Георги Славов, кмет на Ямбол: Цинизмът на опонентите преди местния вот доведе до блокиране развитието на целия град

Община Ямбол отлага временно инвестиционната с програма, предвидена да бъде финансирана чрез заем, а причината – оспорване на процедурата от част от общинските съветници и граждани. Къде щяха да бъдат разходвани средствата и докога се стопира развитието на града? Темата коментираме сега с кмета на Ямбол – Георги Славов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Славов, нека първо внесем малко повече яснота и да обясним какво ви провокира да вземете решението за отлагане на заема и всъщност какви са мотивите на противниците?

Георги Славов: Не беше лесно да взема такова решение и да го предложа на Общинския съвет – да отложим тегленето на облигационен заем, единствената цел на който беше да се продължи динамиката в развитието на града ни. Това, което постигнахме последните години – Ямбол да става все по-красив, все по-удобен, все по-функционален и град с все повече удобства за своите жители и за всички гости, трябваше да продължим с този облигационен заем. За съжаление наистина се наложи да предложа на Съвета да го отложим. Основната причина е, че наближават местните избори и вместо да се погледне ползата от в чисто житейски план и в тази посока, която преди малко споделих – за развитие на града, нашите опоненти направиха всичко възможно, за да опорочат идеята и да събудят едни неоправдани страхове у ямболии, така че да провалят идеята за продължаване развитието на града.

Водещ: В каква посока щеше да продължи това развитие? Къде точно щяха да бъдат разходвани средствата?

Георги Славов: С всички инструменти, които ни позволяват европейските програми и другите източници на финансиране, разрешихме по-голямата част от проблемите на града. Тези, които са с най-голяма тежест и с най-големи очаквания, които бяха в годините назад. И оттук натам остава това, което няма как да финансираме с европейски средства и за което и от държавата няма как да очакваме средства. А това са най-големите булеварди в града, които трябваше да бъдат изцяло рехабилитирани, модернизирани и ремонтирани с велоалеи, с функционалността, която вече се изисква от такъв вид пътища, всички по-големи пространства, ползвани от града, като около градската поликлиника и по-големи паркинги и най-вече цялостната подмяна и модернизация на уличното осветление в града, видеонаблюдение. Тоест, щеше да бъде разпределен за всички неща, които в общата си част касаят целия град и дават ниво на развитие след като бъдат реализирани за надграждане и за стигане наистина до всяка улица, до всеки блок, до всеки дом, в решаването вече на конкретните проблеми, които касаят хората. Това бяха последните и са последните големи проблеми, които касаят хората в Ямбол.

Водещ: Очевидно сериозни проекти действително са стопирани чрез отлагането на заема. На какво ниво обаче са тези проекти? Има ли за някои вече проведени обществени поръчки, избрани изпълнители? Съответно ако има, какво става с тях?

Георги Славов: Аз като кмет имам две основни посоки в ежедневието си на работа. Едното е решаването на конкретните проблеми, които касаят хората всеки ден. Другото е решаването на проблеми, които предначертават бъдещето на града. С този кредит можеха да се решат и в двете посоки проблеми. За една не малка част от проектите, които трябваше да бъдат финансирани от този облигационен заем, вече има проведени поръчки и е въпрос на много малко време – може би няколко седмици, за да се изберат изпълнителите и да се сключи договорът. Тоест можеше да се започне веднага работа. Получихме от посредника, който бяхме избрали, проспекта, който е последният необходим факт, за да може да стартираме реално облигацията. И спряхме дотук.  Мнението на опонентите беше, че с тегленето  на този кредит по това време, няколко месеца преди изборите, първо – аз като кмет ще открадна едни 17 млн., тъй като толкова е размерът на кредита, даже 17,5 млн., с тези пари ще финансираме изборите и изобщо ще направим едни много лоши неща и ще фалираме града, тъй като кредитът е за 10 години във времето. Онова, което зад кадър се крие всъщност, е че ние от 2017 година сме започнали тази процедура – 2 години – и веднага още след първото решение 2017 година БСП в лицето на председателя на БСП на местно ниво г-жа Катя Георгиева веднага жали в съда, както и други хора. И така до средата на 2018 година. 2018 г. Общински съвет взе ново решение, за да актуализира след толкова забавяне спрямо условията, изискванията облигационния заем и веднага пак същите хора, само че вече облечени като Инициативен комитет, в който пак участва и началникът на БСП в Ямбол, и на младежкото БСП, пак жалеха заедно с други „хорица“ от този Инициативен комитет. И тук се появи най-големият цинизъм – жалят и бавят. Докато има съдебни спорове, няма как да се стартира реално усвояването на този заем, а през цялото останало време казват „Ето, кметът ви лъже. Кметът ви е обещал до юни месец 2019 година, че ще е готово осветлението в целия град, ще са готови булевардите, ще са готови тези големи пространства, които усвояваме“. В същото време обаче жалят и спират всички процедури. Тоест, този политически цинизъм и наглост, и лъжа просто на мен не ми дават моралното право да позволя някой така да се гаври с хората от Ямбол. Не е коректно, не е честно, не е житейски правилно. И най-вече хубаво е да са наясно хората в града с истината.

Водещ: Това първият случай ли е, в  който търкания на местно ниво дават отражение върху развитието на целия град?

Георги Славов: О, не, не. Не е първият. Напротив – това си е стандартна процедура и практика на БСП в Ямбол още от самото начало, откогато аз съм кмет. Не е само този мандат. Само че стават все по рафинирани и все по-нагли в действията. Още 2011 г. имаха такива опити да стопират всички големи инфраструктурни проекти в града – воден цикъл, изграждане на регионални депо, парк – със всички възможни инструменти – на жалене в съда, на искане за референдуми, на подписки, на лъгане на хората. Просто във времето се научиха и станаха още по-умели в тази политика да лъжат и да заблуждават хората, което е цинизъм, както вече неведнъж казах, но то няма и друга дума – да гледаш хората в очите, да им казваш „Ето, кметът ви лъже“, а в същото време ти да си този, който в съда спира всички процедури. Само че това остава скрито за хората, няма как да го видят. Опитват се от това да извлекат политически дивидент по най-простичката схема – „когато нещо не се случва, значи този, който трябва да го направи, не става, давайте сега да го сменим с друг“. А по този начин блокират и развитието на града. Това е най-страшното. Ние се борим с една много сериозна конкуренция с всички градове около нас. Ако искаме младите хора да не избягат, ако искаме да привлечем други млади хора, ако искаме да създадем условия, заради които те да останат в града, както и за всички останали жители естествено, ние трябва да сме конкурентни и трябва постоянно да се развиваме. И подобно спиране на финансирането, което значи спиране на развитието, веднага ни поставя в ситуация, в която ние изоставаме в своето развитие и губим своята конкурентост и усещането за развитие във всичките жители на Ямбол.

Водещ: Да разбираме ли, че до есента, до края  на провеждането на местните избори важни решения, касаещи политики в Общината и изобщо свързани с разпределението на средства, няма да се правят?

Георги Славов: Това според мен и от чисто морална гледна точка беше най-правилното – да се вземе една опорна точка на БСП в предстоящата кампания, в която щяха да се упражняват много на гърба ми. Това стана ясно дори от изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова, която беше в Ямбол и заяви, че кметът вече е изтеглил 17 млн. лв.  забележете, което няма нищо общо с истината. Но ето – поредната опора, която като се насложи, след това ще събуди страховете на хората, че градът ще бъде фалиран. Но всички останали действия, които са начертани и заложени за изпълнение тази година, те си продължават.  Такива като ремонтирането на основното хидротехническо съоръжение на р. „Тунджа“ на входа на града, което е направено в далечната 1963 – 1964 г. след едно голямо наводнение в Ямбол, заради което ще трябва да се отбие реката в градското корито. Една цяла река ще трябва да отбием в едно корито, в което отдавна не тече вода в този обем, в който преди години е било, след това ще се почисти реката и градът ще бъде спокоен, че няма да бъде наводнен. Тогава ще пуснем и водни колелета, и лодки – атракции, които имаше преди много години, които хората си спомнят и които искат пак да ги има. Както и всички останали проекти за благоустрояване в града – паркинги, зелени площи – всичко това, което е предначертано, то не само няма да спре, то се извършва и ще продължи да се извършва. Животът не се подчинява на мандатност или на това кога има избори и кога няма избори. Санирането на блокове продължава.

Водещ: Да, тази стартирахте още един изключително важен проект – изграждането на пречиствателна станция. Там на какъв етап са дейностите?

Георги Славов: Пречиствателната станция е изключително важна за града. Тази година рестартирахме строителството на пречиствателната станция след една дълга сага с прекратяване на договора с предходния изпълнител, който беше изключително некоректен към Общината и заради който се забавихме дълго време. Днес ще направя инспекция на място как вървят строителните дейности, но постоянно има оперативки – всяка седмица строителните дейности. На практика вървят в темпото и в сроковете, които са начертани- има една година реално време, за да се завърши пречиствателната станция. Никакви притеснения не трябва да има у никого. Това, което забавихме известно време не по наша вина, в момента върви с много ускорени темпове, за да може да го завършим. Завършвайки го, Ямбол наистина ще има възможността да си пази и реката, това ще бъде и много сериозен елемент в посока екология за пречистване на водите, а и допълнително елемент в конкурентостта, която ние би трябвало да имаме, привличайки инвеститори. Така че нека да са спокойни ямболии –това, което аз като кмет съм поел като ангажимент, в момента върви, изпълнява се и ще бъде завършено успешно. Това между другото е още една теза от страна на моите опоненти от БСП, че ето – дори и пречиствателната станция не е завършена. Никой обаче не казва за сериозните проблеми, които имахме с изпълнителя, и че това беше единственият начин да защитим интересите на града и аз съм го защитил на 100%.

Водещ: Може би все по-често ще усещаме традиционния дух преди избори в България.

Георги Славов: За съжаление.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА