Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако тук не бъдем чути и разбрани, протестът може да продължи в Брюксел

 

Георги Петърнейчев,  председател на УС на АЕБТРИ, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Петърнейчев, защо недоволството от  промените в пакет „Мобилност“ е толкова силно в бранша на международните превозвачи?

Георги Петърнейчев: Ние сме крайна държава, по периферията, и всичко това, което се залага в пакета – три или четири седмици да работят шофьорите, да ги прибираш; ако престои повече от три дни в дадена държава, си задължен да плащаш командировките и заплатата на техните шофьори, по немски заплати, немски командировки, което просто ни прави неконкурентоспособни и автоматично излизаме от пазара. Да не спят шофьорите в кабините си, както досега, а да отиват на хотел да спят, без да имат подсигурена инфраструктура с безопасни паркинги, където да спрат, да се охраняват. Сутринта, като отиде от хотела при камиона, не само товара, може да го няма и целият автомобил.

Водещ: Но нали този камион и товарът също имат застраховка – това не е ли гаранция за фирмите?

Георги Петърнейчев: Не. В застраховката е записано, че ако не присъства на борда на автомобила водачът, не ти уважават застраховката.

Водещ: Отсъствието на шофьора от камиона крие ли рискове и от укриване на бежанци в корпуса на превозното средство?

Георги Петърнейчев: Да, как да не крие? Те сега като заспят вътре и влизат, а пък когато няма никой, спокойно ще влязат. Въобще, според нас в този пакет има недомислени неща.

Водещ: Готови ли сте на днешната конференция да направите нови предложения, които да са приемливи и за вас, и за Европейската комисия?

Георги Петърнейчев: Именно, точно това днес ще правим, ще се направят новите предложения и в четвъртък започваме протести.

Водещ: Въпреки че днес ще направите нови предложения, преди да е ясно дали те се приемат, протестът остава?

Георги Петърнейчев: Да, да. Имаме стачна готовност, ако не се промени нищо. Нищо друго не ни остава, освен да протестираме, нямаме друга алтернатива.

Водещ: Ваши колеги казаха, че са готови да стигнат и до улиците на Брюксел.

Георги Петърнейчев: Има и такъв разговор. Ако тук не бъдем чути и разбрани, тъй като в четвъртък ще бъдат тук и министрите на всички европейски страни, и на Германия, и президентът на Франция Макрон, който е инициатор на промените и причина за този протест, след туй продължаваме.

Водещ: Ваши колеги изразиха мнение, че усещат известно разколебаване в редиците както на транспортния бранш, така и в държавата, по отношение на исканията и нагласи за компромис. Усещате ли и вие такива настроения?

Георги Петърнейчев: Не, не съм усетил такова нещо. Просто по отношение на превозвачите няма никакво съмнение да има някакво разколебаване, ако има някой, и то може да е единица, то значи, че не е наясно и не знае какво го очаква. По отношение на правителство, на парламента – вие видяхте, че се обединиха и нямам никакви съмнения, че ще бъдем подкрепяни. Но аз смятам, че е твърде закъсняла тази подкрепа. Трябваше много по-отрано да се започне, защото миналата година през май месец и юни започна да се гледа Пакета за мобилност в Европарламента. Сега, на 5 или на 7 юни трябва да бъде приет. Ние тогава като държава не бяхме и запознати в интерес на истината с това, което ни очаква. Казваха ни, че не може да се говори предварително и затуй не могат да ни кажат точно как протичат разговорите, което е несериозно според мен.

Водещ: Казвате, че сте готови днес да направите предложения. В аванс можем ли да чуем в каква посока ще бъдат те?

Георги Петърнейчев: Е, не. Аз не мога да ги коментирам, трябва пълното съгласие на всички, които са там.

Водещ: Разбирам. Колко са българските фирми, които работят на този пазар?

Георги Петърнейчев: На този пазар е трудно да ви кажа точно бройката, но мисля, че не по-малко от 12 000 фирми.

Водещ: Български?

Георги Петърнейчев: Да. С много автомобили. С над 20 000 – 30 000 автомобила.

Водещ: От 400-те фирми, които ще присъстват днес на тази конференция, има ли и фирми, които са представители…

Георги Петърнейчев: Всяка област е излъчила представители. Не можем всички да се съберем, 12 000 или 10 000 човека. Всеки си е излъчил свои представители и ще има от всяка област, защото в четвъртък не само ще протестираме в София с автомобилите, а и в отделните области ще се протестира, за да се види, че навсякъде има протест. Ако дойдат всички тези автомобили в София, ще има огромно задръстване, не може да спрем животът в столицата, за което хората нямат никаква вина, за да ги притесняваме.

Водещ: Във връзка ли сте с ваши колеги от Румъния или от други страни, които са засегнати?

Георги Петърнейчев: Да. Не само, че сме във връзка, а те днес ще присъстват. Ще има от Унгария, от Полша, от Румъния представители на тази среща.

Росица АНГЕЛОВА