Георги Митев, СДС: Следващият голям удар за БСП ще дойде на местните избори

 

Георги Митев, председател на областния съвет на СДС в Ловеч в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В края на миналата седмица БСП проведе своя 49-и Конгрес, на който се очакваше да бъде констатирана заявената от лидера на партията оставка. Корнелия Нинова обаче поднесе изненада и отказа да внесе оттегляне от поста председател. Няколко областни структури на левицата заявиха подкрепата си за Нинова и призова да не подава оставка. Как обаче изглеждат решенията в БСП отвън?

Георги Митев: За да бъда откровен, искам да направя уговорката, че много-много не съм следил с нестихващ интерес случващото се на конгреса на БСП. Мнението, което съм си създал за него, е вследствие информацията, която излезе преди всичко по електронните медии. Честно да си кажа, не съм очаквал нищо да се случи на този конгрес, както и не се случи нищо, така че за мен няма никаква изненада. Смея да кажа, че това беше един безумен конгрес. Единствено БСП е в състояние да проведе конгрес с една единствена точка – оставка на лидера си, и след като бъде оттеглена тази оставка, конгресът да приключи без никакъв резултат. Интересното беше, че не чух вътрешната опозиция, тези които искаха оставката на Корнелия Нинова. От този конгрес не излезе нищо. За мен е безсмислено хабене на време и средства – нещо типично за БСП. Така че не се изненадах.

Водещ: Основният мотив за тази оттеглена оставка беше преодоляно его, мисъл за партията, за бъдещето, разбира се местните избори.

Георги Митев: Трябва да бъдем откровени в едно – в самата БСП продължава да важи максимата, че властта се взима с кръв – „с кръв сме я взимали, с кръв ще я дадем“. Това се отнася и за личните им борби. Дали местните избори са точно отправната точка, аз не бих се наел да прогнозирам. Но това, което се забелязва на пръв поглед и което е най-важното за мен, е, че БСП си остава абсолютно една нереформирана партия. Това, че са си сменили името, не значи нищо. Хората в тази партия си остават комунисти, без значение какво говорят, какви лозунги издигат и т.н. Без значение от номера подред на конгреса, това беше конгрес на бившите комунисти. Тази партия не е реформирана, няма да се реформира, защото в нея има страхотни противоречия. Няма как ръководството на партията да бъде от милионери, а масата, която ги избира, да бъде от преди всичко възрастни хора, хора, вперили поглед в миналото. Там противоречията са невъзможни за преодоляване. Затова и резултатите, които получава тази партия на изборите са такива. Още повече, аз смятам, че те ще получат следващия голям удар и на наближаващите местни избори. Отново казвам, една партия, която не се е реформирала, която по-скоро няма желанието да се реформира, няма как да получи някакъв приличен резултат в днешното време, което търпи непрекъснато развитие. Ние слушаме едни и същи неща, едни и същи фрази и заклинания, още откакто си бяха БКП. Но реално погледнато страната ни няма нормална социалдемократизираща се левица, каквато е необходима на България, за да има баланс. Нормално е в една демократична страна, каквато смятам, че и ние се стремим да бъдем, да има силно дясно, да има силно ляво. За жалост в България няма как да кажем, че БСП се е реформирала и има някакъв социалдемократически уклон. Това просто го показа и последният им конгрес.

Водещ: Казахте, не чухме и мнението на вътрешната опозиция на този конгрес. Да разбираме ли, че различните течения в тази партия са много по-силни, отколкото всъщност ни се представят?

Георги Митев: За мен там няма борба на идеи, няма борба за политики. Там има единствено борба за власт. Едното лоби на партията се бори с другото лоби – лобито на милионерите и тези, които примерно се смятат за по-социалдемократи, се опитват да надделеят над лобито на онези, които са си откровени комунисти. Макар че те всичките са си комунисти там. Не мисля, че обиждам някого. Това са хора комунисти, които не са се променили, които няма да се променят. Те си имаха една рубрика във вестник „Дума“ мисля, че беше – „Ние пак сме тук“, и хората добавяха – „И сме си същите“. Така че при тях нещата са замръзнали някъде в миналото и така си стоят.

Водещ: По принцип инструмент за какво е политическата оставка и кой е най-правилният начин, по който тя може да бъде използвана?

Георги Митев: Преди всичко политическата оставка е инструмент, който показва морала, който показва интелектуалното ниво в една партия. Тя може да бъде използвана наистина за укрепване на организацията от морална гледна точка, за вярата в честността на една партия, за вярата в истинността на идеите, които се пропагандират и изповядват от една партия. Докато това, което се случи на Конгреса на БСП, е наистина смешно и жалко. Аз наистина се сещам сега тук за думите на премиера, който спомена, че дори и оставка не могат да подадат както трябва в БСП.

Водещ: Очакванията обаче в редиците на левицата са за едно много сериозно стягане преди местния вот. Усещате ли сериозен конкурент в лицето на БСП?

Георги Митев: Няма лошо да има сериозна конкуренция при избори, особено при местните, защото те са изключително важни за страната ни. Но да бъдат конкуренция на идеи, конкуренция на политики – нещо, което няма да видим в БСП, убеден съм в това. Тези хора не искат да се реформират, не искат да приемат действителността, съвремието, в което живеем. Много примери има в това отношение, няма смисъл да ги изброявам. Докато не се случи промяна, няма как те да бъдат припознати от хората в България като алтернатива на сегашното управление.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА