Георги Икономов, кмет на Банско: Св. Паисий Хилендарски е просветителят, звънарят, чиито „камбани“ никога не трябва да замлъкват

Кметът на Община Банско Георги Икономов, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод 19 юни – денят, в който българската църква почита паметта на Паисий Хилендарски.

Фокус: Г-н Икономов, на 19 юни, всяка година Банско се прекланя пред живота и делото на Паисий Хилендарски в тази връзка какви събития сте подготвили за тази година?

Георги Икономов: Събитията тази година започнахме още на 18 юни. В църквата „Св. Троица“  се състоя вечерна литургия. Продължихме в 08.00 часа тази сутрин с Божествена света литургия. След това се проведе ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника на Паисий Хилендарски. Там се събрахме общественици, жители на Банско. Оттам насетне с шествие отидохме до Духовно-историческия център, който е изграден на мястото на родната къща на Паисий,където започнахме една инициатива за препис на „История Славянобългарска“.

Фокус: Едно от интересните събития, включени в програмата на общината е препис на „История славянобългарска”. Как точно ще протече той и какъв се очаква да бъде резултата, който ще се постигне?

Георги Икономов: Знаем, че преписи на „История славянобългарска“ са правени много. Включително в тях са участвали ученици, различни организации и прочие. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че първият препис на историята в Банско е дело на моят прадядо свещеноиконом Костадин Чучулайн, който е направил преписа в края на XIX век. А иначе сега ще има една специална книга, която ще бъде в Духовно-историческия център, където е възстановената килия на Паисий Хилендарски. Там всеки ще има възможността да пише, да преписва от историята. Първи ще започна аз, а може би след мен ще бъде ученик от училището, което носи името на отец Паисий. И така в рамките на една година всеки жител и гост на Община Банско ще може да пише по 1 – 2 изречения от тази история, така че да може тя да бъде готова в рамките на 365 дни. Надяваме се, че с това събитие всеки ще има възможността да почувства духа на Паисий и това, което той е искал да каже, така че да станем малко повече българи.

Фокус: Защо за вас като кмет, но и като банскалия е важно всяка година в деветнадесетия ден от  месеца да си спомняме за големият български светия?

Георги Икономов: Първо искам да кажа защо датата 19 юни е празнична. Това е църковният празник, на който се чества св. Паисий Велики и св. Паисий Хилендарски. Както знаем светското име на отец Паисий е било Петър, но той приема името на св. Паисий Велики. Затова на този ден църквата чества празника на двамата светии. Ние също сме възприели този ден, за да почетем делото на св. Паисий Хилендарски. Не само на този ден, но и на всяка дата, която е свързана с този велик българин – ние трябва да отдаваме почитта си към нето и то не само в Банско, а в цялата страна. Все пак това е Патриарха на българското възраждане. Това е човекът, който в най-тъмните години на турското робство е показал, че ние сме българин, че сме народ, че сме имали държава. Така че за нас Паисий Хилендарски е особено важен, още повече, че той е роден в Банско. Аз си мисля, че това е един от най-великите българи, които всички ние трябва да почитаме.

Фокус: Какъв е най-ценния завет, който ни е оставил Паисий и кой повече от всякога трябва да се стремим да прилагаме в ежедневните си дела?

Георги Икономов: В своята книга „История славянобългарска“ още при написването ѝ св. Паисий си поставя няколко задачи, а именно да имаме национално самочувствие, да имаме независима църква, да имаме политическа свобода и най-вече да се просветим като българи. Повечето от тях днес вече не са актуални, защото все пак сме свободна държава и имаме независима църква. Най-важното нещо, което той ни завещава е неговото дело, а именно че дори в дни, в години, когато човек се чувства наистина подтиснат, когато е в безизходица, както е бил българският народ тогава, той с един малък жест, с едно малко действие като написването на „История славянобългарска“ е направил нещо, което е голямо за цялата страна. Днес ние трябва да се получим от неговият пример – че всичко зависи от нас, че ние самите можем да променим това, което искаме към по-добро с нашите мисли и действия.

Фокус: Според вас пазим ли жив спомена за Паисий и неговото дело и какво повече може да направим, за да успеем да го съхраним за поколенията?

Георги Икономов: Първото нещо е, че трябва да празнуваме винаги, когато има датата, свързана със св. Паисий. След три години ще се навършват 300 години от неговото рождение и аз си мисля, че тогава би трябвало да има много сериозни събития, с които датата да бъде отбелязана на национално ниво. Ние в Банско също ще се постараем да подготвим богата програма. Освен това трябва да се грижим за паметниците на св. Паисий, които имаме в цялата страна. Ние в Банско имаме един прекрасен паметник на светеца от бял и черен мрамор, който е дело на Стойчо Тодоров, имаме училище, което носи неговото име. Имаме и един прекрасен Духовно-исторически център. Всичките тези неща трябва да ни напомнят колко важен за нас е Паисий. В духовно измерение най-важното е да продължаваме да се учим от неговата история и това, което той ни завещава. Така ще остане неговото дело за в бъдеще.

Фокус: За Вас Паисий Хилендарски е…?

Георги Икономов: Тук ще Ви отговоря посредством един разказ на Евгени Михайлов, който се казва „Звънар“. В него е поместен диалог между св. Паисий Хилендарски и звънаря отец Никодим. След като Паисий прочита „История славянобългарска“ на този брат Никодим, той става, покланя се и му казва, че е звънар, но неговият звън на камбаните се чува само на няколко хвърлея, а „камбаните“ на Паисий ще се чуват по цялата ни бащиния. Така, че за мен Паисий е просветителят, звънарят, чиито камбани никога не трябва да замлъкват.

Ливия НИНОВА