Георги Илинов, Сдружение на автоинструкторите-Пазарджик: Предвижданите промени при изпитите за шофьорски книжки няма да решат проблемите на пътя

За промените в нормативната база, отнасящи се до младите шофьори, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Георги Илинов от Сдружението на автоинструкторите в Пазарджик.

Фокус: Г-н Илинов, как ще коментирате промените, които се предвиждат в нормативната база за получаване на шофьорски книжки?

Георги Илинов: Промените, които се предвиждат при изпитите за шофьорски книжки няма да решат проблемите на пътя. Ако кандидат-шофьорът бъде изпитван на специален автомобил, а не на този, с когото е изкарал курса, той ще бъде ощетен. Причината е, че няма да е свикнал с автомобила – особености на скорости, газ, съединител, спирачка. Въвеждането на изпит на полигон също не е добър вариант. Там курсистите се учат да паркират. Не е ли по-добре да го научим да кара с подходяща скорост в града, да се научи да маневрира, за владее автомобила, да намалява скоростта, да заобикаля спрели коли, отколкото да ги учим да паркират. Инциденти при паркиране стават рядко, а при движение в градска среда са доста по-чести.

Фокус: А предложението младите шофьори да се движат с придружител?

Георги Илинов:  Предложението младите шофьори да се движат с придружител на практика трудно ще се реализира. Дори да присъства в автомобила друг човек, когато той не е шофьор няма да е полезен. Трудно ще се осъществи и идеята младите водачи да управляват по-малко мощни автомобили. Освен това увеличаването на броя на часовете на 50 ще оскъпи излишно курсовете. Имам курсисти, на които са необходими само 30 часа, защото се справят много добре. Защо трябва всички да плащат скъп курс, при положение, че са добре подготвени. Тези, които имат нужда от допълнителна подготовка и сега вземат повече часове като си заплащат допълнителните. Въпросът не е в подготовката на водачите, а в техния манталитет и възпитание. При нас младежът се държи прилично, спазва правилата, шофира внимателно, докато вземе изпита. Още на другия ден той променя кардинално поведението си на пътя.

Фокус: Вашият коментар за зачестилите инциденти с пешеходци?

Георги Илинов:  Необходимо е не само водачите да пазят живота на пешеходците, но и самите пешеходци да проявяват внимание и отговорност при пресичането на пътя. Има случаи, при които пешеходци вървят по тротоара, успоредно на автомобила, но в един момент стъпват на платното и тръгват до го пресичат. Тогава водачите нямат възможност да реагират, защото всичко става внезапно. В Закона за движение по пътищата е посочено, че водачите трябва да пазят живота на велосипедисти и пешеходци, но има случаи, в които те нарушават грубо правилата за движение и се стига до неприятни инциденти. В районите, където има пешеходни пътеки, в някои европейски страни има поставени парапети, за да може да се определи точно къде трябва да се преминава.

Фокус: Какви мерки трябва да се предприемат, за да се намалят инцидентите на пътя?

Георги Илинов: Монтирането на повече камери за видеонаблюдение в населените места, ще доведе до намаляване и на произшествията на пътя. Проблемът не е в законите и глобите, а в това, че разпоредбите не се спазват. Ако има видеокамери и шофьорите знаят, че те ги следят навсякъде може би нещата ще се променят, защото само за няколко дни ми се случи два пъти да карат срещу мен в насрещното платно. Ако има камера, която да заснеме нарушението и записът да бъде предоставен на контролните органи, нарушителят ще бъде санкциониран. Без камера това остава ненаказано и може да се случи отново. Ако общините нямат възможност за монтират такива камери, трябва да бъде разрешено на водачите да ги поставят в собствените си автомобили и записите от тях да бъдат признавани като доказателство.

Ваня НИКОЛОВА