Георги Славов, кмет на Ямбол: Ямбол е сред десетте общини с най-добро финансово състояние за първото тримесечие на годината

Кметът на Ямбол Георги Славов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на община Ямбол Георги Славов обсъдиха възможностите за привличане на инвестиции в региона. Подробностите очакваме да разберем сега от кмета на Ямбол Георги Славов. Господин Славов, разкажете ни за срещата си днес с министъра на икономиката. Какви възможности обсъдихте?
Георги Славов: Ако ми позволите да започна с нещо малко по-различно, защото такава бизнес, икономическа и индустриална зона е нещо, което следва логиката на бизнеса. Хубавото беше, че днес първата среща на министър Караниколов беше със структуроопределящия бизнес в град Ямбол. Повече от час продължи разговор, диалог по всички болни въпроси, които вълнуват хората на бизнеса в почти всички сфери на бизнеса, който се е структурирал в Ямбол. Изключително полезен диалог и за двете страни, както и за мен като кмет, както и за народните представители, които присъстваха – господин Папшинов и господин Сидеров. Аз самият съм доволен, защото идеята за такава зона следва логиката на бизнеса. А това, което чухме, със сигурност ще ни е полезно да изчистим концепцията на финал. А колкото до самата идея за такава индустриална зона, тя мина през няколко матаморфози и може би едно от последните неща, които сега споделихме и с бизнеса, и коментирахме с министър Караниколов, беше, че е редно да се създаде максимален потенциал на тази бизнес зона. А този потенциал може да се създаде само ако се обединят усилията на двата града – Ямбол и Сливен, като два големи областни центъра, разположени изключително близко, и да се използва ресурсът и на двата града, за да могат да се привлекат потенциални инвеститори. Тъй като един от големите проблеми в момента е работната ръка, квалифицираната, изобщо работната сила. И, за да отговорим на очакванията на бизнеса, които са все по-големи, да сме конкурентни и на двата други големи града, които са на магистрала „Тракия“ – Стара Загора и Бургас, логиката на живота и бизнеса показва, че това е може би най-правилното решение – създаването на едно общо икономическо пространство на двата града.
Водещ: Когато говорим за развитието на бизнеса, много често обаче, за добро или за зло, опираме до проблема административни тежести. Беше ли коментирана и тази тема?
Георги Славов: Да. Аз се радвам и споделям изцяло онова, което министър Караниколов сподели с всичките ангажименти към бизнеса, към намаляване на тежестта, административната, която е факт и с търсенето на пряк диалог във всяка една форма, за да може и Министерството на икономиката, а и общината, опосредствайки връзката, да е максимално полезна на бизнеса. Давам съвсем пресен пример, че две от фирмите, които вече са напреднали чувствително в посока осигуряване на кадри, стипендии на учащи, на студенти, на техни служители, които искат да се развиват в образованието, тоест на практика тип дуално обучение, научиха, че могат да ползват като инвеститори клас А .
Водещ: Имате ли вече индикации за инвеститорски интерес? Дай Боже той да е на големи чуждестранни компании към региона ви.
Георги Славов: Да, има такъв интерес, но съвсем конкретно, ако трябва да коментирам, това е изявен интерес и ние работим усилено за неговото реализиране, на втора производствена база на фирма, която е един от лидерите и големи производители на строителни материали, австрийски инвеститор. Но това за мен е само началото. Ако искаме да има наистина траен инвеститорски интерес, ние трябва да вървим в тази посока на създаване на индустриална зона, на максимално оползотворяване на собствения потенциал, който имаме, както и създаване на предпоставки за кадри, които да бъдат определящи при първоначалното убеждаване на бизнеса дали да инвестира или не. Когато идват и разговаряме, защото в последно време наистина водим такива разговори, се интересуват от няколко неща потенциалните инвеститори. Едното е дали има възможност за терени, които са в регулация, с всички комуникации, които са потребни на бизнеса; каква е цената на тези терени; доколко и как общината може да съдейства, за да се реализира инвестицията и каква работна ръка, квалифицирана, защото говорим за производства, които търсят такава работна ръка, съществуват в града?
Водещ: А каква работна ръка предлага градът? В смисъл, какво е нивото на безработица?
Георги Славов: В интерес на истината, нивото на безработица е под средното за държавата, но квалифицираната работна ръка е кът, оказа се не само в Ямбол, но в по-голямата част от държавата. Това, което министърът сподели, мен лично много ме удовлетворява, както и всички от бизнеса споделиха, че това им е основна болка и тях също ги удовлетворява, както и темповете, които министърът сподели, че са наложени за това, да се премахнат тежестите за ангажиране на специалисти, експерти от съседни нам държави – такива, които може и българско малцинство от съседните държави, може и други специалисти, но не на третия месец да се налага да се презаверяват документи или да се прибират хората в държавата си и пак да идват, а да се отвори период от три години, да се облекчи целият този режим за кандидатстване и за наемане на такава работна сила, което би запълнило острата нужда в момента от подобни кадри. Което пък отваря възможност и за места като Ямбол за удовлетворяване потребностите на бизнеса, когато търси инвестиция. Ако не можем ние да го осигурим, да има алтернатива, която да им даде възможност да си реализират инвестицията.
Водещ: Тази седмица се радвате на правителствено внимание. Освен разговорите днес с икономическия министър, вчера в Ямбол беше и министърът на туризма Николина Ангелкова. В каква степен общината разчита на туризма като потенциал и възможност за развитие?
Георги Славов: В много голяма степен, ако трябва директно да отговоря на този въпрос. Макар Ямбол да не е туристическа дестинация в онзи вид и форма, който всички сме свикнали да припознаваме, в смисъл не сме морска дестинация, не сме планина, в която има ски курорт или планински туризъм, не сме и такъв сериозен исторически обект, както големите в България, но успяваме в последните години да развием това, което имаме, с много труд и усилия, да го покажем на българите, на ямболии първо, на българите, а и на чужденците. Това, което най-много ни зарадва миналата година, печелейки наградата на българите за античния тракийски град Кабиле, откъдето вчера стартира и националната кампания, втората, за наградите на Министерството на туризма, мисля, че е изключително радващо за нас, че сме уцелили пътя и начина, по който да успяваме да ангажираме вниманието, а и не само да ангажираме вниманието, а и да провокираме посетителите на тези туристически обекти, които ние презентираме, така че да идват и втори път, както и да ги препоръчват на други свои познати. Бележим ръст по-сериозен както миналата, така и тази година спрямо предходната. Създаваме един цялостен продукт. Защото, ако не го създадем, нямаме такава дестинация, която сама по себе си да провокира сериозния интерес на туристите.
Водещ: Оценките за успехите или неуспехите на всеки един човек, пък и на общините, се измерва с тяхното финансово състояние, знаете много добре това, господин Славов.
Георги Славов: Така е. Пък и каквото и да говорим, накрая става дума за пари. Ако ги няма, и най-добрата идея няма да се реализира, за съжаление.
Водещ: Точно заради това насочвам разговора ни в тази посока. Какво е финансовото състояние на общината към настоящия момент? Имате ли дългове?
Георги Славов: Не само, че нямаме дългове, но по статистиката на Министерството на финансите за първото тримесечие на годината сме в първата десетка на общините, които са в най-добро финансово състояние в държавата и измежду петте общини в държавата, които подобряват своите финансови показатели спрямо предходната година. Което само по себе си е достатъчно красноречив факт за доброто финансово управление, доброто менажиране и влагане в средствата, колкото и малко да са те, там, където ще се постигне най-сериозен ефект – както за жителите на града, така и за бизнеса, така и за всички гости, които посещават града. Както преди малко ме попитахте за министър Ангелкова, да, изключително важно беше за нас това посещение, защото успяхме да покажем на министъра това, което ние сме направили, да го провокираме за нови бъдещи съвместни действия, което пък да даде нов тласък за развитие, което пък да осмисли онези средства, които отделяме в бюджета, да ги инвестираме с още повече внимание в посока туризъм. И точно, защото сме в добро финансово здраве, можем да си позволим да инвестираме целево в посоки, които да дадат бъдеще за развитието на града.
Росица АНГЕЛОВА