Георги Първанов: България и Македония трябва да се договорят, че обща ни история има своите корени в Средновековието, развива се през Възраждането до първите десетилетия на 20 век

снимка: pixabay.com

Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г., в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Заради втвърдяването на отношенията от Северна Македония и липсата на резултат в преговорите по спорните въпроси в общата ни история, се стигна до консултативна среща при президента Румен Радев, на която бе решено правителството да разработи национална позиция. Какво трябва да включва такъв актуализиран вариант? Потърсихме за анализ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г. Добър вечер, господин президент.

Георги Първанов: Добър вечер. Здравейте.

Водещ: Господин президент, консултативната среща бе предизвикана от изявление на президента Стево Пендаровски, който преди дни заяви, че по принадлежността на Гоце Делчев няма спор, той е македонец и е един от темелите на македонската държавност. Същият господин Пендаровски, малко след избирането му за държавен глава през юли, прави друго изявление, цитирам: „Безспорната историческа истина е, че Гоце Делчев се е обявил за българин“. С какво си обяснявате редакцията на 180 градуса в позицията на македонския президент?

Георги Първанов: Първо, ако ми позволите да кажа две думи за нашите държавници, защото в крайна сметка българската позиция, единната национална позиция, за която стана дума днес, е онова, което трябва да изработим и да го наложим, ако щете, на нашите македонски приятели и братя. Днешната среща е добър факт. Това, че се събират от толкова време на една маса и си говорят президент и премиер, е нещо позитивно, особено когато става дума за македонската тема и най-вече в навечерието на Европейския съвет. Вижте, това, че прави противоречиви изказвания македонският президент, не е изненада. Ние не знам, дали трябва да се вторачваме само в неговото изявление. И не знам, защо трябва да бъдем изненадани сега, октомври 2019 година, защо не чухме онова, което ни каза премиерът Зоран Заев 2017 година на гроба на Гоце Делчев, буквално  още не беше засъхнало мастилото на Договора за приятелство между нашите две страни? В присъствието на премиера, двама вицепремиери, той тогава говори за Илинденското въстание, те не използват понятието „Преображенско“, изброи 8 народности, българите отсъстваха. Никой тогава не реагира. Никой не реагира, или във всеки случай нашите държавници не реагираха, и когато Заев предложи „Илинденска Македония“. По-късно стана „Северна“. Но смисълът, философията, е точно този. След като се разбраха с Гърция и се отказаха от идеята за античното минало на Северна Македония, естествено в Скопие опират до това да градят идентичност на базата на българската история. Даже втвърдяват своите позиции, както вие отбелязахте, но това не е новина. Това се случва вече повече от две години. И аз много се опасявам, че днешната среща, която даде сигнал, че ние ще работим активно, е твърде закъсняла, да не кажа безнадеждно закъсняла. След две седмици тази позиция не само трябва да бъде изработена, тя трябва да бъде договорена със Скопие и да бъде съгласувана с европейските ни партньори. Позволявам си да бъда скептик. Дано да ме опровергаят.

Водещ: Господин президент, не ни ли подхлъзнаха македонските учени да се занимаваме само с националната принадлежност на Гоце Делчев, а оставиха на заден план Илинденско-Преображенското въстание и създаването на ВМРО като прототип на комитетите на Левски?

Георги Първанов: Вижте, признанието, евентуалното, за националността на Гоце Делчев, в духа на това, което се изтърва преди месеци да каже президентът Пендаровски, е малка стъпка. Но това е крайно недостатъчно. Ние, ако започнем да ги отмятаме, аз казвам така образно – по домова книга, всеки един от революционерите, или дори само апостолите, ако отмятаме събитие по събитие, ние няма да стигнем до никъде. В този смисъл, аз смятам, че България трябва да предложи много категорична позиция на нашите македонски приятели, която да стане достояние и на Брюксел, и тя да бъде предмет на интензивни преговори. Аз имам идея за такава позиция.

Водещ: Как трябва да изглежда, какво трябва да включва?

Георги Първанов: Мисля, че по общата позиция България и Македония трябва да се договорят, че тази обща история има своите корени в Средновековието, развива се през Възраждането до първите десетилетия на 20 век, защото тогава населението на днешната територия на България и Македония има българско национално самосъзнание, в частност вътрешната революционна организация е българска по своя характер, Илинденско-Преображенското въстание е също българско и по своите цели, и по участниците в него. И аз мисля, че ако има такъв запис, това отключва нещата. Това с учебниците е второстепенен въпрос. Не го подценявам, но той може да бъде оставен на комисията. Комисията обаче няма да реши големите въпроси. Припомням само, за съжаление трябва да призная, че правителствата на Атина и Скопие се договориха за всички неща и оставиха на тяхната комисия, има и при тях такава комисия, детайлите. Ако ние приемем обща позиция, която да признава българския характер на населението в Македония до първите десетилетия от Средновековието насам на 20 век, оттам нататък вече другото са подробности.

Водещ: Кои са червените линии, които не можем да позволим да се прекрачат, господин президент?

Георги Първанов: Ето това е нека да го наречем червена линия, въпреки че ми звучи малко демоде, но това е линията, от която ние не можем да отстъпим, защото това е историческата истина. Аз съм спорил с македонските колеги, с президенти, преди това като историк и с колегите от университети и научни звена, и съм готов пак да споря. Между другото, питам се в тази връзка – защо никой не обяви, как ще се изработва тази твърде закъсняла българска позиция? Каква е ролята на научните звена? Къде е тук БАН? БАН има два института, които имат отношение. Къде е Университетът? Къде е Македонският научен институт, ако щете, питам аз, където има много добри специалисти? Не може по тъмно някъде някой да формира такава позиция. Питам се, ако днес са обсъждали някаква позиция, идеи за позиция, защо не излязоха и не казаха – ето това са опорните точки, параметрите, нека да стане някаква публична дискусия. Кога ще се случи тя? На 14-15 октомври ли? Няма. Тогава резето ще хлопне.

Водещ: Не е ясно и кой ще изработи тази позиция. Казаха – правителството трябва да я подготви.

Георги Първанов: Вижте, грешно е да се смята, че комисията, при цялото ми уважение към нейния членски състав, трябва да постигне параметрите на тази договореност. Правителството е това, което трябва да го свърши. Но, чисто експертно, пак казвам, има научни звена, които биха се справили блестящо с тази задача – така, както са го правили през десетилетията. И много добре са си вършили работата. Но към момента и аз нямам информация за това, кой го прави.

Водещ: Господин президент, веднага след като бе огласено решението за такава позиция от консултативната среща, премиерът на Македония Зоран Заев реагира с думите, че не е достатъчно само Македония да има воля, подобно нещо е необходимо и от България. И каква воля, какви отстъпки могат да бъдат направени с историческата истина?

Георги Първанов: Не аз и вие, нашият премиер, нашите министри трябва да питат, защото аз просто недоумявам, какви отстъпки и компромиси България може да прави. Достатъчно сме правили във времето, включително и особено в последните две години. Но нека да бъде така добър г-н Заев да изрече нещата. Вижте, много недомлъвки има, имам усещането, че никога не е имало толкова полуистини в нашите двустранни  дипломатически отношения. Може би, за да запазим привидно позитивния им характер, ние отлагаме във времето обявяването на позициите, но както виждаме идва момент, в който  няма отлагане.

Водещ: Може би трябва да направим и уточнението г-н президент, че недомлъвките и алабализмите, простете за израза, са предимно от наша страна, от страна на Македония те са доста конкретни и там недомлъвки няма?

Георги Първанов: Не, там има разпределение на ролите. Не бих казал, че г-н Заев премиерът на Северна Македония е доста конкретен и той говори най-общо, когато става дума за нашите отношения. Но няма никакво отстъпление. Вижте преди две години каза един уважаван мой колега, светла му памет, историк, че македонизмът е погребан. Не, това не е вярно и най-вероятно няма да се случи, но това, което аз очаквах и искрено се надявах, че ще бъде извадено антибългарското жило на македонизма, това да се беше случило, пак щеше да има исторически характер.

Водещ: Каква е прогнозата ви, какво ще се случи до срещата на върха на Европейския съвет, когато трябва да се вземе решение за даване на дата на членството на Македония и Албания?

Георги Първанов: Първо бих искал да уточня, защото се върти в публичното пространство  въпросът, дали ние ще ги спрем – нашите братя – не, те сами биха се спрели. Това трябва да стане ясно, ако те продължават да се държат по този начин се опасявам, че рано или късно някой в България ще се намери да постави въпроса достатъчно остро. Аз продължавам да твърдя, че позицията трябва да бъде изработена и огласена публично, за да знаят българите върху какво преговарят двете правителства, да бъде сезиран Брюксел и оттам нататък наистина много ясно и категорично да се каже. Впрочем аз винаги съм подкрепял Македония за членство в ЕС и НАТО. Но при така създадената ситуация, аз мисля, че нямаме сили да изразим подкрепа, аз поне най-малкото бих се въздържал, защото това би било историческо отстъпление от българската позиция, което поколенията няма да простят.

Водещ: Г-н президент, разбират ли нашите европейски и евроатлантически партньори същността на спора между България и Македония или гледат на него като някаква дреболия от балкански характер?

Георги Първанов: О, не. Знаете ли, никога, хайде да оставим Европа като цяло, Великите сили, т.нар. „Велики сили“ никога не са разбирали същността на македонския въпрос, на българския въпрос, те винаги са поставяли условия, винаги са имали едно наум. Ето ние наскоро издадохме една книжка с дипломатически документи, които са издавани многократно преди 30 години. Ясно е там, че от германския император, австроунгарския, включително и на Русия да кажа, някой да не помисли, че толерирам Москва в този случай, всичките са били резервирани към усилията, към амбициите, към националните цели на българите и са работили към запазване на статуквото. Така че днес аз не съм оптимист, знаейки историята и виждайки коментарите в днешните европейски столици.

Водещ: Защо българските политици, толкова поколения вече, не успяха да разяснят тази същност? Защо не успяха да обяснят истината за македонския и за българския въпрос? Не бяха в състояние или нямаха желание ли?

Георги Първанов: Първо, защото мнозина от тях, повечето не го разбират, но не си правят и усилия да го разберат. Не са длъжни да знаят историята, но има експерти, които биха могли да им кажат, за какво става дума. Второ, онези обаче, които са минали покрай историята, но сега са в управлението някои от тях, се правят на разсеяни, защото така им изнася, защото това е личният им или корпоративен интерес. И заради този интерес ние ще загробим българската идея, ако щете. Аз го казах преди време, направили сме страшно много компромиси по македонския въпрос. И сме разделяли и автономията, впрочем е голям компромис идеята, но най-големият компромис е, ако отстъпим от тази опожарена територия на миналото.

Водещ: Какво ще се случи, ако все пак, нашите политици направят този компромис, не ви питам в името на какво, трудно е да се формулира, но какво ще се случи?

Георги Първанов: Има разбира се различни хипотези – може и нищо да не се случи, може да ви звучи прекалено песимистично, но аз се нагледах в последните години на такива тежки компромиси в исторически план изобщо и в политически, и в национален и отзвукът е никакъв. За съжаление, ето вие сте единствената медия, която коментира този въпрос, може би има и някоя друга, тук-таме.  Но като цяло медиите припяват на онова, което звучи от жълтите павета. И в този смисъл, може и този компромис да бъде направен и да отмине във времето, и след години, не знам колко години, някой историк да се хване и да го анализира, да критикува, но това ще бъде за тесен кръг и за малка научна общност дори.

Водещ: А националното ни достойнство или вече го забравихме?

Георги Първанов: Искам ми се да го събудим, защото, вижте, върви един псевдо патриотизъм, едно биене в гърдите, което е твърде различно от онзи посветен национализъм, ако щете, аз не се плаша от тази дума, в името на който си жертваха живота хилядите в Македония и Одринска Тракия, да не говоря за цялостната територия на България. Днес какво правим ние – ние експлоатираме националната идея заради някакви тесни цели. Жалко е наистина, дано да се стреснат, защото сме стигнали на ръба.

Водещ: Кой ръб, г-н президент?

Георги Първанов: На ръба на националното, оттам нататък е пропаст, в която се губи националното, губи се самосъзнанието, губи се, ако щете, всякаква идея за достойнство, за самочувствие. Не само, заради  материалните, заради финансовите аспекти бягат младите хора. И обратно, при най-скромния спортен успех, давам страничен пример, каквито в последно време отсъстват дори спортните успехи, хората излизат на улицата, радват се, скандират българското име и трябва да им дадем повече основания за самочувствие. Уви днес българската политика е твърде, твърде зависима отвън.

Цоня Събчева