Георги Попгеоргиев, херпетолог: В района на Бургас се срещат 18 вида змии, повечето са безопасни

Снимка: Ливия Нинова, Радио "Фокус" - Пирин

За опасните змии в област Бургас и как да реагираме, когато ги видим Радио „Фокус“ – Бургас разговаря в херпетолога Георги Попгеоргиев.

Фокус: Г-н Попгеоргиев, какви видове змии се срещат в района на Бургас?

Георги Попгеоргиев: В района на Бургас могат да се срещнат 18 вида змии. Но около града могат да бъдат наблюдавани не повече от 8-9 вида. Осен пепелянката всички останали видове са безопасни. Голяма част от тях са защитени от българското законодателство. Има видове, които са в Червената книга.

Една от най-хубавите популации в Бургаски регион е например на пъстър смок. Има още един вид, който е много интересен и също е в Червената книга – черновратата стрелушка.

Друг вид, който е много интересен и може да се наблюдава около Бургас е леопардовия смок. Те са безобидни и не могат да навредят по никакъв начин на човека.

Фокус: Опасни ли са за хората змиите, които срещаме в градските части?

Георги Попгеоргиев: Единственият вид, който може да се срещне в градски части и може да представлява опасност е пепелянката. Ако има контакт с това животно е най-добре да не се закача. То няма да нападне първа никога. Всички останали видове са безобидни.

Фокус: Казвате, че са защитени видове, но хората много виждайки змия я убиват?

Георги Попгеоргиев: Това е най-големият проблем. . Страхът от змии е втълпена на хората. От малки им се втълпява, че змиите са опасни за хората. Че трябва да ги убиваме и особено, когато човек не ми познава и не различава кой вид е опасен и кой не е, решава. Че шщопм види змия, това е нещо лошо. И първата ни работа е или да я сгазиме или да вземе една тояга и да я убием. Това е изключително лоша практика.

Колите например убиват много повече. Всеки ден загиват хора от катастрофи, но никой не го е страх да влезе в кола, макар и да знае риска.

Ако трябва да приложа някаква статистика през последните 50 години в България няма повече от 2-3 смъртни случая след ухапване от змия. Те са от ухапвания от пепелянка или усойница, като всичките тези са на хора, които не са потърсили лекарска помощ или са получили някакво усложнение.

Фокус: Кои са най-опасните места?

Георги Попгеоргиев:  Няма опасни места. Трябва, когато се ходи в планината, човек да е с високи обувки и да си гледа в краката. Дори и да настъпите змия няма как да ви захапе, ако сте с високи обувки. Те бива да се ходи по такива места с джапанки, чехли или боси. По този начин е опасно.

Пепелянката има много местообитания, затова не мога да кажа къде е опасно.

Фокус: Зачестиха случаите на забелязани змии в градските части. Ка трябва да реагират хората в такъв случай?

Георги Попгеоргиев:  Да се обадят на Регионалната инспекция по околната среда и водите, защото една голяма част от тези видове са защитени. И в никакъв случай да не ги закачат. Никога не трябва първата ни реакция да е да убиваме независимо дали е змия или друго животно.

Веселина НИКОЛОВА