Георги Петров: ОФК „Беласица“ стартира с мач срещу „ЦСКА-1948“ на 12 август в първата част от първенството на Югозападната трета лига

Георги Петров, председател на Общински футболен клуб „Беласица“, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Г-н Петров, разкажете ни за общински футболен клуб „Беласица“. Колко футболисти има в съответните възрастови групи?

Георги Петров: Общински футболен клуб „Беласица“ има различни възрастови групи, като най-малките са родени през 2010 година, а най-големите – юноши  старша възраст са родени през 1999 година. Горе-долу в рамките на година и половина събрахме около 350 деца от цялата община. Мъжкият отбор е съставен изцяло от момчета от общината.

Фокус: От кога съществува клубът?

Георги Петров: Другата година ще навършим 95 години и ще има чествания. „Беласица“ е един от най-старите клубове в България. Доста време „Беласица“ е бил в „А“-група, дано да възстановим това нещо и отново да се състезаваме в „А“-група. В момента сме в Югозападна „В“-група.

Фокус: Какъв е съставът на представителния отбор?

Георги Петров: Както казах отборът се състои изцяло от местни момчета. Стремим се да произвеждаме колкото се може по-качествени футболисти, както и да ги задържим в отбора, защото нашият начин на работа е – който покаже, че има качества, да влиза директно в мъжкия отбор, независимо от възрастта. Имаме момчета, които са на 15-16 години, а тренират в мъжкия отбор. Такова решение е взел Общинският съвет и кметът, и ние просто се придържаме към тази политика.

Фокус: Има ли футболисти, които са излезли от ОФК „Беласица“ и са отишли в световно известни отбори или знакови футболни клубове в България?

Георги Петров: Честно казано нашият край е дал изключително много на българския футбол. Ако започна да изреждам всички, със сигурност ще пропусна някой. Например Спас Велев е от нашата община и е преминал през детските отбори на клуба. Имаме доста футболисти, които са излезли от „Беласица“. Дано да успеем да възстановим това нещо и да извеждаме качествени футболисти.

Фокус: На 31 юли бе изтеглен жребият за първата част от първенството на Югозападната трета лига. Какви мачове се паднаха на ОФК „Беласица“ и кога са те?

Георги Петров: На 12 август стартираме срещу „ЦСКА 1948“, където гостуваме. След това имаме домакинство срещу „Рилски спортист“. Първенството вече „чука на вратата“, но аз мисля, че сме подготвени да посрещнем всеки един отбор.

Фокус: Какви са очакванията Ви за първенството и кога е последният мач от първата част, както и кога започва втората част?

Георги Петров: В края на ноември е последният мач. Очакванията ни са да бъдем един от водещите отбори, както беше и миналата година. Дано да продължаваме така и да се говори за нашите момчета.

Фокус: Колко мача ще изиграе ОФК „Беласица“ в първата част от първенството?

Георги Петров: Тъй като има 18 отбора в Югозападната трета лига, ще имаме 17 мача.

Натали СТЕФАНОВА