Георги Икономов, кмет на Банско: Превръщането на Банско в лятна туристическа дестинация изиска много мислене, организация, работа и сериозен финансов ресурс

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Икономов, на 6 и 7 септември предстои поредно издание на Банско Балкан Фест, затова нека започнем първо с тази тема. Кажете за нашите слушатели и читатели какво да очакват?

Георги Икономов: Банско Балкан Фест започва утре и с него ще закрием лятната фестивална програма на града ни. На сцената ще се качат български и сръбски топ изпълнители. Фестивалът ще започнем с представяне на наши самодейни състави, които ще покажат свои изпълнения. След това за публиката ще пее Преслава, по-късно участие ще има Саша Матич – много известен сръбски певец. В събота Ивана ще бъде българската изпълнителка, а след нея ще бъде Цеца. Мисля, че всеки почитател на балканската музика е чувал за тези имена. Надявам се, че фестивалът ще бъде едно страхотно изживяване за всички жители и гости на Банско. До сега подобни събития правихме на площада в курортния град, но тъй като към Банско Балкан Фест 2019 има много голям интерес, решихме да сменим мястото. Така тази година събитието ще се проведе на градския стадион, който ще поеме много повече хора.

Фокус: Казахте, че Банско Балкан Фест ще сложи край на лятната ви фестивална програма. Интересното е, че до преди няколко години бе прието Банско да се приема само като зимен курорт. Вие успяхте да го превърнете и в летен такъв. Какво Ви костваше?

Георги Икономов: Много усилия и много пари. Тук трябва да отбележа, че разбирането на туристическия бранш много ни помогна, както и тяхната подкрепа. Туристическия данък в размер на около 1 млн. лв., който събираме в Община Банско, заедно с туристическия бранш сядаме и решаваме в какво да го инвестираме. Точно с тях решихме, че трябва да правим много качествени фестивали и то през лятото, като ги разпределим от началото на летните месеци до края, както е сега с Банско Балкан Фест, който е в началото на септември. Идеята е почти всички почивни дни в Банско да има нещо, което да привлича хора или пък туристите, които са в града ни да могат да разнообразят програмата си. И наистина от няколко години, Банско стана много сериозна лятна дестинация. Събития като вече утвърдения Джаз фестивал събират в Банско, и то в началото на месец август, толкова хора, колкото може би има през най-натоварените зимни месеци. Така, че зад превръщането на Банско в лятна туристическа дестинация стои много мислене, много организация, много работа и разбира се много финанси, които смятам, че използваме по най-правилния начин. Тоест, туристическият данък, който е събран от туристите, и който би трябвало да подкрепя туристическия бизнес в Банско, го използваме, за да привличаме в града ни не само хора през зимата, но и през лятото. Това позволява на бранша да работи, да не затваря хотели и да си поддържа бизнеса през летните месеци. До преди 4 – 5 години подобно нещо беше немислимо.

Фокус: През лятото в Банско сте много активни и по отношение подобряване образователната и уличната инфраструктура. В тази връзка като проекти какво реализирате към момента? И какво ще Ви остане за в бъдеще?

Георги Икономов: За в бъдеще ще има още много неща, които трябва да направим, защото във всяка една община, подобно и на домовете ни, работата никога не свършва. А иначе в момента строим нова детска градина, която ще бъде готова през зимата. До седмица започваме ремонт на три улици в Банско и една в Добринище по ОП „Развитие на селските райони“, в рамките на която имаме спечелен проект. В момента ремонтираме едно от началните ни училища с целеви средства, отпуснати от Министерството на образованието и науката, за ремонт на покрива, фасадите и двора, тоест цялостно обновяване. Оттам насетне по една от улиците в Добринище правим водопровод и канал. Също така предстои асфалтиране на няколко улици в Банско и Добринище със средства на Общината. Обявена е и процедура за набиране на кандидати за три сериозни обекта. Първият е доизграждане на околовръстния път в посока на Банско в посока от Добринище към туристическата зона. Трябва да се има предвид, че едната част вече е изградена, а с доизграждането ще приключим с това нещо. Вторият обект е свързан с третия етап на улица „Пирин“. Също така отново по ОП „Развитие на селските райони“ ще превърнем един от дворовете на техникумите в една огромна спортна площадка. Предвиждаме там да бъдат изградени няколко спортни игрища, тенис кортове и тенис маси, фитнес на открито и други. Това са нещата, които предвиждаме да се случат и по които се работи в момента. Освен това имаме текущи ремонти по тротоарите. Подменяме плочки, разкъртваме и на ново подреждаме мраморни плочи на площад „Възраждане“. Правим и други по-дребни ремонти, които постоянно си ги има.

Фокус: Предполагам обновявате и пътната маркировка, особено около учебните заведения, преди началото на новата година за учениците?

Георги Икономов: Да, пътната маркировка бе обновена преди седмица и вече е готова. Така, че това нещо го свършихме.

Фокус: Г-н Икономов, трудно ли е да се запази автентични облик на един курортен град като Банско, но също така да се направи така, че да има модерен, европейски облик?

Георги Икономов: Трудно е, но иначе Банско през летния сезон и  през зимния сезон изглежда като два различни града. През зимния туристически сезон повечето хора са концентрирани в новата зона на града, която е по-лъскава и модерна.  Това е разбираемо, защото тя се намира около Кабинката, около ски гардеробите. Докато през летния сезон туристите са концентрирани в старата част на града, в автентичното Банско. Така, че може да кажем, че Банско „живее два живота“. През зимата този живот е по-лъскав, по-модерен, с баровете, с ресторантите, със ски зоната, лифтове, Кабинката, модерните лъскави хотели. Докато през лятото този живот е концентриран в стария град, старите къщи, музеите, планината, дори се правят пикници. В общи линии по този начин успяхме да намерим и баланса. Освен това самите хора свикнаха, че това е така и го приемат. Всеки представител на бизнеса, в зависимост от това къде се намира неговият обект, знае какво да очаква, кога ще му бъде натоварено и кога няма. Превръщането на Банско в модерен център носи ѝ своите негативи. За съжаление навлязоха еротик барове и казина, които се оказа, че не може да спрем по закон. Припомням, че преди време, заедно с Общински съвет – Банско, взехме решение, с което забранихме това да се случва. Въпросното решение беше атакувано като незаконосъобразно и сега сме в съдебни битки. И аз като кмет, и общинските съветници не искаме Банско да се превръща в град и курорт, който да предлага такива услуги. Има достатъчно други градове, които биха се съгласили да имат казина и еротик барове. Ние искаме Банско да има съвсем друг облик, затова няма да спрем да се борим в тази посока. За съжаление с модерното пристига и този вид туризъм. Има предлагане, защото има и търсене. Освен това много често бански механи се наемат от външни хора, които не знаят как да готвят и обслужват по нашенски, не знаят историята, традициите, музиката на Банско, дрехите на сервитьорите и така нататък. От това пак се губи някаква идентичност. Много често идват туристи, които влизат в такива механи, които биват представяни за автентични, а те не са, защото са наети от хора, които не са местни, не разбират нашите обичаи. Тогава туристите остават разочаровани. Тук за съжаление все още не може да намерим правилната формула. Една част от местните сдружения се обединиха в една марка, казва се „Уникално Банско“ с механи, които предлагат автентична кухня, които са изградени в автентичен стил и с автентична музика от Банско. Става дума за 14 механи, които са показани в сайта на Община Банско. Така, ако някой туристи реши да дойде в тях, то наистина ще опита истинската ни кухня и ще се потопи в автентична атмосфера. Взимаме мерки, но не може да се справим с всичко.

Фокус: Ако на предстоящите местни избори отново получите подкрепата на жителите на Община Банско ще продължите ли да работите и за втората кабинкова линия? Това всъщност е кауза за която се борите от години.

Георги Икономов: Знаете, че това не е нещо, което зависи от местната власт. Разбира се, аз ще продължавам да настоявам за нейното изграждане, за изграждане на допълнителни лифтове и писти, както и за приемането на новия план за управление на Пирин, който трябва да почне да действа от 2014 година. А той още не е одобрен. Вече сме почти 2020 година, тоест скоро ще изтече и срокът за неговото действие, без дори да е приет. Това правят Зелените – спъват всякакво развитие. Ще продължа да се боря, защото 80 % от бизнеса в Банско е туристическия. Ако бранша каже категорично, че има нужда от Втора кабинка, от още писти и разширяване на ски зоната не само в Банско, но и в Добринище, аз категорично ще застана зад тях и ще се боря, ще водя разговори и ще настоявам това да се случи.

Ливия НИНОВА