Георги Мицов, хотелиер: Бургас е много сериозна дестинация, която предлага голямо качество на туристическите услуги на добри цени

 

Фокус: Г-н Мицов, в навечерието сме на откриването на летния туристически сезон. Какви са възможностите на Бургас и региона като водеща лятна туристическа дестинация?

Георги Мицов: Благодаря Ви за въпроса и привет на вашите слушатели и читатели. Регион Бургас е действително най-сериозния и най-добре поставения туристически регион в нашата родина. Но всички трябва да разберем, че регион Бургас не би трябвало да се свързва единствено и само с летния туристически сезон, защото – да, лятото с нас и без нас, то винаги идва. Почти цялата хотелска база се заема, но тя се заема в един кратък период от 45-50 дни. Това е пикът на сезона в малките градчета на юг от Бургас и около 70 дни в градчетата, които са на север – Поморие, Несебър, до Обзор. Трябва много активно да се работи за развитие на туристическия регион Бургас за удължаване на така наречените „крила на сезона“ – пред и след сезон и отделно да се презентира регион Бургас като качествено място за развитие и на други видове и типове туризъм – културно-опознавателен, религиозен, селски туризъм, исторически туризъм. Има много опции за развитие на региона, така че туризмът да стане едно от водещите бизнес начинания в нашата туристическа дестинация, свързана с името на Бургас. Един от факторите, които би бил много полезен за това, е развитието на така наречените лоукост компании и откриването на летище Бургас към нискобюджетните компании, които биха поели навигацията към нашата столица и различни други европейски градове, защото в момента от дивашката грешка направена по времето на правителството на Иван Костов, когато двете летища намиращи се на 100 км. едно от друго бяха дадени на концесия на една компания, доведе до това, че концесионерите приоритетно (казвам го съвсем отговорно като наблюдател повече от 30 години на процесите в туризма), развиват регион Варна за сметка на регион Бургас.  В момента летище Бургас обслужва ниско бюджетни полети само до Лондон през зимния период и това сериозно ограничава достъпа на нормални туристи до град Бургас. До най- голямото летище на страната ни, до най- удобното летище, където хората пристигайки могат да получат много, много, много възможности за туризъм. Това е един от основните проблеми, които стоят пред регион Бургас. Ако един човек желае да посети Несебър през зимния сезон или Поморие, да ползват балнео спа услуги, туризъм през седмицата, попада пред една обективна невъзможност да стори това по удобен начин, защото липсват полети. Няма как нормалния човек да стане в четири сутринта, за да лети до София в 5.00 часа.

Фокус: От кои дестинации би трябвало да се извършват полети. Как да стане това?

Георги Мицов: Предлагам първо това да има една нормална връзка със София. В удобни и редовни времена за полети. Това би отворило регион Бургас за бързи и удобни пътувания на нормална цена. Предлагам една връзка с Виена, с Берлин през зимния сезон.Това би донесло само ползи на хората в региона, които се занимаваме с туризъм. Защото например в Поморие има туристи от Англия, които проявяват интерес за почивки при нас. Те ползват нискобюджетната компания, която обслужва летище Бургас и идват. Имаме много сериозен клиентски интерес от Берлин, от Брюксел, от Виена. Тези хора по никакъв начин не биха дошли или не биха си причинили едно пътуване „три дена с камили“. За да стигнат например до Поморие, Созопол, Несебър, Бургас. Това са красиви места, които могат да предложат много на потребителя. И когато сме лишени от нормална бърза връзка, това носи само вреди и на бизнеса и на общината.

Фокус: Това ли е основният проблем или има и друг, по-сериозен?

Георги Мицов: Друг един много сериозен проблем, на който би трябвало да се обърне много сериозно внимание- сивия сектор в туризма. Аз ръководя два хотелски комплекса за които мога да твърдя, че сме изцяло в бялата страна на бизнеса. Но какво става обаче със стотиците и хиляди апартаменти и апартаментни комплекси, за които единствено само великия Бог знае кои са, на кой са, как се продават, как се стопанисват. Какво става за стотиците стаи. Ако влезете в букинг, да видите че само в Бургас се презентират минимум сто апартамента, минимум двеста малки хотелчета, никому неизвестни места за настаняване, които се съмнявам да плащат данъци. И това носи само вреди. Тук е мястото на контролните органи и институции да се задействат и да извадят този сектор на бяло. То няма как да стане. Аз колкото и да искам партньорите ми да бъдат в бялата част на сектора, да плащат необходимите данъци от които ние всички живеем и имаме ползи, защото ние искаме нормални пътища, нормални болници, нормални училища, нормални инфра и супер структура в града в който живеем, то става единствено и само с пари, а те тези пари идват от данъци. Когато аз продавам една нощувка и плащам ДДС и плащам курортна такса и плащам всички следващи разходи и данъци аз съм с едни гърди назад пред човека , който се обявява в букинг,  в агода, някой друг сайт и започва да продава. Тук е мястото на контрола. Тук е мястото на органите на съответните общини да се задействат и да изравнят условията за бизнес.

Фокус: Само общините ли са отговорни към този процес?

Георги Мицов: По българския закон това е пряк ангажимент на туристическите отдели в съответната община –Контрол. По друг начин няма как да стане, иначе си е преливане на пусто в празно. Тук е мястото на данъчните власти да започнат контрол на летищата на влизане. Колко туриста влизат? Къде отиват? Къде се настаняват тези хора? Регламентират ли се. По този начин ще бъде ограничена и престъпността, ще бъде ограничен и сивия сектор. Времето настъпи.

Фокус: А сивия сектор в транспортните услуги. Ето, наскоро отново имахме пример за превоз на туристи от паркинг до туристическа атракция.

Георги Мицов: Ами това пак е ангажимент на държавата и общината. Аз няма как да сложа палката отрядник на КАТ и да изляза на улицата. Няма какво да си заравяме главите като щрауси. Глупостите, които наприказваха миналата година за проверки и чудеса и т.н. не доведоха до нищо. Това е кампанийност, която не води до нищо добро. Трябва рутинен постоянен контрол. Най-малкото влизаш в един сайт за предлагане на туристически услуги, изваждаш регистрациите, там пише колко легла се дават и тръгваш да обикаляш адресите. И точно след два дни бизнеса е на бяло. Простичко е. Всичко друго са приказки на пазара. Регион Бургас инвестира сериозни пари в развитие на туристическата инфраструктура. Ето, имаме обещание, че прочутия четирилентов път до Слънчев бряг ще стане факт. Направиха невероятна презентация на Сюлеймановата баня, имаме музеи, възможности за културен туризъм. Просто секторът трябва да бъде вкаран в нормални граници и той да започне да носи пари.

Фокус: Смятате ли информацията за възможни военни учения в Черно море, да повлияе на туристическия сезон?

Георги Мицов: Не. Това са глупости. Политически безсмислици, също като прочутия нефтопровод Бургас-Александруполис. Няма държава в света в чието море да не плават военни кораби. Дайте да не се заблуждаваме. Държавата направи много. Програмата, която беше изпълнена за екологизация на бизнеса – ние нямаме черноморско градче без пречиствателна станция. Не говоря за гръцките острови, за морето в Тайланд, ние сме едно прекрасно място, с чисти води, усмихнати хора, добра храна. Замислете се, че в този регион няма промишленост, която да замърсява. Морето е чисто, пълно с риба. И това е следствие на инвестициите, които се направиха.

Фокус: Като споменаваме селския туризъм, възможно ли е регионът на Странджа да се включи и да бъде част от световни движения като Slow food?

Георги Мицов: Възможно е да бъде вкарана. Нот трябва да има нормален транспортен достъп. Искаме ли бели хора в този регион, ние чудеса трябва да направим, за да ги доведем тук. Но за целта трябва да отворим летище Бургас – който иска да го отваря, но трябва да бъдат нормализирани нещата и трябва да има полети. Ако това са лоукост компании – ами още по-добре. Вижте какво се случи в София. Столицата ни е пълна с европейски туристи за уикенда последните четири месеца. Бургас е много сериозна дестинация, която предлага голямо качество на туристическите услуги на разумни цени. Тук е мястото да се намесят туристическите  организации, в които трябва да влязат държавата и общините. В Турция как се прави – държавата дотира полетите на туроператорите с известни пари прибирайки прихода, който туристът генерира, защото в Турция се плащат данъци. Искаме ли развитие на дестинацията ни – трябва сектора да излезе на светло. Трябва да има нормална достъпност, нормална комуникация, пътища, презентация. За всичко това трябва обединение. Една птичка пролет не може да направи.

Фокус: Трябват и обучени кадри.

Георги Мицов: Това е другото срамно нещо. Не мога да повярвам – чета, че тази година приемът на студенти в Института по международен туризъм бил 80 бройки. Ами извинявайте, проглушихте ми ушите как туризмът щял да стане приоритет. Е, така ли ще стане приоритет – ще си внасяме цигани, за да работи. Това е типичното малоумие. Глупости като това как ще си внесем работници от Македония, Украйна, хайде да не се излагаме. Неминуемо внасяме нискокачествен продукт, който до преди 10 години произвеждахме. И това е работата на държавата – обединение и инвестиции в кадрите.

Фокус: При посещението си в Бургас министърът на туризма Стела Балтова обяви, че е в ход обществената поръчка за създаване на регистър на настаняванията. Това до колко ще изсветли фирмите в туристическия бранш?

Георги Мицов: Слушах много внимателно г-жа Балтова. Направи ми впечатление на изключително грамотен, прагматичен човек и нейните действия и мерки са правилни. Дай Боже да успее!

Фокус: Смятате ли, че този регистър ще бъде реалност преди началото на сезона?

Георги Мицов: Не вярвам да бъде, познавайки добре манталитета на българския стопански живот, на тежката и мудна администрация. Но  искрено се надявам да се случи и аз да остана един стар дребен мърморко. Но това е една частица от всичко, което е необходимо да се направи, за да се изсветли бизнеса. Която и туристическа дестинация да вземем, там още от момента, в който човек стъпи на летището е обхванат от системата. Знаят къде каца, къде ще отиде, започва да се контролира и това се прави в най-дивите дестинации. Искаме ли да го правим и ние, държавата и общината трябва да вземе нейната си част от тези доходи и да ги реинвестира за развитие. Друг начин няма.

Павлина КУЦАРОВА