Георги Икономов, кмет на Банско: Разрешаване развитието на планинските региони е правилното решение по казуса „Пирин“

 

Георги Икономов, кмет Община Банско в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за бюджет 2019-та и предстоящите проекти, както и за това какво следва след като Върховният административен съд окончателно отмени решението на Министерския съвет за промени в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“

Водещ: Преди да започнем с тези въпрос, да ни кажете каква е актуалната пътна обстановка в Община Банско?

Георги Икономов: Пътната обстановка е нормална, предвид многото и тежък сняг, който падна. Всички основни артерии са почистени, пътищата към населените места в Общината, високите села в планината също са проходими и изчистени добре. Лошото е, че в някой села от петък нямат ток. Както и в Добринище двете хижи „Гоце Делчев“ и „Безбог“,  лифтът също не работи. По информация на кметовете по населените места, групите по възстановяване на електричеството работят усърдно, но явно скъсените жици и паднали стълбове, дърветата, които са повредили далекопроводите, са много, т.е. повредите са много и ще се забавят ремонтите. Имаме обещание, че до утре ще бъдат оправени щетите. Иначе всичко друго е наред. Снегът в Банско е много, от утре според прогнозите ще има още валежи. Явно ще започнем да изнасяме снега и да го изхвърляме на поляни или в реката, така че да може да се освободи място, ако навали нов сняг.

Водещ: Бюджет 2019 г. – какви приходи очаквате и ще покрие ли той предвидените ви цели за тази година?

Георги Икономов: Естествено, че целите и това, което всеки кмет иска да направи са винаги повече от приходите, които може да събере. Заложили сме приходна и разходна част от около 25 милиона лева. За съжаление, отчитайки приходите, реално ще трябва да отпаднат един-два обекта, които за мен лично бяха много важни. В крайна сметка ние трябва да се простираме върху това, което имаме като финансова рамка. Предстои неговото приемане. Засега в комисиите и в Общинския съвет от общински съветници няма сериозни забележки. Мисля че всичко е нормално. Доволен съм от бюджета. По-висок е от миналата година. В Добринище ще се направят доста улици. В Банско предстои да довършим корекцията на реката, където е нужна стена, която започнахме през октомври месец. Ще продължим работата по новата детска градина, пусковият срок, за която е през октомври. Ще започнем ремонт на градския парк и най-вече на езерото, което не работи от 25 г. и е едно блато. Продължаваме третия етап на ул. „Гоце Делчев“, също много важна пешеходна зона, която става прекрасна и по този начин туристите вече през зимата ще видят, че Банско има и друг център, исторически, а не само туристическият в планината. Ще довършим околовръстния път, който насочва колите извън града. Пътят, който е откъм Гърция през Добринище в източната част на Банско, вместо колите да влизат през града и да отиват към ски зоната, ще минават по околовръстния път, който ще свързва с този, който е към Разлог. В Добринище около 7-8 улици ще се направят, включително и с водопровод. Предполагам, че забравям нещо, но като цяло това са важните неща, което не е малко, дори и като процедури по ЗОП, така и като контрол на строителството.

Водещ: Вие написахте отворено писмо до еколозите, които според вас саботират втория лифт на Банско. Какво следва? Обявихте се срещу популизма на „Зелените“ и въобще намесата на швейцарския Световен фонд за дивата природа в държавната политика за туризма.

Георги Икономов:  Винаги съм се обявявал срещу който и да е популизъм, защото наистина явно той е печеливш напоследък, не само в България покрай „Зелените“, но и в много страни той побеждава нормалните политически системи. Какво следва оттук насетне? Още преди година казах, че въобще проблемът не беше вече втората линия на лифта, не беше изменението на Плана за управление. Това са неща, които са вследствие. В генезиса на целия проблем, това е нормативната база, която не е еднозначна в една или друга посока. Нормативната база, която дава повод и възможност съдът да я тълкува двузначно. Защото има десетки решения от минали години, че може да се строи в парка, че Законът за защитени територии го позволява. Сега съдът излиза с корено противоположна теза, че законът го забранява. Т.е. някъде в редакцията на чл. 21 от Закона за защитените територии нещо куца и затова моят призив, че законодателството трябва да бъде променено. Т.е. правителството и парламентът да реши дали да развиваме зимния туризъм, а също и летния, или да не го развиваме – в тази посока да бъде прецизирана законодателната рамка. Така че да няма двустранни тълкувания. Според мен най-правилното оттук насетне, парламентарните групи да имат консенсус по този въпрос, а те го имат, защото аз още миналата седмица бях в парламента, минах през всички политически сили, говорих с представителите на техните политически групи и почти изцяло беше еднозначен отговорът, че оттук насетне е наложително да има законодателни промени, които разбира се те ще подкрепят, след като видят конкретни текстове. А текстовете трябва да бъдат с промяна в чл. 21 от Закона за защитените територии като се прецизира много ясно и категорично, че разрешава строителството на нови лифтове, спортни и ски съоръжения в рамките да кажем на някакъв процент от защитените територии, с изключение на резерватите зони. Трябва да бъде променен Законът за горите, който от 2010 г. насам блокира строителството също на нови лифтове и спортни съоръжения, защото изисква промяна на предназначението на земята, изключване от горска територия – една процедура, която е изключително бавна, тромава и скъпа. Т.е. това са двата основни закона. Аз съм убеден, че има много какво още да се пипне в тази нормативна база, така че да стане напълно прецизно законодателството, да няма място за различни тълкувания и повече да не се губи време в съдебни дела и в разни протести, в говорене. Защото наистина достатъчно време загубихме.

Водещ: Господин Икономов,  кое затруднява промяната на ревизията на законодателната рамка, според вас?

Георги Икономов: Тук въпросът вече е принципен. Защото в крайна сметка трябва да се застане много твърдо на позицията в едната или в другата посока. Т.е. в посоката дали да развиваме планинския туризъм, както казах, или да не го развиваме. И заставайки в едната или другата посока, то е ясно че ще бъде генерирано пак недоволство в една или друга група на обществото. Ако правителството и най-вече парламентът, защото това е в неговите правомощия, реши да се промени заканителната рамка, така че да позволи категорично строителството на нови спортни съоръжения в планината, тогава естествено еколозите няма пак да бъдат доволни, пак ще използват какви ли не средства и прийоми, за да възпрепятстват това решение, което за мен ще бъде пак трудно. В крайна сметка в този парламент има законно избрани народни представители, те представляват по-голямата част от обществото, те носят и отговорността за своите решения. И не би трябвало който и да е под външен натиск да се меси в тяхната работа. Или пък, ако парламентът вземе друго решение, че не би трябвало да се развива планинския туризъм, да се стопира всичко чрез закона, да не се разрешава строителството на каквото и да е в планините, естествено пък тогава над 1 милион жители, които са жителите на планинските регион, ще бъдат изключително недоволни, защото им се взима хлябът от ръцете. Така че решението наистина е трудно. Но правилното решение, колкото и да е трудно, е да бъде разрешено развитието на планинските региони. Защото в крайна сметка екологията, винаги съм повтарял, е изключително важна, но тя не е по-важно от който и да е друг отрасъл в нашия обществен живот, обществен сектор. Не е по-важно от икономическото и регионално развитие, не е по-важно от спорта, от здравето на хората, или образованието, или земеделието. Всичко това трябва да бъде съобразено и да не се дава чак толкова огромно значение на този въпрос, особено когато в обществото се насажда изключително лъжливи твърдения за някакви апокалиптични картини, че едва ли не ще се съсипе природата. Няма такива неща и всички го знаем.

Водещ: В подкрепа на вашата позиция искам да допълня, че след решението на ВАС проучване на „Сова Харис“ показа, че 60% от анкетираните са „за“ изграждането на втори кабинков лифт в ски-зона Банско, като мнозинството смята, че развитието на ски туризма в България няма да застраши природата и преобладаващото мнение е, че в момента от рестрикциите на закона страдат хората от планинските региони. И само 27% одобряват позициите на сили, които защитават действащите ограничения. Предполагам, че имате подкрепата и на вашите съграждани?

Георги Икономов: Точно така. Имаме подкрепа и на моите съграждания. Дори и тези 27%, които подкрепят действията на „Зелените“, съм убеден че не са съвсем наясно с нещата, с това което се случва, защото се описват страшни неща, което въобще няма нищо общо с истината. В Австрия като отиде човек вижда за какви ски съоръжения, за какви ски писти. От всяко селце тръгва кабинка, тръгват лифтове, писти. И това по никакъв начин не е увредило нито природата, дърветата, нито каквото и да е, напротив. Хората са здрави, хората спортуват, децата са в планината, защото тогава тя е достъпна. С моите съграждани в момента мислим дали да не направим също едно социологическо проучване. Убеден съм, че резултатите ще бъдат почти същите. По-скоро даже процентът на подкрепа ще бъде много по-голям за това да се развива ски спортът, отколкото негативната оценка. Затова се въздържам, защото няма да получим нищо кой знае какво различно. Но оттук насетне местната общност, освен това да изрази по категоричен начин чрез писма, чрез декларации. Местният туристически бранш ще излезе с открита позиция, с която да каже, че се убива поминъкът и бизнесът на хората, инвестирали тук в града, не виждам какво повече може да се направи. Освен вече законодателните промени, които са в ръцете на парламента.

Водещ: Коя ще е следващата ви стъпка в решаването на казуса „Пирин“?

Георги Икономов: Следващата стъпка ще бъде пак разговор с политическите сили, с юристи. Тук мисля в рамките до една седмица да бъдат изготвени текстовете, които са необходими за промяна в законите, така че да се върви в посока разрешаване. Пак искам да кажа, законова разрешаване с всичките екологични изисквания, които ще съпроводят проектите на процеса по изграждане на нови ски писти, нови лифтове, ски съоръжения и спортни съоръжения в планината. Тези текстове да бъдат предоставени на народните представители, да се запознаят с тях и да има възможно най-висока подкрепа.

Елеонора ЧОЛАКОВА