Георги Икономов, кмет на Община Банско: Изграждането на втора кабинка в Банско ще бъде основния акцент за нас и през 2018 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 

Фокус: Зимният сезон в Банско започна и видяхме хиляди български и чужди туристи, че се насочиха към зимният ни ски курорт. Как бихте определи началото му?

Георги Икономов: Потокът от туристи по време на коледните и новогодишните празници бе огромен.  Всички хотелиери и ресторантьори казват, че толкова хора не са имали в Банско. Пистите, въпреки че няма сняг в Банско и зимата е безснежна, в планината има достатъчно сняг и пистите са обработени. Качеството на снежната покривка е много добро, така че през празниците всичко беше много добро. Най- вече бих определил ситуацията като много спокойна, без някакви инциденти. Надявам се, че всичко е успешно за хотелиерите и приятно за туристите.

Фокус: Разполагате ли с информация какъв е бил броя на туристите, които са посетили Банско по време на коледните и новогодишните празници?

Георги Икономов: Не нямаме такова информация, но около 20 0000 туристи са посетили за празниците Банско.

Фокус: Кои ще бъдат основните акценти през 2018 година за Община Банско?

Георги Икономов: Изграждането на втора кабинка в Банско ще бъде основния акцент за нас. Трябва да преминем през всички процедури, които са изключително сложни и тежки, така че да вървим напред до получаване на разрешително за строеж. За Община Банско през 2018 година е, ч е приключваме улица „Гоце Делчев“  – трети последен етап. Продължаваме строителството на улица „Пирин“ над църквата. Вие знаете, че там правим една пешеходна много красива улица. Предвидели сме да изградим нова детска градина, а това ще се случи благодарение на Министерски съвет, които отпуснаха целево средства за изграждане на нова детска градина, която ще бъде с капацитет 80 деца или четири групи по 20 деца. Ще бъдат направени подпорни стени, които в една част от реката Глазне има липса на такива. Там имаме и проект за околовръстна улица, така че това са основните инфраструктурни проекти, които ще направим през годината. Очакваме подписна на договорите по програмите за селските райони, които включват рехабилитация на три улици в Банско и една в Добринище. Доста наситена ще бъде Инвестиционната програма на общината. Това обаче са много по- лесни неща след като водният цикъл мина и след като подземната структура вече е подновена и реновираната, това отгоре се прави много по лесно.

Лора КАЛЧЕВА