Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Съществуват сигнали за промяна в приоритетите на управляващата партия в Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул в Одрин Георги Димов. По думите му тя ще се изрази във външната политика. Второто направление засяга политическото статукво във формацията на Ердоган. Димов прогнозира сериозна чистка на виновниците за загубата на управляващите на изборите за кмет в Истанбул. Според него се очаква и ревизия на кабинета. За смяна се очертават вътрешния министър Сюлейман Сойлу и министърът на финансите и хазната Берат Албайрак, който се пада и зет на президента. Турската икономика потъва и не се вижда добра перспектива, каза още той. Победата на опозицията в Истанбул е светлина в тунела за страната и показва възможност едноличния режим в държавата да премине към нормален режим с върховенство на закона. Според него, ако сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган не успее да превъзмогне егото си са възможни няколко сценария на реакция спрямо новия кмет на Истанбул. „На първо място саботиране на дейността на новия градоначалник от страна на мнозинството на управляващата партия на Ердоган „Партия на справедливостта“ в общинския съвет. Става въпрос за две линии на поведение – налагане на еднолични решения от страна на мнозинството в общинските съвети и отхвърляне на предложения на кмета. Втория възможен сценарии са законодателните промени, които ограничават правомощията на кмета“, каза той.
Георги Димов обясни, че на подзаконово равнище вече са предприети първите стъпки в това отношение. Иззети са правомощията на кмета за назначения в общинските фирми и са предадени на общинските съвети. Според турските юристи това е голям срам за закона. Според бившия генерален консул в Одрин е възможна и съдебна разправа, която е била загатната от турския президент.

Цоня СЪБЧЕВА