Георги Икономов: Светът вече познава Банско и го разпознава като чудесно място за спорт и отдих, доказателство за което в 15-процентовият ръст на туристите

 

 

В края на зимния сезон с какви настроения и отчетени данни ще бъде изпратен той в Банско и как ще се привличат посетители и през летните месеци? Тези и още въпроси задаваме на кмета на Банско Георги Икономов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Икономов, динамичен и емоционален беше зимният сезон в Банско. Малко преди неговия официален край с какви резултати и с какви усещания ще го изпратите?

Георги Икономов: Да, динамичен беше сезонът най-вее заради Световната купа, която проведохме за втори път по сноуборд, кръга от Световната купа през месец януари. Иначе сезонът тръгна много добре през декември. През януари имаше, дори още от ноември, имаше много сериозен ръст. За съжаление, февруари и март бяха малко по-слаби. Март още не сме го отчели, но за февруари нямаме ръст спрямо миналата година. Сега ще видим данните и март месец, но и той също не беше много добър, заради лошото време. Метеорологичните условия също дадоха голямо отражение, негативно отражение на ръста на туристите. Това, което отчитаме към момента, от ноември до февруари включително – ръстът е 15% точно, като най-голям ръст бележат туристите от Сърбия и Черна гора. Техният ръст се е увеличил с близо 56%. Друг ръст бележи Русия, което е много изненадващо за нас и много положително, защото ние бяхме малко изпуснали този руския пазар, имаше едно задържане, даже намаление през годините. Сега бележим близо 45% ръст на руските туристи. Румъния също около 32% ръст. Спадът е от Турция, за съжаление. Не знам на какво може да се отдаде при положение, че предните години имахме огромен ръст, участваме на всички борси, но бележим там един спад, който е от 12%, което е притеснително. Преди около месец имах среща с една делегация от Бурса, туроператори оттам, които всяка година посещават Банско и водят групи. Най-големият проблем, който те определиха, е липсата на втора кабинка и многото чакане на опашките. Може би вече ставаме банални с това нещо, но аз предрекох още преди 4-5 години, че този проблем ще даде в един момент отражение. Тоест, хора и туристи, които са били традиционни за нас добри туристи, ще започнат да се отдръпват от Банско заради чакането на опашките. За съжаление, това вече е факт.

Водещ: За съжаление, да. Ще засегнем и тази тема, но преди това, имате ли информация колко са реализираните нощувки и съответно колко от тях са резервирани с цел ски туризъм?

Георги Икономов: Реализирани са нощувки за тези 4 месеца – ноември, декември, януари и февруари, и са 623 000. Това са нощувките, които са отчетени до момента. Предполагам, че може би са повече. Все пак не можем да се преборим със сивия сектор, макар че полагаме големи усилия. Тези всичките нощувки от ноември до февруари, естествено, че това са с цел каране на ски. Не всички, разбира се, карат ски, но като се намали 30% надолу, значи около 500 000 са скиорите, които са карали ски по пистите за тези 4 месеца, като пак казвам, март още не е отчетен. Чакаме и резултатите от тях, за март месец.

Водещ: Споменахте състезанията за Световната купа за ски спускания и сноуборд, провели се в началото на тази година. Разбира се, вероятно и посещенията от чуждестранни туристи тогава са били най-засилени. Може ли да се каже обаче, че интересът остава не само по време на подобни събития?

Георги Икономов: По-скоро даже тогава имаме малко отлив на туристи точно в този момент, но това си има обяснение. Тогава са затворени голяма част от пистите, не работи една част от ски зоната, има ограничение и в предвижването на туристите. И тези, които не са големите любители на тези състезания просто като зрители, избягват да идват в този момент в Банско, защото вече имат ограничение с карането. Но пък от друга страна, тази реклама, която получаваме като ски курорт и като световна зимна дестинация, когато правим такива кръгове от Световната купа, най-вече за ски алпийски дисциплини, просто това няма сравнение, защото наистина целият свят познава Банско и вижда, че Банско е прекрасно, вижда, че всяка година в Банско има кръгове от Световната купа. Налага се вече като традиционен град за стартове от тази Световна купа, което, разбира се, не може да бъде случайно. Не всеки курорт може да бъде избран за такъв домакин, което означава, че условията за ски са прекрасни, градът ни дава чудесни домакинства, Световната ски федерация вярва в Банско, във възможностите и вече това е косвеният резултат, това е рекламата, която за нас е изключително важна и ценна. Това дава резултат във времето. Аз съм убеден, че този ръст, който бележим всяка година, на туристите въпреки недостатъчната ски инфраструктура, е благодарение на тази добра реклама, която ни дава и Световната купа, когато я провеждаме.

Водещ: Споменахте отчетения лек отлив на турски туристи към курорта заради множеството протести, предизвикани от казуса за втория лифт в Банско, множеството коментари по тази тема, които в продължение на месеци не стихнаха. Как обаче се отрази тази тема на нашите сънародници?

Георги Икономов: Турските туристи съвсем пряко изпитват неудобство. Те може би следят какво се случва като спорове, но те най-вече знаят какво е да с наредиш на опашка и да чакаш 2 часа и повече не се връщат. Това е, което те ми споделиха. Нашите сънародници- не знам. Мисля, че темата поотшумя малко. Дано по-голяма част от тях да са разбрали за това колко лъжат Зелените и колко преиначават истината в един такъв техен си интерес, който не винаги е, даже бих казал, че никога не е съобразен с общественото мнение, с обществените изисквания. Те си гледат един техен си собствен интерес, даже може би и финансов. Може би защитават някакви финансови интереси. Поради това темата се изопачаваше, темата популистично се представяше пред обществото, лъжеше се много грозно за застроявания, за какви ли не други неща. Не знам до колко българският народ разбра, че това са глупости и наистина лъжи. Но това е факт. Имаше един сериозен спор, който поляризира излишно нашето общество. Мисля, че той вече улегна и занапред предстоят техническите неща. Тост, представяне на инвестиционен проект от инвеститора, минаване през всичките екологични процедури и евентуално започване на строителството в рамките на 2 години. Оттам насетне обществото дано се е поуспокоило, че всички ние и най-вече хората на Банско най-стриктно ще следим да не се случват проблеми с планината, да не се изсича, да не се опазва. Така че това нещо ние сме гарант най-вече.

Водещ: Казвате ще бъдете гарант и занапред. Освен този казус, който предизвика полемика, имаше ли и други проблеми, които отчетохте през този сезон, върху които е добре да се помисли, да се вземат някакви мерки занапред?

Георги Икономов: Големи проблеми, за радост, нямаше. За разлика от минали години, когато се отчитаха кражби на автомобили, по 7, 8, 10 автомобила на сезон, тази година имаме само една кражба. Надявам се догодина да няма нито една, защото това е една от най-голямата антиреклама, която може да има един курорт, а именно да няма някаква сигурност за своите туристи. Но разликата е огромна-само една открадната кола въобще не е някакъв вече сериозен проблем. Догодина съм убеден, че няма да имаме нито една. Монтираме камери на входно-изходните зони на града от всички посоки, включително и в централната част на града, така че да ограничим във възможно най-голям аспект този проблем. Както беше в началото на сезона, като ме питаха журналисти как си виждате сезона, как си го пожелавате да бъде, аз казах, че искам да е безопасен. На фона на всичките неща, които се случват по света и то особено в туристически центрове, големи европейски градове, за мен беше най-важно да нямаме такива проблеми и, слава Богу, нямахме. Оттам насетне също ни интересуваше обществения ред. Той си беше на нужното ниво, полицията се справи. Не е имало проблеми и при снабдяването с ток и вода. Това за мен е един нормално преминал сезон без сериозни сътресения нито в инфрастуктурната част, нито пък в областта на сигурността. Така че не мога да кажа нищо особено за сезона, нито пък някакви особени проблеми да сме имали.

Водещ: На фона на това, броени дни остават до поредицата почивни дни за Великденските празници. Колко наши сънародници очаквате да посрещнете?

Георги Икономов: До 10 и 15 хиляди – винаги толкова идват на тези големите празници. Традиционно идват гости от Гърция, които много почитат този празник. Има македонци, сърби, разбира се, руснаци. Условията ни за ски в планината в момента са перфектни. На горна станция има над 3 метра сняг. Сега и дните са вече слънчеви и в същото време пък студени през нощта, което позволява на снежната покривка да се задържи. И аз мисля, че всеки, който дойде в момента в Банско, би комбинирал една чудесна почивка хем пролетна, но и с възможност за перфектно каране на ски. Така че очаквам много туристи. Но да се върна пак малко на темата за Зелените. Многократно съм коментирал тази теми и съм споменавал това – преди около месец монтирахме една камера на входа на парк „Пирин“, за да преброим колко коли влизат ежедневно в парка, защото досега никой не го беше правил, включително и в плана за управление на парк „Пирин“, когато трябваше да се взема тази информация мисля, че екипът не го е направил. Оказа се една драстична, направо шокираща бройка автомобили влиза всеки ден в парк „Пирин“, а те са между 1 500 и 1 800 автомобила всеки ден, което представете си какво замърсяване оказва върху природата, тези хиляди автомобили, които влизат месечно и годишно в парк „Пирин“. Ето това е интересното, защо никой не говори от Зелените за тези проблеми. И то те не са само в Банско, те са за всички национални паркове, те са за всички планини, те са навсякъде. Както един австрийски гражданин се възмути „за първи път виждам еколози, т.нар. еколози, които не говорят срещу автомобилите и газовете, които изпускат, а за лифтовете“.

Водещ: Да разбираме, че отново е имало някак си изкривяване на общественото внимание, изкривяване на темата, изкривяване най-вече на важния акцент?

Георги Икономов: Разбира се. Пораженията, които нанасят автомобилите в планината са хилядократно по-големи от еднократното построяване на един лифт, който е безшумен, който е вреден, който не замърсява по никакъв начин природата. Как може тези неща да ги сравняваме и да казвам, че той е вреден, а в същото време да си затварят очите за истинските екологични проблеми, които имат? И не само в Банско, навсякъде в цяла България. Това беше една равносметка. Иначе наистина очакваме един добър сезон, той ще продължи до 15 април, надяваме се до тогава все още хотелите да се напълнят, ресторантите да са пълни, защото това едно много добро удължаване на сезона и аз съм убеден, че бизнесът ще бъде доволен.

Водещ: Господин Икономов, въпреки всичките казуси, въпреки всичките спорове Банско се утвърди като зимната столица на Балканите и не само че не гони, а напротив, продължава да привлича туристите освен  любителите на зимните спортове, градът и околностите му има и много други неща, притегателни, за родни и чуждестранни посетители. Как обаче планирате да привличате, да продължавате да привличате туристи и през летните месеци?

Георги Икономов: Няколко години вече разнообразихме много фестивалната програма през лятото. Мисля, че сме говорили на тази тема, но от юли месец започваме фестивалите. Театрален фестивал, имаме фестивала “One love”, който е фестивал за българо-македонска модерна музика, имаме утвърден джаз фестивал, има опера и кино под открито небе, имаме фестивал на балканската музика. Това са все формати, които привличат много хора или пък тези, които са дошли за тази почивка, могат да я съчетаят с такава културна проява. Тази година предвиждаме още един фестивал, който ще бъде посветен на народното творчество. Общината разходва много средства, за да направим тези мероприятия, защото всичките тези са безплатни, напълно безплатни, но в същото време пък печелим популярност, печелим туристи, които по косвен начин връщат тези разходи в общината. Бих искал да акцентирам и на други интересно нещо. Преди около месец може би, двама министри – на туризма и на земеделието, представиха тяхната обща идея, техният общ проект „Сподели България“, което представлява културно-винен туризъм. А именно, България е разделена на 12 винени маршрута, като два от тях са в Благоевградска област – по поречието на река Струма и по поречието на река Места, и по тези винени маршрути просто трябва да бъдат създадени едни туристически продукти, които да обогатят програмата извън активния сезон. Това означава, че ние трябва да съберем кметовете на общините, които са на линията на тези маршрути, туристическите организации, местни производители на вина, на други напитки, на храни, които са традиционни, да бъдат измислени и организирани няколко туристически пакет, които да бъдат предлагани и рекламирани по подходящ начин. Така че човек, като дойде в Банско, да знае, че един ден може да отиде до Мелник, може да отиде до Сандански, до Петрич или пък до Гоце Делчев, или пък до Добърско и това свое пътуване освен с разглеждане на музеи и на други неща, да го съчетае с хубава традиционна храна и хубави местно вино. Аз мисля, че това е една много добра идея. Тя трябва да се доразвие, трябва да се конкретизира и да бъде представена и рекламирана по подходящ начин. Това ще обогати много местния туристически продукт. Това е даже по-скоро насочено първо към нас, към местните хора, защото съм убеден, че малко от нас познават вината и храните, традиционните вина и храни, местните сортове грозде, местните истински храни в различните части на България. Или ако го познават, не ги познават в цялост. Така че това е една изключително интересна идея, най-вече за нас, за вътрешния туризъм.

Водещ: Огромен позитив би имало върху всяко населено място, участващо в тези 12 маршрута. Кога обаче можем да очакваме конкретни действия по реализирането на тази инициатива?

Георги Икономов: Мисля, че до края на годината би могло да се случи, за новия сезон е съвсем реалистично вече да има начертани няколко туристически пакета. И както казахте вие, напълно съм съгласен, защото покрай голям курорт, какъвто е Банско, винаги може съседни селца, градчета, които не са чак толкова известни, но имат какво да покажат, дали то от кулинарна гледна точка, дали от производство на вино, някаква малка местна изба, тя вече би се включила към общия туристически продукт, който е Банско, и местното население и местния бизнес да има изгода. Така че до края на годината, в началото на зимния сезон, аз мисля, че ще сме готови.

Виктория МЕСРОБОВИЧ