Георги Димитров, Туристическо дружество „Трапезица 1902“: На коледния бал на дружеството ще се събират средства за Къща за изкуства, култура и занаяти в местността Ксилифор

Община Велико Търново

Туристическо дружество „Трапезица-1902“ е организация, чиято дейност е ориентирана към широки обществени групи и цели. С утвърдените си традиции и богатата си дейност, Дружеството заема важно място и има ценен принос към културния продукт на старата българска столица и района. Преди 12 години бе възстановена и развита благотворителната идея „Коледен благотворителен бал“ на основателите на Дружеството, чрез която е построена и първата туристическа хижа в България – на хълма Царевец. Повече предстоящия през 2019-та бал,кога ще се проведе той и каква ще е каузата му прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново със секретаря на организацията Георги Димитров.

Фокус: Г-н Димитров, каква ще е каузата, която ще подкрепи традиционният Коледен бал на Туристическо дружество „Трапезица 1902“ през настоящата година? При миналите издания на инициативата събраните пари бяха насочвани към много разнопосочни идеи.
Георги Димитров: Точно така, след като възстановихме Коледният благотворителен бал през 2007 година, средствата които събираме от него се насочват към различни идеи. Така тази проява се превърна в една от най-важните за нас. Тази година решихме да насочим усилия към нещо много значимо, затова сме предвидили следващата ни инициатива да продължи три години. Тя е свързана с възстановяване на една сграда, която е емблематична за местността „Ксилифор“ и превръщането й от бивш ресторант в база за изкуство, култура и занаяти. Преди всичко там ще бъдат оформени работилници, кабинети, зали за представяния, насочени към обучение на млади хора. Тя ще даде както на гостите на Велико Търново, така и на гостите на Ксилифор възможност за практикуване на повече творчески дейности. Вие знаете, че вече 9 години работим с Катедрата по скулптура при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и с тяхна помощ, както и с други участници, се надяваме да продължим традицията като изградим тази база. Както вече казах, предвиждаме това да се случи в следващите три години. Естествено, през 2020-та ще започнем с най-неотложните неща, а след това ще продължим поетапно, докато през 2022-ра година ще завършим с всичко и ще купим необходимото оборудване.
Фокус: Предполагам, че вече имате готов проект за всичко, което предстои, а какви средства ще са Ви необходими?
Георги Димитров: Проектът е направен още преди много години – повече от 10, когато за пръв път потърсихме европейско финансиране. Общо четири пъти Туристическо дружество „Трапезица“ кандидатства по различни оперативни програми, но за съжаление не получихме подкрепа за нито една от нашите разработки. Тук е мястото да кажа, че подобектите са над 20. Един от тях е сградата, за която говорим, съвместно със сцена на открито, която да е свързана с творческия дом. Така през миналата есен Управителният съвет на ТД „Трапезица 1902“ реши поетапно да насочим нашите усилия, за да можем самостоятелно да реализираме някои от най-важните наши обекти. Разбира се ние продължаваме да следим възможностите за различно финансиране от ЕС или държавата. Нещата, които сме подготвили като проектна готовност за базата са със строително разрешение от преди 12 години. На срещата, която споменах, преценихме, че тя е нещо много важно за бъдещето развитие на Ксилифор и насочихме усилия към нея. Проектът е за сграда с разгъната площ над 1000 кв.м. и средствата, необходими за нейния ремонт са много значими. Ние ще разчитаме на подкрепата на великотърновци, на фирми от града, които имат възможности. Естествено се обръщаме и към компании, които могат да помогнат с материали, тъй като нашите членове са готови да участват с доброволен труд, за да успеем да реализираме идеята. Ако трябва да направя оценка на целия проект, с материалите и труда, той вероятно ще струва около 250 хиляди лева. Архитект на идеята е арх. Иво Терзийски, който е член на Управителният ни съвет, но имаме и други технически лица, които ще ни подкрепят.
Фокус: Кога ще е балът?
Георги Димитров: Балът ще е на 12 декември. За съжаление той се дублира отново с Бала на кмета, но явно това е най-подходящата дата за провеждане на такива събития. На 12 декември, от 19.00 часа в Туристически учебен център „Момина крепост“.
Фокус: А има ли възможност хора, които няма да могат да присъстват физически, а искат да подкрепят каузата, да го направят?
Георги Димитров: Да, ние много се надяваме на такива хора не само за деня на бала , а и през цялата година, дори през следващите три години. Обявили сме банкова сметка, която всеки заинтересуван може да намери на интернет сайта на ТД „Трапезица 1902“.
Фокус: Коледният бал ли е последната Ви инициатива за 2019-та?
Георги Димитров: Не, последната ни проява за годината ще е Коледният концерт на нашите хорови състави, който също организираме ежегодно. В него ще участват смесен хор „Еделвайс“, хора на туристите – ветерани „Света гора“ и детската вокална група „Патиланци“. Поканили сме, разбира се и нашите традиционни гости от Горна Оряховица, както и други, за да се включат със свои изпълнения. Концертът ще се проведе на 16 декември /понеделник/, от 18.00 часа, в голяма зала на Община Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА