Георги Питов, Музеен комплекс – Банско: Освобождението на Банско се свързва с имената на Христо Чернопеев, Пейо Яворов, Георги Занков, Михайл Чаков и Йонко Вапцаров

Снимка: Pixabay.com

Историкът Георги Питов, в интервю за Радио „Фокус“  – Пирин.

Фокус: 5 октомври е ден, който е особено празничен за Банско. Причината е, че точно на тази дата през 1912 година градът се освобождава от вековното робство на Османската империя. Кажете ни как точно се стига до тази паметна дата?

Георги Питов: Както казахте и Вие, тази дата е една от най-важните за цяла Пиринска Македония. Тогава се слага началото на Балканската война, която в последствие се оказва освободителна, особено за нашия край. Както 3 март е важен за останалата част от България, така 5 октомври е една от най-важните дати за Пиринска Македония. Всъщност Балканската война е поредният опит на България да преодолее бариерите и стените, поставени от Берлинския конгрес през 1878 година, когато току-що освободената ни страна беше разпокъсана, а Македония и Одринска Тракия бяха върнати в пределите на Турция. Казвам пореден опит, защото преди Балканската война, още през 1878 година избухва Кресненско – Разложкото въстание, което е първия опит да се преборим с решенията на Берлинския конгрес. По-късно през 1903 година избухва и Илинденско – Преображенското въстание. След това започва продължителна борба, водена от Вътрешната македоно – одринска революционна организация. Дълго време европейските сили са смятали, че този голям проблем за освобождението на християнските народи, останали под властта на Османската империя, ще се реши по мирен път. Постепенно става ясно, че това няма да се случи и след три десетилетия се стига до извода, че свободата може да дойде единство чрез война, поради което избухва Балканската война.

Фокус: С имената на кои видни банскалии се свърза освобождението на града?

Георги Питов: В освобождението на града участват не само банскалии, но и хора от цяла България. Още след обявяването на Балканската война в Пиринска Македония навлизат много чети. В Банско те са три – на Христо Чернопеев, който е от Ловешко, на Пейо Яворов, който е от Чирпан, Георги Занков, Михайл Чаков, който също е от Македония и на Йонко Вапцаров. Това всъщност са основните действащи лица  при освобождението на града. Така, че може да кажем, че се включват хора от пределите на цяла България.

Фокус: В исторически план кои според Вас са най-важните битки, благодарение на които Банско се освобождава?

Георги Питов: В Банско не се водят много големи битки, тъй като не е имало значителен брой османски войски. Може би най-важната битка, която се води е тази за превземането на Конака. След неговото превземане четите на Банско се насочват към град Мехомия, днес Разлог.

Фокус: 107 години след дата на освобождението, мислите ли, че сме достатъчно свободни?

Георги Питов: Въпроса Ви е много интересен. Моето мнение, базирано на историята е, че с войни няма как да се постигне обединението на Македония. Все още голяма част от териториите, които в миналото са били населявани от българско население, са извън пределите на България. Единственото, което според мен трябва да се направи днес е по-мирен път, чрез културни контакти между отделните народности в областта Македония да се постигне консенсус по отношение спорните моменти, които имаме по между си.  Би било хубаво нашите съседи в Северна Македония да приемат някои неща, които са историческа истина, да не навлизаме в подробности, но тук визирам и Гоце Делчев, и части от българската история. Така те ще могат да влязат в Европейският съюз(ЕС), благодарение на което ще се осъществи мечтата на нашите революционери за свободна и просперираща Македония. Не знам дали съм прав, но смятам, че ако отпаднат границите между двете страни нещата ще се подобрят. Ако скоро сте посещавали Драма, Кавала, то със сигурност сте видели, че все повече хора говорят на български език и искат да идат в родните места на своите пра-родители. Смятам, че с отпадането на границите ще се постигне напредък в рамките на Европейският съюз (ЕС).

Фокус: Какво искате да пожелаете на всички банскалии по повод празника?

Георги Питов: Пожелавам на всички да продължават да пазят своите традиции, да помнят историята, да помнят своите корени. Желая всичко най-добро на всички граждани на България.

Ливия НИНОВА