Георги Лапчев, кмет на Царево: Както Свети Георги Победоносец побеждава ламята, така и българската армия винаги ще бъде на върха на копието

Интервю с кмета на Община Царево Георги Лапчев за празничното предаване „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“, посветено на 6 май – Денят на българската армия, храбростта и Свети Георги Победоносец.

Водещ: Как посрещнахте Гергьовден в Община Царево?
Георги Лапчев: Имайки предвид, че Гергьовден е на особена почит в Община Царево, тъй като нейният градоначалник е именник, разбира се с изключително приповдигнато настроение. Разбира се това съвпада и с още един празник в Общината, тъй като с. Лозенец има празник на този ден. Така че освен официалните чествания за този национален празник в гр. Царево, имаше такива и в с. Лозенец. Цялото село се беше събрало. То не е безизвестно, имайки предвид настъпването на лятото, все по-интересни и все по-забавни хора започват да прииждат, изпитвайки огромна нужда от това да видят морето. Прекрасен празник се получи там. И разбира се, след като преминаха всички тези официални чествания, вече се ориентираме малко по домашному, за да можем все пак да посрещнем своите гости.

Водещ: Как отбелязвате пък празника в личен план?
Георги Лапчев: Винаги съм вярвал, че Гергьовден е един ден, който трябва да се прекара наистина със семейството, с най-близките, с приятелите, с тези които всъщност са хората, които ще седнат на трапезата. Така се случва и при мен. Разбира се, че имам гости и то немалко. В днешния ден всъщност обиколих и другите населени места, тъй като празникът е празник навсякъде и се налага, дори в момента съм навън. Но вече слагам голямата трапеза, печеното агне и започвам да чакам всички онези, които са решили да дойдат, защото на имен ден не се кани.

Водещ: Така е, на имен ден не се кани. И казват, че Георги не е просто име, а призвание. Какво означава за вас да носите името на Победоносеца на всички имена?
Георги Лапчев: Може би преди да кажа какво чувствам от факта, че се казвам Георги, беше редно да поздравя абсолютно всички с националния празник, защото днес е денят на особена гордост, която трябва да изпитва всеки българин, тъй като Деня на храбростта, Деня на Българската армия е наистина момент, в който всеки един от нас и жителите на България, живеещ дали тук или извън нейните предели, трябва да си спомни, че е българин и да бъде горд от този факт, защото не вярвам, че трябва да се стремим към Европа или да казваме, че искаме да сме в Европа, защото Европа е част от нас. Ние сме българи, трябва да бъдем горди от този факт и сме достойни, смели. Трябва да си спомним кои сме, защото пределите на Европа наистина може да са много по-големи от България, но в България най-свидното и точно на Гергьовден е един от дните, в които трябва наистина да си помислим дали не е време вече тези, които са напуснали пределите на държавата ни, да се връщат. Защото това е също призвание – да бъдеш българин.

Водещ: Гергьовден, както споменахте и вие, е празник на Българската армия. Трудни времена обаче за военнослужещите. Отдава ли им се необходимата почит и уважение, според вас?
Георги Лапчев: Това е въпрос, който винаги ще бъде дискусионен дали е достатъчно внимание се отделя на Българската армия, винаги ще трябва още и още. И тези доблестни мъже, които служат на родината, разбира се че трябва да бъдат на особена почит. Дали има достатъчно големи проблеми, които ги ангажират, освен тяхната служба? Разбира се, че да. Но кога сме живели в леки времена? Ние все пак сме България, така че трудности ще има, но аз съм убеден, че винаги ще има моменти, в които да побеждаваме. И така, както Свети Георги Победоносец е донесъл славата и смелостта, успял е да победи ламята, така аз силно вярвам, че Българската армия винаги ще бъде на върха на копието, там където е нейното място, където тя заслужава да бъде и където е призвана да стои. Да, винаги ще се нуждаем от още и още признание към военнослужещите, сигурно сега са тежки времена. Аз не съм военнослужещ, но виждам колко трудни решения трябва да вземат в момента държавните мъже, включително военният министър, но факт е, че това е тежестта на короната. Така че – да, ще трябва да се пребори с тази трудност. И аз вярвам, че хората въпреки всички онези тегоби, които ги заобикалят, все пак уважават българския войник, защото той не заслужава нищо друго, освен уважение.

Водещ: А ние българите отстояваме ли онази храброст, която показваха в миналото героите от историята?
Георги Лапчев: Вижте, герои е имало и ще има. И в трудни моменти те винаги изплуват напред, винаги техните дела се научават впоследствие и винаги има кой да ги възпее. Така че аз вярвам, че и в наши дни има храбри мъже, които заслужават слава. И така ще бъде и занапред.

Водещ: Как Община Царево съхранява тази памет за миналите събития и как пази историята?
Георги Лапчев: Това е изключително дълъг процес, който започва още от училищата, защото уроците по история са онези, които ни учат. И разбира се, че Община Царево съхранява своята история в своите музеи, за които Общината наистина полага огромни грижи. Там учениците, пък и не само, гостите, жителите на града имат достатъчно възможности да отидат и да си припомнят. Затова започнах и своето интервю с вас точно с тези думи – нека си спомним, защото това е нашето призвание – да си спомняме за славните времена и да знаем, че винаги ще ни предстоят такива.

Водещ: И на този прекрасен празник на края на нашето интервю какво си пожелавате и какво пожелавате на българите, които носят името Георги, а и не само, на всички българи?
Георги Лапчев: Отново искам да пожелая много здраве, късмет, сили на всички българи, на всички които носят името Георги, Гергана и всички производни от този велик светец, на онези, които са военнослужещи и особено на контраадмирал Митко Петев, който е мой голям приятел и наистина особен приятел на Община Царево, тъй като тя е най-морската община в държавата. Искам да пожелая всички ние българите да си спомним кои сме, защото сякаш във времето забравяме, че заслужаваме доста по-достойна позиция като отношение на сцената на Европа. Нека си спомним, че всъщност, както казах преди малко, Европа е част от нас. И да не вярваме, че могат да се случат само лоши неща в нашата държава. Пожелавам на всички, които са извън пределите, да спрат да се чудят и наистина да направят стъпки в правилната посока, а именно да се върнат в България. Защото това е тяхната родина и това е мястото, в което трябва да отглеждат децата си, а не някъде другаде по света. Желая и много късмет, здраве и усмивки на всички, които слушат Радио „Фокус“, защото няма как пък точно в днешния ден всеки един българин да не го обхване нотка патриотизъм, в която да се почувства горд от това, че живее в държавата България. Желая на всички да пренебрегват злободневните проблеми, защото те наистина са твърде малки на фона на целия този живот, който ни предстои. Ще се преборим с всичко това, ако бъдем единни и ако вярваме, че хубавото предстои. А то наистина е така. Така че желая на всички здраве.

Веселка ИВАНОВА