Георги Икономов, кмет на Банско: Час по-скоро трябва да се предприемат действия за разрешаване на въпроса с втората кабинка в Банско

Кметът на Община Банско – Георги Икономов в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Икономов, днес сдружение „Бъдещето за Община Банско“ провежда протест с искане за изграждане на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“. Подкрепяте ли Вие тази акция?

Георги Икономов: Да, абсолютно подкрепям тези действия. Сдружение „Бъдещето за Община Банско“ се водят формални организатори на акцията, но зад нея стои цялата местна общност, туристическия бранш и разбира се общината. Аз лично в качеството си на кмет до сега винаги съм подкрепял митингите и протестите, които са с искане за изграждането на втория кабинков лифт. Днес също заставам зад тях, изразявайки своята подкрепа, защото исканията, които те имат са и мои.

Фокус: Всъщност, нека уточним, защо за Банско е толкова важно да има този кабинков лифт?

Георги Икономов: По тази тема сме говорили много пъти и минаха наистина много години от както уточняваме този въпрос. Истината е, че винаги преди активния зимен сезон тази тема излиза на дневен ред, а особено наболяла става по време на самия сезон, когато започнат да се образуват големи опашки пред кабинката в Банско. Тогава започва да има и недоволни туристи от това, че чакат на опашка. След това обаче нещата пак биват „замотавани“ с някакви съдебни дела или други „хватки“ на зелените организации, които успяват да отклонят вниманието. И така вече години наред този въпрос няма никакво решение. В последните години Банско се наложи като изключително популярен курорт не само в Европа, но и в света. През последните години получаваме и редица награди от престижни европейски медии и иззидания.  Последно бяхме класирани на 7 място в Топ 15 на световните зимни курорти. Самите туристи с удоволствие идват в Банско, където получават уникално обслужване. Самите те са много доволни от местата, в които биват настанявани и от храната, която получават, от духа, от природата, която има Банско. Единственото недоволство, което имат и неудобството, което изпитват е свързано с дългото чакане на опашките на лифта. Така, че нека да започнем да предприемаме някакви действия за това Банско да се задържи на челни места и да върви напред като курорт, защото нека не забравяме, че не става въпрос само за Банско. От много време Банско не работим само за себе си, то е лицето на България като зимен туризъм. Когато нещо не се случва като туризъм в Банско, то тогава ние не излагаме само себе си, по-скоро това е лоша реклама и на национално ниво и за цяла България. Нашето искане е час по-скоро да се предприемат действия за разрешаване на въпроса с втората кабинка в Банско.

Фокус: По-рано днес предприехте и едно конкретно действие за решаването на този проблем. Става дума за това, че внесохте в Министерството на околната среда и водите искане за приключване на започната през 2013 година процедура по частично изменение на сегадействящия план за управление на Национален парк „Пирин“. Кажете на нашите слушатели и читатели какви са причините за това Ваше действие именно в този ден?

Георги Икономов: Ще се наложи да започна с малко предистория. Първия план за управление на парк „Пирин“ е от 2004 година – плановете за управление на защитените територии са с 10-годишен срок, тоест той трябваше да изтече през 2013 година. От 2014 година, паркът трябваше да започне да се управлява по нов план, но това не се случи. В началото на 2013 година ние подехме инициатива за промяна на тогавашния, стария план за управление, защото той е доста рестриктивен. Когато е разработван  се „заковани“ просто параметрите, зоните и режимите, така че да не може да се внесе никакво друго инвестиционно предложение. Тогава ние поискахме да се направи промяна, с която да се даде възможност за внасянето и на нови инвестиционни предложения, които вече да си минат на съответните екологични оценки и ако са допустим и не увреждат природата – да се преминем към тяхното реализиране. Процедурата беше минала почти цялата, но просто тогава правителството подаден оставка и последната стъпка, която предстоеше, а именно приемането му от Министерски съвет не се осъществи. В последствие винаги, когато сме искали тази промяна да се осъществи ни се отговаряше от МОСВ, че се разработва новия план, който ще реши проблема с кабинката и затова трябва да изчакаме неговото приемане. Но, 5 години от както се разработва този план, който трябваше да започне да действа през 2014 година, все още не е минал през Висш екологичен съвет и се намира в процедура на различни съдебни дела, който може би няма да приключат в близките 2 -3 години. Тоест ние вече не разчитаме новия план да влезе в сила, за да може чрез него да се започнат инвестиции, а мислим, че единственото решение което измислихме и което е законосъобразно е да се промени действащия план.

Фокус: За финал на нашия разговор, след протеста днес обмисля ли се какво да бъде предприето в бъдеще ако и той не постигне резултат?

Георги Икономов: Протеста по-скоро има за задача да обърне внимание на хората и на обществеността, че този проблем все още си стои. Той няма как просто да изчезне от само себе си. Ние, местната общност и туристическия бранш държим в най-скоро време той да бъде решен, защото в противен случай курортна ни ще върви назад. Пак ще повторя, но всички туристи, които идват при нас са очаровани от курортна, но заради неудобството от чакането на опашките просто не се връщат при нас. Не бива това да ни пречи и не трябва да допускаме това да се случи. Ще видим какви мерки ще предприеме министъра на околната среда и водите Нено Димов и след това аз съм убеден, че този въпрос няма да отлежава във времето. С повече медийни изяви и с по-широко обществено мнение, изказано на различно форуми, с организиране на събрания и митинги ще направим така, че да с обърне внимание на проблема. Както винаги съм казвал – в момента има две абсолютно различни мнения. Едното е за кабинката в Банско, което е на местните хора и бизнеса, другото мнение е на екологичните организации, които са против. Когато има такова неразбиране, то най-добре и най-правилно е да се стъпи на закона, който позволява развитието на спортна инфраструктура. Не изключвам и в бъдеше да има протести, но за момента разчитам на разума на правителството и на това, че този проблем ще бъде решен.

Ливия НИНОВА