Георги Николчев: Ако осигурим безопасност на всички посетители, туризмът ни ще се развива лавинообразно

Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Как преминаха новогодишните празници според хотелиерите и могат ли те да гарантират сигурността на туристите си? Темата ще коментираме с Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, на когото казвам добро утро и за много години.
Георги Николчев: Добро утро на Вас и Вашите слушатели и дано следващата година да е така успешна, както беше и предишната за българския туризъм.
Водещ: Да, тя бе определена като безпрецедентно успешна и от ресорния министър в оставка. Но успяхме ли, г-н Николчев, да я изпратим подобаващо? Имам предвид пълни ли бяха хотелите и местата за настаняване за новогодишните празници? Успяхте ли да задоволите всички искания на туристите?
Георги Николчев: Определено хората решиха, че трябва да почиват в българските хотели и мога да кажа, че голяма част от хотелите, семейните места за почивка, бяха заети няколко месеца преди самата Нова година. Така че смятам, че голяма част от хората са доволни. Мога да кажа, че особено СПА комплексите ни бяха препълнени и до 3-4 януари, когато свършват и почивните дни и ваканциите на децата, все още имаме хора. Така че това е една успешна Нова година, която, разбира се, ще се отрази добре както на тези, които почиват, така и на бюджета на българската държава.
Водещ: Преди празниците обаче, г-н Николчев, хотелиери и ресторантьори имаха среща с представители на органите на реда, за да получат инструкции как да действат, ако имат съмнения за терористи сред туристите. Готови ли сте от бранша да реагирате адекватно при опасна ситуация с оглед и на повишената опасност от терористични атаки в региона?
Георги Николчев: Определено вече от няколко години искаме такива инструкции, които да бъдат предоставени на българските хотелиери, на ресторантьорите, защото си има специализирани органи, които знаят къде точно трябва да се наблегне, какви са тънкостите. Ние, разбира се, работим с абсолютно всички органи на реда, за да можем да предотвратим опасност, ако има такава. Голяма част от хотелиерите, там, където има голяма туристическа база, имат наети охранителни фирми. Очакваме да се включи и връзката с полицията, с която всеки, който се регистрира в хотела, ще бъде подаван по електронен път директно в полицията, а те там съответно ще определят кои хора са опасни за дадения хотел.
Водещ: Казвате, че големите хотели, а и не само, имат частна охрана. Готови ли са обаче хотелиерите да засилят именно частната охрана и да заложат повече пари за охранители, ако се наложи, през 2017 г., а и занапред?
Георги Николчев: Това е на няколко етапа. Не знам дали знаете, в част от курортите има допълнителна проверка – кой как влиза. Още от летищата се знае кой къде отива. Това са изключително важни неща, които трябва да бъдат връзката между държавата и хотелиерите, за да можем наистина да предотвратим нещата. А хотелиерите, разбира се, ще вложат средства за охрана – това са охранителни камери, охранителни фирми, които ще бъдат наети в пиковите моменти за определените хотели. Във всички случаи охраната е изключително важна. В съседство сме с държава, в която виждате какви неща стават, и трябва да направим всичко възможно страната ни да остане кътче на спокойствието, за да върви нашият бизнес.
Водещ: Разбирам, че разчитате много на пропускателните пунктове, които има по курортите и които се следят от органите на реда. Между другото, включително и Жандармерията се включи в охраната на зимните ни курорти. Но искам да Ви попитам, макар че това може би не е в прекия Ви ресор, все пак – имате ли наблюдения: в големите курорти има и много музикални клубове, и нощни заведения, те биват ли добре охранявани? Питам Ви в светлината на последния атентат в Истанбул – именно музикален нощен клуб беше атентиран, имаше жестока престрелка в него.
Георги Николчев: Трябва да Ви кажа, че никой не е застрахован от нападение, зависи от нападението. Както виждате, в Турция са разстреляни полицаи, охранителите – още на входа. Сега в България на всички нощни клубове нямаме полиция, но охранителите проверяват всички, които влизат – дали имат или нямат оръжие, съответно има си начини, които трябва да бъдат прилагани още отвън, да се проверява кой какво носи, има автоматични врати за затваряне, за да няма такива случаи като в Турция, защото при такава среща с въоръжен човек надали някой може да го спре да нахълта в клуб и да направи толкова много поразии.
Водещ: Г-н Николчев, говорейки за евентуалните проблеми със сигурността, те биха ли могли да помрачат оптимистичните очаквания за развитието на бранша през 2017 г., а и годините напред, или по-прозаични теми като подготовката на кадрите, качеството на предлаганите услуги, евентуално рекламата ни на външни пазари и т.н.?
Георги Николчев: Определено това е най-сериозното нещо, което може да помрачи нашия туризъм. Както виждате, всички държави като Тунис, Израел, Египет, Турция, където имаше прекрасно предлагане в хотелите, те са и вериги на много големи фирми, след атентатите се изпразниха. Така че не обслужването и самото предлагане, а и реклама ще бъдат проблем, а сигурността. От там нататък, разбира се, ще направим всичко възможно, за да задоволим нашите клиенти с всички техни искания, тъй като знаете, че България вече се стреми да стане сериозна туристическа дестинация за цяла Европа. Ако осигурим безопасност на всички туристи, които идват, туризмът ни ще се развива лавинообразно.
Водещ: 2017 г. е натоварена с големи очаквания именно в сектор „Туризъм“, където постигнахме много високи резултати през 2016-а, ресорният министър в оставка Николина Ангелкова призна и благодари за колективните усилия и на местната власт, и на туристическия бранш и специалистите в него, и на правителството за постигнатите резултати. Но кое е предизвикателството, което вие от бранша си отправяте за 2017 г. и с него да завършим нашия разговор?
Георги Николчев: Нека 2017 г. бъде доста успешна и заедно с министерството да осигурим приятна почивка на абсолютно всички туристи, които идват; да удължим сезоните – летния и зимния; да се развиват СПА туризмът и всички видове туризъм, които България предлага, тъй като се оказваме райско кътче, което може да предложи абсолютно всички видове туризъм. Както знаете, и в самата София се увеличава броят на туристите, които идват да посетят столицата и да се позабавляват за седмица или само за празниците. Нека в България няма никакви произшествия, туризмът да върви нагоре и ръка за ръка с държавата да отстраняваме всички проблеми в сектора.
Водещ: Накратко – България е райско кътче, нека го запазим и споделим с добронамерени и добре дошли гости.
Лора ТЪРКОЛЕВА