Георги Джоглев, председател на Комисията по безопасност на движението: Подновяват се 92 пешеходни пътеки на територията на Община Кюстендил

Радио "Фокус" - Кюстендил

Председателят на Комисията по безопасност на движението към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Джоглев, Община Кюстендил извършва действия за подновяване и възстановяване на пешеходните пътеки, какво е направено до момента?

Георги Джоглев: Във връзка с пешеходните пътеки беше направен съвместен оглед с представители на „Пътна полиция” и Областно пътно управление на състоянието на местата за пресичане. Всички бяха наново описани, кои отговарят на стандартите като ширина и като тип маркировка – дали зебра, дали само прекъсната линия. Това беше направено и с оглед указания на прокуратурата до всички общини в страната, във връзка със зачестилите в началото на годината катастрофи на пешеходни пътеки със смъртен случай за пешеходците. В тази връзка 92 пътеки на територията на цялата община беше преценено, че трябва допълнително да се оформят по стандартите на Закона за движение по пътищата. Някъде някои да се заличат, тъй като разстоянието между тях е по – малко от предвиденото в закона и не са толкова натоварени с пешеходно движение. След проверката, „Пътна полиция” изпрати 92 сигнални писма във връзка с всяка от пътеките, които комисията описа какво трябва да се направи.

Фокус: До кога е срокът за извършване на тези дейности?

Георги Джоглев: Даденият срок до е края на месец август от наблюдаващите прокурори за реновирането на пешеходните пътеки. Беше направена организация, общинска администрация закупи достатъчно боя за маркировка, така че от тази гледна точка нямаме проблеми и тъй като нямаме машина, с която да полагаме маркировката, беше направена организация да се сформира група, която както всяка година с шаблони на ръка полага маркировката. Отделени са средства и е закупен химикал, с който неотговарящата маркировка, след указанията на прокуратурата беше променен законът и маркировката трябва да е само в бяло, няма жълти, червени и други цветове, и с тези химикали ще бъде премахната също на ръка старата маркировка. С оглед на сроковете и създадената организация, мисля че даже ще изпреварим срока на прокуратурата и общината ще се справи с реновирането на пешеходните пътеки.

Фокус: Ще има ли възможност да се направят и разделителни ивици за престрояване на моторни превозни средства по кръстовищата, поне на най-натоварените?

Георги Джоглев: Много държа на това и на полагане на осева маркировка поне по главните улици „Цар Освободител”, „Македония”, „Хаджи Димитър”, „Цар Симеон”, но това ще стане след приключване на пешеходните пътеки, с оглед средствата на общината. През месец, през два някои от перата на общинския бюджет се пренасочват, така че се надявам да има такова пренасочване и към темата безопасност на движението, където маркировката е един от елементите. Пак със средства на общината са поръчани нови знаци за всички 92 пешеходни пътеки, които също ще бъдат монтирани. Това са средства за изработване и за монтаж на знаците.

Фокус: Тъй като казахте пътни знаци, тече една проверка за пътни знаци, които са скрити или закрити от клони на дървета, стълбове и т.н, работите ли в тази връзка?

Георги Джоглев: Да, възложено е на отдела БКС под ръководството на господин Смоков, който по план извършва премахването на растителността, която пречи на видимостта към знаците.

Фокус: Възможно ли е комисията да предложи на Общинския съвет в Кюстендил закупуването на машина за полагане на маркировка, да не се случва всичко на ръка?

Георги Джоглев: Ние сме излизали много пъти с такива предложения, но една такава машина, съседна община успя да закупи за 30 000 лева, като знаете, че  поне за пешеходните пътеки не се пестят средства, те не са малко средствата. Миналата година около два тона и половина боя се положи, за да може поне пешеходните пътеки , и то до началото на учебната година, всичко да е маркирано, да има видимост с увеличаване ширината на зебрата, с надписите „Погледни”, всичко това са средства от бюджета на нашата община. Правени са поръчки за фирма, която да положи маркировката, само за „Цар Освободител” предложението на фирмата само за осевата линия беше 17 000 лева, които няма как общината да ги извади. Всичко това може да стане с оглед бюджета на нашата община.

Венцеслав ИЛЧЕВ