Георги Икономов, кмет на Банско: Заложили сме една изключително амбициозна строителна програма през 2019 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Икономов, каква е Вашата равносметка за 2018 година? Какво успяхте да реализирате за тези 12 месеца?

Георги Икономов: Това е много труден въпрос за всеки човек, не само за мен или за който и да е кмет, защото плановете и прогнозите много често се променят в течение на годината, и то по независещи от теб причини. Много често това, което сме предвидили да стане, не се получава, поради обжалвания, поради липса на финансиране, поради забавени срокове, така че наистина е много трудно да се отдели един период от друг. Като цяло мисля, че 2018 година беше успешна. Най-важното според мен е, че годината беше мирна и спокойна, нямаше някакви сътресения и природни катаклизми. Горе-долу гражданите гледат инфраструктурата – какво се прави и какво се строи. От тази гледна точка завършихме една много хубава улица-парк, винаги съм казвал, че това е голяма придобивка за Банско, става дума за улица „Гоце Делчев“, чиито трети последен етап беше завършен. Продължихме с втори етап на улица „Пирин“. Направихме реконструкция на улици в Добринище и Банско. Започнахме изграждането на нова детска градина, както и на корекция и подпорни стени на река Глазне в една част от града, където нямаше такива. Доста неща са започнати, други пък са свършени, но ние никога не трябва да забравяме, че в крайна сметка не разполагаме сами с времето си, тъй като всеки ден кметовете се срещат с хора по едни или други проблеми, които се опитваме да разрешим, а това също изисква изключително много време и енергия. Не може да се съди за един кмет само по инфраструктурните проекти, а нещата трябва да се гледат по-комплексно. Важно е и хората да са доволни от администрацията и от отношението на кмета към тях.

Фокус: Има ли нещо, което искахте да реализирате през 2018 година, но не успяхте?

Георги Икономов: Не, няма такова нещо. Отдавна съм се научил, че нищо не е нужно да става на всяка цена. Има много условности от бюрократична, финансова и дори човешка гледна точка. Ако не се реализира нещо тази година, то ще се реализира следващата, така че нещата изобщо не са толкова критични. Единственото, за което ме е яд, че все още не става, но то не зависи от Общината, е разширяването на ски зоната и изграждането на Втората кабинка. Това е нещо, което не зависи от нас, но не се и случва. Това е един недостатък на курорта ни и един недъг, който с всяка изминала година се развива все повече и повече, защото идват все повече туристи в града ни. Аз неслучайно казвам през последната година, че на нас изобщо не ни е нужно да имаме ръст на туристите, защото в един момент това има обратен ефект – тези туристи няма как да ги поемем в ски зоната.

Фокус: Върху какво ще се фокусирате през 2019 година? Кое всъщност е най-важното нещо, което трябва да реализирате преди края на мандата Ви?

Георги Икономов: Много неща са важни, но не винаги може всичко да съвпадне по време и по срок. Миналата година направихме една много добра социална кухня, която всеки момент, до края на януари трябва да започне работа, за да изхранва социално слаби хора и домашния социален патронаж. Отделно от това придобихме една Топлофикация, която доскоро беше частна инвестиция, просто по неволя се наложи Общината да я придобие. Засега топлоснабдяването на населението работи добре.

За следващата година имаме една изключително амбициозна строителна програма. Ще направим една много сериозна реконструкция и ремонт на градския парк в Банско, езерото и прилежащата инфраструктура около него. Ще завършим изграждането на околовръстния път „Найден Геров“. И за двата обекта вече имаме осигурено финансиране, предстои провеждане на процедура и напролет да започне строителството, така че до есента да бъдат готови. Ще довършихме детската градина, чиито строеж започнахме в края на миналата година. Ще довършим корекцията на река Глазне и успоредно на тази корекция ще изградим един довеждащ път до ски зоната и кабинката, така че да се облекчи транспортното движение около кабинката в натоварения ски сезон.Предвиждаме трети етап на улица „Пирин“, цялостна реконструкция на улица „Тодор Каблешков“, изграждане на улица „Гарата“  в Добринище, асфалтиране на няколко улици в Банско и Добринище. Всичко това наистина е много трудоемко. Спечелихме един проект по програмата за развитие на селските райони, който предвижда цялостни реконструкции на 3 големи улици в Банско и една в Добринище. Това наистина е една много сериозна програма, като се надявам най-сетне да излязат класиранията и за проектите, които сме подали по програмата за селските райони. Става въпрос за проект за енергийната ефективност и проект за спортната инфраструктура. Наистина доста неща ще се правят през тази година.

Фокус: Какви са бюджетните прогнози на Община Банско за 2019 година?

Георги Икономов: Сега изготвяме бюджета, но той ще бъде близък, до този от миналата година, тъй като не можем да планираме кой знае какви по-сериозни приходи, защото нямаме основания за това. Разбира се, може би ще има малко увеличение на Данък Сгради от допълнителните разпоредби на Закона, които облагат по различен начин второто жилище, което не е основно. Ще видим как ще се отрази и новото облагане на автомобилите. Не мога да кажа как точно ще се отразят тези промени на бюджета.

Натали СТЕФАНОВА