Георги Славов, кмет Община Ямбол: Концертът на „Джипси Кингс“ и историческите възстановки „Влез в историята“ са кулминацията на програмата по случай празника на града

 Георги Славов, кмет Община Ямбол в  интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод честванията, посветени на празника на град Ямбол – Свети Дух, както и за текущите проекти и какво следва след получения първи транш от средствата за изграждане на новия болничен комплекс.

 Водещ: Доста събития бяха организирани за празника на града, които започнаха от 3 юни: Национален тракийски християнски събор, представени бяха скритите тайни на природните науки и други. Какво предстои?

Георги Славов: Ако трябва да акцентираме само върху най-значимите мероприятия, то не е едно, те са няколко, но кулминацията ще бъде концерта на 16-ти на „Джипси Кингс Ориджинъл“, които за първи път в този формат ще имат изява в България. Искам да кажа, че по традиция вече 12-та година празникът на Ямбол се превръща в национално значимо културно събитие, защото той започва обикновено десетина дни преди празника и завършва десетина дни след него. През този близо месец се опитваме да покажем всичко онова, което ние сме правили в рамките на отминалата година, а и сме намерили мисля изключително добрия формат да празнуваме заедно с града и заедно с цяла България. За мен е важно това. Та, „Джипси Кингс“ е кулминацията, но не е единственото, което ще се случи. Следващата седмица, събота и неделя имаме две изключително важни събития – „Пътуването през времето“, туристическа атракции в античния град Кабиле, където ни очаква антична музика, възстановки на битки от древността, представяне на занаяти. На 21 юни в деня на равноденствието с възстановеният стар орфически ритуал ще посрещнем слънцето. На този ритуал се събират стотици, надявам се тази година на старото тракийско светилище да дойдат хиляди от цялата страна и да преживеят нещо много зареждащо и много истинско, едно изживяване по-различно от всички останали. На 16- ти е концертът на „Джипси Кингс“. Мога само да спомена, че през последните години минаха не малко значими и големи имена през откритата ямболска празнична сцена. Припомням само, че миналата година бяха „Юрая Хийп“ и имаше над 30 хиляди души. Тази година се надявам да не са по-малко на концерта на „Джипси Кингс“. И ако ми позволите лично да поканя всички българи, които харесват тази музика, да ни бъдат гости. Освен на концерта, ще могат да се порадват и на всичко хубаво, което сме направили в града, да го разгледат, да се убедят с очите си, че Ямбол вече е един много хубав град, с много дух, с много емоция и с много красиви неща, ако са идвали – да открият разликата от предния път, и да ни бъдат гости след това и без повод, просто така, защото Ямбол наистина е красив град.

Водещ: Да, повторим – на 16 юни на централния площад в Ямбол, от 20.00 часа, входът е свободен, „Джипси Кингс“ кани на концерт заедно с общината.

Георги Славов: Добре дошли са да празнуваме заедно. А иначе имаме много други съпътстващи мероприятия. Снощи отмина наистина култов спектакъл „Кармина Бурана“, който за първи път се играе в Ямбол. Едно изключително впечатляващо събитие, което събра над 1000 човека в зала „Диана“, и с тази грандиозна постановка, която се получи, с големия симфоничен оркестър, с хора от над 60-70 човека, с балета и с прекрасните солисти – просто зареди града и всички гости на града с емоция, която дълго ще се помни, и то в един вид изкуство, което няма такива традиции в Ямбол – просто тук нямаме опера. Но явно всички са зажаднели и го посрещнаха с радост и го изпратиха с още повече емоция.

Водещ: Да променим малко темата. Продължава благоустрояването на града,  приключи ремонтът на площадката за игра за най-малките – детския кът в парка. Какви други проекти ще подобрят градската среда?

Георги Славов: Празникът е поводът, с който да поканим гостите на Ямбол, за да видят как се е променил градът в последната година. Повод е и ако приемем, че за всеки рожден ден човек си прави ретроспекция, анализ какво е направил назад във времето. А ние за тази година направихме немалко неща и променихме коренно облика на града. Радващо е, че продължаваме така, както във всички тези 12 години, всяка година продължаваме с темповете, които може нашето собствено финансиране да ни осигури, но без да се отклоняваме от пътя за благоустрояването на града. Тази година в ж.к. „Златният рог“ започнахме рехабилитацията и изграждането на паркинги. Един много сериозен проблем в Ямбол, но мисля вече не само в Ямбол, а в цялата България – липсата на места за паркиране в големите жилищни комплекси, тъй като навремето не са били съобразени с големия брой коли, но пък хората си го искат, и ние, и аз самият лично се опитвам да следвам желанията на хората, за да им бъдем максимално полезни. Също такъв и голям паркинг, и кът да отдих, и фитнес зона има около един от най-големите блокове в Ямбол на ул. „Крали Марко“, блок 80. Продължаваме с поддръжката и ремонтите на всичко, което сме изградили с приоритет детските площадки за най-малките. В целия град вече са прегледани. Продължаваме с благоустрояването и в останалите части на града, като целта ни е, както ви казах, малко по малко, но неотклонно следвайки нашата стратегия да задоволим изискванията на всички мои съграждани така, както те си ги представят, по възможно най-добрия начин със средствата, които имаме. И мисля, че дотук успяваме.

Водещ: Общината получи първия транш средства и предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на новия болничен комплекс. Какво следва оттук нататък и каква е общата сума, която ще бъде получена, и тя достатъчна ли е?

Георги Славов: Това, което искам да кажа в началото, че аз се чувствам изключително щастлив от факта, че това финансиране беше осигурено и няма да престана да благодаря на премиера Борисов и на финансовия министър, на правителството за това, че гласуваха тези средства. Една моя лична кауза от далечната 2008-2009 година, и до сега. 27 милиона лева – дали са достатъчни или не, само времето ще покаже, защото в момента тече поръчката за избор на изпълнител. Но за първи път направихме проект, подпомогнати активно от ръководството на болницата. Проект, който да е всеобхватен и да задоволи всички изисквания по съвременните медицински норми и критерии, както и очакванията на хората. До 20 юни е срокът, и доколкото разбирам, тъй като е най-тежкият, най-големият проект, реализиран в нашия град в последните над 10 години, ще бъде удължен срокът, тъй като фирмите, желаещи да участват в тръжната процедура, са поискали такова удължаване, заради липсата на време да подготвят качествено офертите. Предполагам, че до началото на юли ще бъде удължен срока, така, както ме увериха от ръководството на болницата. А оттам нататък надявам се да има и желаещи. На пръв поглед сумата е много голяма, но когато тези, които сме в детайлите, направим анализ, се оказва, че тя е може би на ръба, и аз искрено се надявам да има желаещи строители, и то повече от един, за да бъде максимално прозрачна самата процедура.

Водещ: Става въпрос за нов болничен комплекс, който доизграждате.

Георги Славов: Точно така. Нов болничен комплекс, в който основната сграда и съпътстващите са дарени от Община Ямбол. Първата голяма сграда беше 2012 година, след това дарихме 40 дка терен през миналата година с други съпътстващи сгради на стойност, съизмерима с тази, която държавата сега отпуска. И ние в нашите си оптимистични виждания си казахме, че ако това се случи, срокът за строителство е в рамките на 16 до 18 месеца, тоест, в рамките на следващите 2 години-2 години и половина би могъл да заработи този болничен комплекс. Той ще бъде първият такъв, реализиран от държавата съвместно с Община Ямбол от началото на демократичните промени. Много отдавна в България не е реализиран такъв мащабен проект в здравеопазването, касаещ областен град и цяла област.

Водещ: Г-н Славов, пожелаваме ви успех в тази и лична ваша кауза и бързо и безпроблемно реализиране.

Георги Славов: Тя е изключително важна и за града, много пъти го казах – град без здравеопазване е обречен на забвение.

Водещ: Успех. Каним нашите слушатели да присъстват на честванията, посветени на празника на града.

Георги Славов: Добре дошли на всички. Получава се много хубав купон, едно много добро настроение. Няма да сбъркате, ако загубите няколко часа, след това цяла година ще сте със заредена емоцията.

Елеонора ЧОЛАКОВА