Георги Икономов, кмет на Банско: Банско е своеобразен огромен „работодател“, за който държавата трябва да се погрижи, решавайки казуса с втори кабинков лифт

 

 

През вчерашния ден Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ организира кръгла маса за проекторешенията на Министерски съвет за Национален парк „Пирин“ и ски зона „Банско“. За намиране на решение за изграждането на втори кабинков лифт бяха поканени всички заинтересовани страни. Противниците на идеята обаче, бойкотираха обсъждането. Близо ли е намирането на решение, удовлетворяващо всички страни, или напротив – решаването на казуса изглежда все по-далечно? Темата коментираме с кмета на Банско Георги Икономов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Господин Икономов, през вчерашния ден, за пореден път като че ли, не се направи крачка в правилната посока. Противниците на частичното изменение на стария и към момента действащ план за управление на парка, отказаха да присъстват на срещата. Индикация за какво е това и може ли да има сериозни негативни последици това забавяне на вземане на решението по казуса?
Георги Икономов: Това е индикация, че Зелените въобще не искат да има решение, не искат да има дебат. Твърдят, че искат гласност, но всъщност използват всякакви други трибуни, включително протести и медийни изяви, но само и само да не седнат на една маса със застъпници на другата теза- че трябва да има развитие на туризма, че трябва да има развитие на ски зона „Банско“ и на целия регион. Това е нещо, на което отдавна съм обърнал внимание, а именно, че тези срещи по принцип са безплодни, най-вече за намиране на общо решение, на една обща идея затова да се върви напред. Но по-скоро са полезни, за да се чуят всички доводи. А доводите дори и вчера без Зелените, се чуха много категорично. Аз не присъствах на срещата, просто бях възпрепятстван, тъй като съм в чужбина съм, но гледах цялата среща онлайн. Така че всички, които са я гледали и слушали, просто видяха едни напълно аргументирани доводи, включително и екологични такива, каквито изобщо не присъстват в мотивите на Зелените. За мен това е една поредната среща, на която обществеността, поне да разбере всички гледни точки. Не да се знаят само гледните точки на екологичните организации, а просто да се видят всички точки на други неправителствени организации, на икономисти, на представители на туристическия бранш, на представители на местната общност. Защото, пак ще повторя, екологията е една малка част от целия обществен център на живота.
Водещ: Безспорно присъстващите на вчерашната среща категорично се обединиха около обща позиция. Един от доводите обаче, които противниците на идеята изтъкват, бяха, че това за запазването на биологичното разнообразие в района. Има ли аргументи в случая и нека всъщност разясним къде точно попада тази спорна зона за новия проект за кабинков лифт?
Георги Икономов: Няма как да изясним къде попада тази спорна зона, те и еколозите не го знаят, така че няма как да кажат какво ще се запази и какво не. Това са едни приказки хвърлени така на вятъра, защото единственото, което в момента искаме да направим е да променим нормативната база, да се направят плана за управление на парк „Пирин“, така че да се даде възможност за внасяне на инвестиционно предложение. Инвестиционното предложение може да предложи едно, две или три трасета на новата кабинка и на допълнителните лифтове, които трасета ще бъдат тогава вече изследвани по отношение на тяхната екологична целесъобразност, законосъобразност, това дали навреждат на някои местообитания, дали минават през забранени вековни гори. Това е един процес, който тепърва ще се изследва в своята конкретика. Сега в момента не става въпрос за такова нещо. И ако говорим за изчезване или по-скоро за застрашаване на биологични видове, нека да припомним тяхната „екологична“ теза- да вкараме още 100 или 200 автобуса в планината, които да извозват туристите. Това е най-неекологичното предложение, което един човек може да даде, още повече бил той еколог. Защото всички знаем, че тези автобуси замърсяват с въглероден окис, замърсяват с изтичане на горива, което много повече наврежда, отколкото който и да е лифт, колкото и да са лифтовете. Така че, това са несъстоятелни доводи. Те затова и не присъстваха на срещата, защото няма доводи и няма какво да кажат срещу екологичните мотиви на другите участници.
Водещ: Доводи за необходимостта и ползите, които втори кабинков лифт би имал са много. Защо обаче, след като всички, и двете страни се обединиха около, т.е. би трябвало да се обединят около идеята, че всъщност това е най-екологичното решение, изключвайки всички останали доводи, до решение не се стига и всяка среща показва, че това всъщност е доста труден процес?
Георги Икономов: Да, това е труден процес и аз не мисля, че ще се срещнем някъде по средата. Затова в такива случаи най-добре правителството да застане на страната на закона, като законът казва, че никъде не е забранено да се изграждат лифтове, никъде не е забранено да се развива ски-спортът. Напротив. Ние това трябва да направим в момента, виждаме какво позволява Законът за защитените територии, Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазване на околната среда, всички конвенции, които са подписани с ЮНЕСКО, решенията, които ЮНЕСКО е взело по отношение на буферната зона. Стъпвайки на тази законова основа, можем да вървим напред, единствено и само така. Повече срещи, според мен, са безплодни. Няма да доведат до никакво доближаване на позициите. Не мога да разбера защо тяхната позиция е толкова твърда и то най-вече по отношение на един лифт, който го превърнахме вече не в национален, а в наднационален проблем, при положение, че в страната има толкова много други екологични проблеми, засягащи много други хора. По тези теми Зелените си мълчат.
Водещ: Към момента планът, който действа сега, до каква степен всъщност спъва развитието на целия планински туризъм?
Георги Икономов: Спира го изцяло. Действащият план, който е в момента, е изработен в периода 2001-2002 г. и тогава, може би е бил добър план, отговарящ на икономическите и социалните условия, но към момента вече е изключително остарял. Само да припомня, че от 2014 г. трябваше да действа новият план за управление, новият 10-годишен план, но той все още не е приет и е блокиран в съда, приемането му е блокирано от редица дела. Така че, към момента действа старият. Затова аз направих предложение до министъра на околната среда и водите да бъде променен сега действащият план в частта „Режими“, т.е. нито го презонираме, нито правим нови територии, нито добавяме или увеличаваме територията на ски зоната, просто разрешаваме в тази територия, в буферната зона да се представят инвестиционни предложения, които пак повтарям, после да минат на екологични оценки. Но така, ако го оставим този план непроменен, нов план няма да влезе в сила в близките една-две години, може и повече. Това означава да блокираме развитието на ски-зоната още години напред. Това не е в интерес на никого, най вече на обществото.
Водещ: Въпреки този нерешен казус, Банско успя да се утвърди като туристическа дестинация не само за зимен туризъм. Курортът беше домакин и на някои изключително важни събития и първенства. На фона на всичко това, как Банско успява да отговаря на нуждите на всички туристи към момента и съответно как ще посрещнете очакваните множества туристи през празниците, а и през целия зимен сезон?
Георги Икономов: Да, Банско се утвърди вече като европейски курорт и това е благодарение най-вече на усилията на бизнеса, който направиха Банско много привлекателен, с хотели с добри условия за настаняване, с много прилични цени, храна и традиции. От общината се стараем също да рекламираме курорта. Но само за сравнение, вчера на срещата ми направиха впечатление едни изнесени данни, че в България, това всеки го знае, имаме 200 км писти. В Словакия имаме по две, три, по четири, по седем хиляди. Става въпрос за най-малките страни, които не се водят като ски дестинации. Андора също. Няма как ние с 200 км писти да искаме в цяла България да сме ски дестинация и да се гордеем с това нещо. Това просто е смешно. Нито може да отговаря на изискванията за масов спорт, какъвто искаме да накараме децата да обичат и природата, и да спортуват, нито за високо спортно майсторство. На фона на тези 200 км писти, на 70-те км писти, които имаме в Банско, наистина учудващо много се харесваме на всички туристи. Банско сега и за 8 декември беше пълно. Местата за Коледните празници и Нова година също са резервирани. После ще последват ваканциите на различните страни и очакваме много чуждестранни посетители като македонци, сърби, турци. Така че, да – налагаме се с много труд, но все по-често когато дойдат гостите и туристите в Банско си тръгват разочаровани. Не от нещо друго, а от това че се налага да чакат с часове, за да се качат на ски зоната. Това е единственият порок, ако мога така да се изразя, единственият основен недостатък на курорта ни. Затова и толкова настояваме това нещо да се реши.
Водещ: Има ли опасност от отлив на инвестиции към Банско? Споменахте сериозните усилия, които бизнесът полага към този момент. Нерешаването на казуса би ли могло да повлияе негативно?
Георги Икономов: Отлив от инвестиции не. Но нови инвестиции не биха дошли. Решаването на този проблем, построяването на втора кабинка, уплътняването на ски зоната с допълнителни лифтове и писти, ако това разрешава територията, ще доведе до нови инвестиции в областта на туризма, до повече заети места, до по-добри условия на труд, може би повишаване на заплати, повишаване на туристическата услуга. Така че, изключително важно е това нещо. Да не забравяме, че когато работи ски зоната в Банско, тя дава препитание и заплата на хиляди хора от цялата страна, не само от региона. Така че, това е един своеобразен огромен работодател, за който държавата най-после трябва да се погрижи.
Виктория МЕСРОБОВИЧ