Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най- големият ни успех през 2017 година е решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Георги Икономов, кмет на Община Банско в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Икономов, днес отново ще се проведе протест на жителите на Община Банско, който ще бъде подкрепен от жителите на останалите общини и почти всички кметове от област Благоевград. Какво се предвижда и защо се провежда този протест?

Георги Икономов: 2017 година беше спокойна година за Община Банско и успешна в някои отношения. Най- големият успех за Община Банско през 2017 година е решението на правителството последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ . Това ще даде възможност за развитие на ски зоната в близките две- три години занапред. Това е и първата стъпка, с което правителството казва, че зимният туризъм е приоритет за цяла България. Това е едно изключително важно събитие, което се случи за общината, след близо осем годишни битки. Все пак битки е трудно да се каже, но от осем години заявяваме нашето желание това нещо да бъде факт. Другото нещо, което беше изключително важно е, че Водния цикъл, който беше изключително труден на територията на град Банско, вече също е приключил. Вече имаме Акт 16 и пречиствателната станция също работи от няколко месеца, улиците са възстановени, един тежък проект вече е зад гърба ни. Това са двете важни неща, а останалите неща са просто рутинни, които се случват постоянно.

Фокус: Вие определихте, че най- важният акцент през 2017 година е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това решение бе взето след дълги битки от ваша страна и сега се вижда лъч светлина за изграждане на втора кабинка. За съжаление отново ще има протест и блокиране на ГП Е-79, а моят въпрос каква е причината?

Георги Икономов: Това е контрапротест срещу лъжите и безочието на зелените, които със своите мрежи и финансиране ангажират хора не само от София, а от всякакви региони на страната, да протестират срещу това решение, което е абсолютно законно и логично, както и нужно на местната общност на благоевградския регион. То е важно не само на благоевградския регион, а е изключително важно за цялата страна, защото както много често съм казвал Банско винаги се дава за пример по отношение на развитие на зимния туризъм и то не само в България . Тук се правят световни купи по ски и сноуборд, а в същото време зелените са един прът в развитието на курорта ни. Това е един контрапротест срещу тяхното безочие и техните лъжи, които продължават и днес. Тези лъжи са, че ще се застроява 48% от парка, което е пълна глупост. Много добре го обясни министър Нено Димов, че 2,2 % представляват ски зоната в Банско, а 0,6 % в Добринище, за която даже не говорим в момента за развитие. Другите 45,2% , от които те смятат тази сума 48, представляват зони, в които Плана за управление разрешава водохващанията. Те са разрешени и според член 21 от Закона за защитените територии, така че няма нищо вярно в това, което те твърдят. Тези 48% застрояване няма и крайно време е всеки да го разбере. Другите безочливи лъжи на Тома Белев са това, че сме щели още 1 330 декара да урбанизираме, да правим още 40 000 нови легла, което също така няма нищо вярно. Това са едни територии, които вече са построени вече там. В момента се прави улична регулация на вече усвоени територии и точно в тях са и хотелите, като в момента в Банско има 20 000 леглова база. Нищо ново не  се предвижда и няма да има усвояване на нови територии, а най- малко на 40 000 нови легла в Банско. Политиката и изказванията на зелените се основава само на лъжи и манипулации, които те поставят безочливо всеки ден. Няма нищо вярно в техните твърдения. Другата причина, поради която ние ще застанем днес на пътя на Симитли, за да изразим подкрепа към решението на Министерски съвет, защото то е правилно, разумно, икономически обосновано и търсим решение на местните общности. Нашият митинг е в подкрепа на решението на  правителството и против безочливите лъжи на зелените.

Фокус: Г-н Икономов, сега видяхме по време на коледните и новогодишните празници, че имаше тълпи от български и чуждестранни туристи, които се насочиха към Банско, имаше ли отново струпвания и напрежение при качване на кабинковия лифт?

Георги Икономов: Разбира се, че се наблюдаваше и имаше достатъчно снимки в интернет пространството и в медиите, които показваха пак огромната опашка на кабинката. Много телевизии и медии показаха задръстванията между Банско и Симитли при предвижването на туристите към града ни, така че безпочвени са твърденията на зелените, че Банско е един курорт, който не се харесва и се избягва от туристите. Напротив, Банско става всяка година става все по желан и бележим ръст на туристите, които искат да дойдат в Банско и това признават самите туристи, а най- вече чуждестранните туристи, които могат да направят сравнение. Пак за пореден път псевдоеколози, които не знам как могат да се наричат българи при положение, че плюят толкова злостно срещу един български град. Не можеш да бъдеш нормален човек, за да правиш подобно нещо, защото плюейки срещу български град като Банско, те плюят срещу самата държава. Това никой в света не го прави, с изключение на нашите еколози. Тук е моментът да изразя своето недоволство от това, че министър Нено Димов прегърна моята отдавнашна идея да се ограничи достъпа на автомобили в планината. Вие помните, че това го лансирам от доста години, а за първи път още през 2013 година. Такава е практиката във всички европейски национални паркове- да се заплаща някаква такса за посещение в парка или да се ограничи достъпа на автомобили. Това може да се случи когато бъде изграден алтернативен достъп какъвто в момента това е втората кабинка. Това е екологичният подход и се опазва природата, а не както псевдоеколозите обясняват как трябва да се вкара още 100 или 200 автобуса в планината, които да я замърсяват с изпарения и с това да сме извозвали хората.

Фокус: За Община Банско това решение на Министерски съвет е от огромно значение, но туристите се вълнуват кога ще бъде евентуално готова втората кабинка?

Георги Икономов: Това е изключително трудно да се каже, защото всичките тези решения и процесът ще бъде спъван от зелените с обжалвания на различните процедури, но според мен един реалистичен период е между две и три години да се реализира, или поне да започне строителството на кабинката. Вие казахте, че това решение е изключително важно за Община Банско, не съм съгласен, защото това е изключително важно за целия регион. Не трябва да забравяме,ч е получихме подкрепа от всички кметове от Благоевградска област, независимо от тяхната принадлежност, с което те изразиха, че този проект е изключително важен за целия регион и хората им работят в Банско, а това намалява безработицата в техните общини. Днес гледам, че ще протестират хора в редица градове на страната, а тези хора дали знаят, че в Банско през зимния сезон работят стотици хора, а да не кажа и хиляди от тези региони, защото там няма работа и се препитават в града ни. Какво ще стане ако ние спрем развитието или затворим ски курортите. Тези хора ще се върнат в техните общини и ще трябва да им плащат за безработица. Нека да се замислят тези хора преди да правят каквото и да е, а не да се подвеждат по апокалиптичните лозунги на зелените.

Фокус: Можем ли да кажем,ч е първата битка е спечела, но предстоят още такива, докато започне реализацията на  втората кабинка?

Георги Икономов: Точно така. Ако трябва да съм метафоричен досега вратата беше затворена, а сега врата е поне отворена и предстои да я открехнем докрай.

Лора КАЛЧЕВА