Георги Първанов, президент 2002-2012: „Коалиция за България“ ще ражда и отстоява идеи, защото българската политика има нужда от това

София. „Коалиция за България“ ще ражда и отстоява идеи, защото българската политика има нужда от това. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода от 2002 до 2012 г. и основател на ПП АБВ по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поздравявам колегите за подписването на споразумението и създаването на коалицията с ясните програмни управленски ангажименти и разбира се за избраното име. В момента, в който се появи името на новата коалиция в публичното пространство, прочетох различни реплики и закачки“, коментира той. „За нас тримата (с Румен Петков и Ивайло Калфин) това е сантимент. Преди 20 години ние с г-н Петков, заедно с проф. Кръстьо Петков, Николай Камов, Александър Радославов сме създавали една коалиция, която постави в основите си истински работещи ценности, както социални, така и национални“, посочи той. Според него обаче днес в българската политика има две тенденции при сформиране на коалиция – едната е на изолационизма и монопола, а другата е на работещите и равнопоставени. „Ние ще бъдем източник на много идеи, на един същностен идеен дебат. Няма да влизаме в режима на скандали, каквито виждаме между двете основите партии и някои други парламентарни формации. Нашата нисша е друга, ние ще раждаме идеи, ще отстояваме идеи, защото българската политика има нужда от това“, изтъкна бившият президент.
Според него моделът на управление в страната трябва да се смени. „Ние сме алтернатива на двуполюсния модел на българската политика“, посочи още Първанов. По думите му политиците в страната не се ангажират с това да създават идеи, а скандали. Той отбеляза, че „Коалиция за България“ остава отворена за включването и на други политически партии в нея.
Даяна ДЮЛГЕРОВА