работа извършваме, а и от какво имаме нужда, по инфраструктурата в двете населени места. През 2016 година, съвместно с Община Свищов подготвихме проект „Трансгранично обучение  и мултикултурализъм между село Петрошани, Румъния и село Морава“. Целта му е подобряване на достъпа до качествено образование и учене и създаване на условия за насърчаване на творчеството и предприемачеството сред младите хора. През месец декември 2016 година , организирахме и осъществихме футболна среща в град Александрия между двете населени места. Сега предстои, през декември, те да ни гостуват.

Фокус: Какви са ползите за местното население от всички инициативи, които изброихте?

Георги Георгиев: Мисля, че самото име на проекта за трансгранично обучение показва колко много ще донесе той на нашето населено място и по-специално на младите хора.

Фокус: Като заговорихме за сътрудничество, как определяте взаимната си работа с местната власт, има ли проекти,  които изпълнявате с помощта на Свщовска община?

Георги Георгиев: Взаимната работа на Кметство Морава и Община Свищов,  в лицето на кмета Генчо Генчев, е на много добро ниво. Заедно, ние разработихме проект, с който кандидатствахме по програма ПУДОС. Той е за основен ремонт на довеждащите и градителните водопроводи на четири населени места, сред които и село Морава. Проектът вече е одобрен и в селото ще бъде извършен ремонт за около 200 хиляди лева.

Фокус:  През настоящата година бяха отпуснати средства за ремонт на много църкви в региона. Морава също беше едно от населените места, което получи помощ. Нека припомним какъв беше размерът й? Какво е състоянието на храма в момента, има ли нужда от нещо?

Георги Георгиев: През тази година подготвихме проект, който беше одобрен от Комисията по вероизповеданията към Министерски съвет, от където ни отпуснаха сумата от 5 хиляди лева. С посочените средства извършихме основен ремонт на покрива на църквата. Подменихме циглите и много греди. Тези средства няма да ни стигнат, но получихме уверение от кмета Генчев, че ще ни окаже съдействия. Храмът „Св. Архангел Михаил“ в момента е в много добро състояние. През последните 10 години постоянно извършвахме ремонтни дейности, които бяха изцяло финансирани от местни фирми и дарения от жителите на селото.

Фокус: Има ли други ремонти, които трябва да бъдат спешно извършени? Правени ли са такива по инфраструктурата, например?

Георги Георгиев: Да, разбира се, че има и други ремонти, които трябва да направим. На първо място и най-належащ е този за покрива на читалището в селото. В момента подготвяме проект и имаме уверението на кмета Генчев, че ще ни съдейства. За инфраструктурата – всяка година се стремим, със средства от бюджета на Кметството, да направим ремонт на улиците, които имат най-належаща нужда. Размерът на средствата е около 50-60 хиляди лева на година, което е крайно недостатъчно. Но такива са възможностите ни на този етап. За училището също има подготвен проект за ремонт, но той все още не е одобрен. Сградата е в задоволително състояние.

Фокус: Кои са основните проблеми на село Морава и неговите жители?

Георги Георгиев: Основните проблеми за жителите на село Морава , както и в много други населени места в страната, са свързани с безработицата. Въпреки това, при нас тя не е чак толкова висока. Друг проблем, който вече споменах, са улиците, голяма част , от които имат нужда от основен ремонт. Повече от 30 години такъв не е извършван. Правим всичко възможно да ги оправим със средствата, които имаме, но има какво още да се иска. Имахме и проблем с водата, но проектът ни за там е одобрен и през 2018 година в селото ни ще бъде подменен водопроводът.

Фокус: Има ли някакви предстоящи инициативи, които ще се случат при Вас скоро?

Георги Георгиев: Културният живот в селото е много активен. Нашето читалище е със 105-годишна история. От основаването си до днес то не е спирало дейността си и за миг. Преди 105 години нашите предци, водени от желанието да съхранят местните традиции, го създават и го наричат „Светлина“. През всичките тези години то обогатява духовния и културен живот на селото, развива българските традиции и обичаи. През миналата година то отпразнува своя 105 – годишен юбилей. Днес, чрез читалищните колективи, десетки самодейци на различна възраст успяват да изразят таланта си. Те участват в много фестивали на местно, общинско, регионално и национално ниво и са носители на много грамоти и отличия.

Луиза ТРАНЧЕВА