Георги Икономов, кмет на Банско: Лъжите, които се изговориха за развитието на НП „Пирин“, манипулираха мнението както в България, така и в някои международни организации

 

 ЮНЕСКО промени решението си за Национален парк Пирин и осезаемо смекчи настояванията, които първоначално организацията имаше. Така се разрешава строителството на спортни съоръжения в Пирин, но се препоръчва българското правителство да се въздържа от нови решения преди Върховният административен съд (ВАС) официално да се произнесе. Какво означава решението на ЮНЕСКО и какво следва от тук нататък? За казуса и за други любопитни теми разговаряме  с кмета на Банско Георги Икономов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Икономов, първоначалният проект на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерския съвет (от декември 2017 г. за втори лифт в Банско) и изискваше от България стратегическа цялостна екoлогична оценка на новия план за управление. Как да приемаме тази смяна в позициите и какво следва оттук нататък?

Георги Икономов: ЮНЕСКО действително си промени първоначалната твърда позиция, която искаше цялостна екологична оценка. Сега след Бахрейн решението е, че ще се прави екологична оценка, когато има вече устройствени планове. Това е записано ясно в решение на организацията. Оттук нататък следва едно единствено нещо, това е изменение на Концесионния договор или по-скоро неговото актуализиране във връзка с новия закон за концесиите, влязъл в сила от 1 януари, както и изчистване на неяснотите по договора. Когато това се случи, заедно с промяната, която мина в края на декември за сегашния план за управление на НП „Пирин“ вече има зелена светлина за стартиране на инвестицонното предложение.

Водещ: Да разбираме, че ще има екологична оценка, но тя ще бъде само на конкретни обекти? В случая само на втория лифт, не на целия парк, както се искаше в началото?

Георги Икономов: Точно така, макар че това ние винаги сме го казвали- че в момента няма какво да се оценява. Ще се оценява, когато има някакво конкретно предложение, когато може да се каже тази писта или тази нова просека за втора кабинка какво ще засегне точно, през какви гори ще мине и какви животински видове ще засегне. Тогава може да се направи тази екологична оценка. Сега хипотетично да мислим какво би засегнало е много несериозно. Това винаги сме го твърдели. Че при всяко инвестиционно намерение ще се премине през необходимите и задължителни оценки по закона за околната среда, за защитените територии, така че всичко ще е наред.

Водещ: Как си обяснявате променената позиция на ЮНЕСКО и може ли да става въпрос за едно неразбиране от нашата страна, от тяхна страна? Неразбиране на текстовете, които България изготви?

Георги Икономов: За мен има цялостно неразбиране на Пирин и ски зона Пирин. Не само в ЮНЕСКО, а и в България. Именно заради това много хора се подвеждат. Бих обвинил в целенасочени манипулации и лъжа представители на някои зелени организации. Не беше далеч времето, нека си спомни, когато твърдяха, че ще се застрои 48 % от Пирин. По-голяма лъжа и измислица от това не знам как може да се измисли. Не знам дали някои може да си представи какво означават 48%- половината от една планина. Това е пълна лъжа и глупост. Другото им твърдение, че Пирин е бетониран. Как така е бетонира? Като се отиде горе и се погледне, че пистите, които е момента са зелени ливади и няма и една сложена количка бетон, че ние от стартирането на развитието на Банско като ски курорт в началото на 90-те години не сме позволили постояването на нито един нов хотел горе, нито един нов ресторант. Лъжите, които изговориха изманипулираха много както мнението в България, така и мнението в някои международни организации. Сега мисля, че след посещението в Бахрейн и на вицепремиера Валери Симеонов, ясно е обяснил и показал нагледно със снимков материал какво всъщност представлява ски зоната, хората са видели, че това което се твърди няма нищо общо с реалността и са взели правилното решение.

Водещ: Ако в ЮНЕСКО са взели правилното решение, очаквате ли проявата на подобен здрав разум и у нас. Всички помним протестите от преди няколко месеца. Очаквате ли подобна реакция и противопоставяне на идеята и сега, и всъщност ще има ли основание?

Георги Икономов: Разбира се, че очаква. Тези хора, които и преди протестираха срещу втория кабинков лифт на Банско и развитието на ски зоната, не ги интересува здравият разум, защото всички доводи, които бяха изтъкнати от тяхна страна бяха оборени и се видя, че са несъстоятелни, съдържащи лъжи в голямата степен. Това обаче тях не ги притеснява. Така че и сега очаквам да има противопоставяне и да се обяснява как сме изопачили истината „Вижте, не са решили точно това ЮНЕСКО“, говорят кой къде е спал по различни хотели, несериозно е. Жалко е, че така се изопачи зелената идея в България. Вместо както е в цяла Европа и в целия свят зелените да бъдат партньори и на местната, и на държавната власт, да си поставят своите, разбира се, екологични проблеми, когато такива има, но да дават и решения. А не, толкова твърдоглаво и упорито да действат, пречейки на всякакви инвестиционни проекти, които биха подобрили жизненото равнище на всички българи.

Водещ: Кога обаче можем да очакваме край на тази битка, на това противопоставяне тук в страната ни?

Георги Икономов: Трудно е вече да се каже. След решението на 28 декември, когато се промени законът за управление, мислех че тръгнахме в един по-бърз оперативен порядък на взимане на нужните решения, за да се реши един път завинаги този проблем. Виждате обаче от тогава минаха шест месеца и повече. Не мога да прогнозирам кога и как ще се направят следващите стъпки. Това вече е в правомощията на правителството, не на нас общините.

Водещ: Много неща тепърва предстоят около казуса, работата в общината обаче също не спира и през летните месеци. Иска ми се да насоча вниманието ви към някои дейности по програми например за трансгранично сътрудничество, с които сте ангажирани. Нека разкажем малко повече за тях.

Георги Икономов: Да, ангажирани сме с такива. Подадохме шест проектни предложения за цялата община, те включват и Банско, и Добринище. Някъде сме водещи партньори, някъде сме само партньори. За мен един от важните проекти, който през миналия прием не се прие единствено, заради административна пречка, един документ беше изпуснато да се приложи към документацията, това е направата на „Музей на Пирин“. Една от сградите, Домът на изкуството, която в момента не се използва пълноценно, искаме да го превърнем в нов атрактивен музей в планината. В различните музейни зали ще бъдат представени експонати от живота на хората в планината, ще има интерактивен кът, където ще може да се наблюдава планината от високо, снимана с дрон. Това за мен ще бъде много интересен проект, който ако се реализира ще допълни културната програма на Банско. Друго проектно предложение е това за закупуването на голяма сцена за концерти, защото в Банско вече организираме през цялата година 12 фестивала и даваме огромни суми за наемането на такива сцени. Затова искаме да закупим такава, както за нашите нужди, така и за тези на съседни общини. Имаме и различни проекти с читалищата за закупуване на носии, 2-3 нови фестивала, които да стартират в Добринище. Все неща, насочени към културата, историята и традициите, което мисля че много ясно ще допълва туристическия продукт в Банско.

Водещ: Безспорно много амбициозни проекти и инициативи. Вие загатнахте- 12 фестивала, нека използваме последните минути от нашия разговор да бъдем максимално полезни и да поканим слушателите на събитията, които предстоят най-скоро време в Общината.

Георги Икономов: Да, искам да поканя всички слушатели, защото лятото в Банско се очертава да бъде прекрасно с много интересни фестивали. Вчера завърши първият Национален фолклорен фестивал „Фолклорна магия“. Той беше три дни. Останах много приятно изненадат от това първо издание, от организацията и интереса, както и самото му протичане. Направихме го в градския парк, една зона, която досега не се използваше за такива неща. На две сцени, с множество участници и разнообразни носии от всички краища на страната. Действително сериозна заявка даде този фестивал за развитие. От днес започва театралният фестивал „За публиката с любов“. Ще има 4 представления за възрастни и едно за деца. В средата на юли ще се проведе „Кино под звездите“, ще бъдат видени най-добрите филми от есенното издание за планинарски филми. Продължаваме с фестивала „One love“ в края на месец юли, българо-македонски фестивал за модерна младежка музика. Провежда се в три македонски града и в три български, а Банско е единият от тях. В началото на август ще стартира за 21 година джаз фестивалът, уникално събитие, което вече получи популярност и извън България. Продължаваме с „Опера под звездите“ последният уикенд на август. На централния площад на Банско посетителите ще могат да се насладят на оперни и балетни изпълнения. На 1 септември ще има и друго музикално събитие за младежка музика. После е и Балканският фестивал, който ще се проведе на 6-7-8 септември. Тогава ще има възможност публиката да види както български фолклорни изпълнители, така и гръцки, сръбски. През есента завършваме с Международния планинарски фестивал през ноември.

Виктория МЕСРОБОВИЧ- КУВЕНДЖИЕВА