Георги Димитров: Приказни герои и митични същества „оживяват“ чрез скулптори от дърво и камък в парк „Ксилифор“

Интересна и нестандартна инициатива се реализира от студенти от Великотърновския университет. За поредна година младите хора с помощта на общината превърнаха най-големия парк край Велико Търново, местността Ксилифор в приказна гора с вълшебни герои. Чрез скулптури от дърво и камък се пресъздават различни герои от приказки и мистични същества. Кой друг намира място във вълшебната гора и каква е целта на инициативата, ще разберем от Георги Димитров от туристическо дружество „Трапезица“, отговарящо за поддръжката на големия парк в интервю за предаването „Царевград Търнов- славата и величието на България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Димитров, разкажете ни малко повече за идеята най-големият парк във Велико Търново местността Ксилифор да бъде превърната в едно приказно място.

Георги Димитров: По принцип идеята вече има история и то не кратка. Седем години вече работим в партньорство с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Факултета „Изобразително изкуство“ и Катедрата „Скулптура“. За наша радост и чест, разбира се, в последните години четири на брой. Тази наша идея е оценена по достойнство от Община Велико Търново и е подкрепена по програма „Изкуство и култура“. Надяваме се и следващите ни издания да бъдат успешни и подкрепени, тъй като тази идея, която стартирахме с приказни герои, е с продължение и дълготрайност поне три години оттук нататък. Ние предвиждаме да изградим една цялостна пешеходна туристическа алея, която да включва както скулптурни групи и такива кътове с различна тематика, така и спортни кътове, които да бъдат наситени със спортен кът с детски уреди, с уреди за възрастни, с много зони за отдих, с направа на беседки, пейки, маси, барбекюта по трасетата, където е допустимо това нещо. Така че идеята е в развитие. Ще има и още неща, които ще се допълнят към нея. Това, което ви казах, между отделните кътове всъщност се предвижда да бъдат поставени подходящи скулптури, индивидуални или групови, за да бъде една връзка между тях. Но главните ни теми на това нещо е хората, като са сред природата, първо да излязат сред природата и да видят тези хубави неща. И второ, да живеят здравословно, което е една от важните инициативи на туристическо дружество „Трапезица“- живейте пълноценно е нашият девиз, както знаете.

Водещ: Споменахте, че в парка работят млади хора от факултетите по изобразително изкуство към Великотърновския университет. Разкажете ни малко повече за отделните кътове, които са обособени.

Георги Димитров: В годините идеята претърпява промени и развитие, както казах. Отначало стартираха с групови композиции. Първата беше „Добрият змей“, една мащабна скулптурна композиция, в която работиха всички колеги заедно, помагайки си за отделните детайли и всичко останало, което е свързано с изработката. И така продължиха в този дух си изработката на „Златната ябълка“, която също е една мащабна скулптура. След това направиха „Къщата на Баба Яга“, също една много интересна и която има доста практическа насоченост към парковата скултпура. Другата е „Сцена библиотеката“, която се превърна в едно любимо място за срещи, за дейности, за прояви през 2014 г. А вече през следващите години започнаха по-индивидуални идеи да се реализират и особено миналата година с темата „Паркова скулптура и функция“ се създадоха 12 скулптури, които бяха разположени на подходящите места в парк Ксилифор. Тази година темата е „Детски приказни герои“, където пък стартираме тази нова наша идея за създаване, както казах, на пешеходната туристическа алея и създаване на този първи кът. Засега там са поставени 11 скулптури, като място има, разбира се,  за развитие и за повече. Там предвиждаме до края на сезона, като казвам до края на сезона, септември, октомври най-късно, да изградим една хубава беседка, две или три места кътове с пейки и маси и едно барбекю, като да се обособи един кът за приятна отмора сред природата.

Водещ: Тези експозиции в парка постоянни ли са, или има определен срок, до който жителите на града ще могат да им се радват?

Георги Димитров:  Те са постоянни, но така или иначе в парка сме въвели един режим на посещение в светлата част на деня. Така че обръщаме се към всички великотърновци нека да го спазваме това нещо и да ги опазваме тези скулптури за всички, които желаят да се срещат с тях.

Водещ: Има ли интерес към инициативата както от страна на малките, така и от страна на по-големите?

Георги Димитров: Аз смятам, че още вчера имаше достатъчно посетители, което е показателно, че това нещо е добре прието. Естествените водачи на групите, които отиваха към тази скулптурна група, бяха децата.

Виктория МЕСРОБОВИЧ