Георги Димов за изказването на турския министър: Поставената и преследвана задача е една политическа сила да се вкара „по втория начин“ в Народното събрание

Първото ниво на достъп до гениалността са изборите у нас, а поставената и преследвана задача е да се вкара „по втория начин“ една политическа сила в новото ни НС. Това каза Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка с публикуваните от Агенция „Фокус“ основни акценти на изявлението на турския министър Мехмет Мюезиноглу по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 26 март 2017 г. „Запознах се с акцентите, поздравления за навременната реакция. Тази реакция няма как да не породи блиц-коментар на тези тезиси или опорни точки“, посочи той. „Очертават се 3 нива на вероломство и целта им е ясна – тестване на защитните ни реакции, включително и във времеви порядък и самата ни степен на адекватно поведение, понеже става въпрос за недопустима намеса в нашите вътрешни работи. Плюс стандартният анадолски замисъл и модерната напоследък за Анкара стратегическа дълбочина. От тези тезиси разбираме, че Турция е била платила тежка цена“, обясни Георги Димов. „Пита се защо и как? Ето отговорите- на първо място, за да се увеличава и допълнително рекрутира петата колона за каквото сегашният режим в Анкара възприема българските граждани с мюсюлманско вероизповедание“, коментира бившият генерален консул и обясни, че това са изселниците и живеещите на българска територия. „На следващо място, очевидно конкретната и непосредствената цел е да се мобилизират свежи сили, за да се преодолеят наложените с Изборния кодекс ограничения за разкриване на до 35 секции в страни извън територията на ЕС“, заяви Георги Димов. Според него тези секции очевидно не достигат, за да се вкара една предпочетена политическа партия в новото ни НС. „Веднага си направих една бакалска сметка – нормалното е в тези 35 секции да гласуват около 700 души, което прави около 25 хил. гласа“, посочи той. По думите му прагът на избирателната активност може да достигне средно до 1000 души в секция и така гласовете стават около 35 хил. „Поради тази причина се премахват краткосрочните разрешителни за пребиваване в Турция и се отменят задължителните санкции за незаконен и нерегламентиран престой и работа в югоизточната ни съседка на третия контингент български изселници“, поясни бившият генерален консул.
„Подочувам за подготвени около 1 000 автобуса във флотилията за изборен туризъм. Ако сложим по 50-60 души във всеки от тях, това прави недостигащите около 70 хил. гласа, за да се закръгли цифрата на около 100 хил.“, обясни Георги Димов. Според него спрямо избирателната активност от около 52% от втория тур на последните президентски избори, ще са нужни около 140 хил. гласа за прескачане на 4%-вия праг за влизане в Народното събрание. „Недостигащите 40 хил. гласа ще трябва да се търсят вътре у нас“, каза още Георги Димов.
Биляна ИВАНОВА