Георги Николчев, Асоциация на собствениците в туризма: Българинът започва отново да посреща Нова година в заведенията по нашето Черноморие

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, за очакваната заетост на базата по Черноморието по време на предстоящите декемврийски празници

Фокус: Г-н Николчев, наблюдавате ли ръст или спад в резервациите за предстоящите декемврийски празници, спрямо предходната година?
Георги Николчев: Вече има много записвания за предстоящите коледно-новогодишни празници. Навсякъде заведенията са пълни и местата са резервирани отдавна. Същото е положението и с хотелската база – много хора идват тук от вътрешността на страната, за да отбележат празниците. Хотелите са подготвили вече своите програми за всички, които искат да посетят нашето Черноморие в зимните дни. Освен това, заведенията, които ще работят тогава, са също почти на 100% пълни. Относно 8 декември, голяма част от студентите се изнасят по нашите зимни курорти, а тази част от тях, които остават по Черноморието, вече са резервирали места в ресторантите и дискотеките. Голяма част от баровете също вече са с резервирани места.
Фокус: Подготвени ли са хотелиерите и ресторантьорите в региона за посрещане на своите гости?
Георги Николчев: Нашите хотелиери и ресторантьори са подготвени отдавна и са представили офертите си на своите сайтове. Голяма част от заведенията вече са резервирани, трудно вече могат да се намерят места за новогодишната вечер. Отваря се нови страница – българинът започва наново да отбелязва тези празници в заведенията по нашето Черноморие. Това е така, тъй като услугите по зимните курортите станаха доста скъпи. Една почивка там излиза на висока цена.
Фокус: Има разлика в цените на пакетите, спрямо миналата година?
Георги Николчев: В общи линии завишението е от порядъка на 2-3 %, тъй като поскъпнаха абсолютно всички останали услуги. Трябва да има някакво компенсиране в бранша, не може да се предлагат услуги, които при завишени цени, които останаха от миналата година досега.
Фокус: А каква е средната цена на резервацията за предстоящия студентски празник?
Георги Николчев: Около 80 лева, може да се каже, че е средната цена на пакета за студентския празник. На някои места в тази цена се включва освен богата вечеря, също така и жива музика или народни танци.
Фокус: Запазва ли се интересът и тази година към Турция като дестинация за отбелязване на новогодишната нощ?
Георги Николчев: Трябва да ви кажа, че голяма част от българите, които могат да си позволят да прекарат празниците в чужбина, са си направили резервациите още преди няколко месеца. Курортите в Турция и Гърция чакат с нетърпение българите туристи, които биха отишли там. Все пак, най-засилен е интересът да прекарат новогодишната вечер в мегаполиса Истанбул.
Мария ПОПЧЕВА