Георги Свиленски, БСП: Надяваме се да получим отговор от АПИ за договора за „Хемус“ час по-скоро, ако всичко е прозрачно, би трябвало да го направят

Снимка: БСП

София. Надяваме се да получим отговор от АПИ за договора за „Хемус“ час по-скоро, ако всичко е прозрачно, би трябвало да го направят. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и на Комисията по транспорт Георги Свиленски пред журналисти след внасяне на искането на БСП до АПИ за предоставяне на договора й с „Автомагистрали“ за „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски посочи, че очаква този договор да бъде предоставен в рамките на днешния и утрешния ден. „Ако, разбира се, нямат притеснения“, каза Свиленски. По думите му, ако всичко е прозрачно, точно и ясно, би трябвало договора с „Автомагистрали“ и рамковите споразумения днес или утре да бъдат предоставени на народните представители. „Надяваме се отговорът да го получим час по-скоро и не така формално, както ни отговориха за проверката. Не сме се отказали от извършването на проверка на българските пътища от независими лаборатории. Чакаме от АПИ и от МРРБ да си свършат работата, а не с формални отговори да ни поставят в ситуация и да си мислят, че това нещо ще бъде подминато“, допълни Свиленски.
На въпрос за колко фирми става въпрос, Свиленски заяви, че в медийното пространство се чуват около 4-5 фирми. „Искаме официално, за да не спекулираме с имена, от АПИ и от МРРБ да кажат кои са фирмите, с които имат рамкови споразумения. Нямаме нищо против фирмите, а против подхода, затова искаме и методиката на ценообразуване, т.е. когато възлага АПИ на „Автомагистрали“ и „Автоматистрали“ на други фирми по каква методика, на какви цени, за да може всички български граждани да видят на какви цени се строят българските пътища“, коментира още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА