Георги Стефанов, WWF: 58% от европейските държави нямат конкретна стратегия и амбиция за справяне с климатичните промени

58% от европейските държави нямат конкретна стратегия и амбиция за справяне с климатичните промени. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по климатичните промени от „Фонд за дивата природа“ Георги Стефанов по повод Световния ден на климата. По думите му въпреки политическата активност около темата, до момента няма предприети действия в тази посока.
Денят, от който живеем на екологичен кредит настъпва различно за отделните държави, като всяка година това става все по-рано, което означава, че природните ресурси, които земята може да регенерира в рамките на една календарна година, човекът изчерпва все по-рано, обясни Стефанов и допълни, че от утре ресурсите, които ще използваме ще са взети от нашите деца.”Най-лошото е, че политиците придават привидна активност по темата, но това което липсва, а то се случва и в България е, че няма конкретика, не е ясно как. Излезе един доклад, който показва как страните си представят постигането на целите за 2030 година. България е на предпоследно място в тази статистика и не се усеща амбиция, даже има намаляване на възобновяемите енергийни източници, анонсирам нещо, за което ще говорим отново след няколко дни. 58% от европейските държави нямат достатъчно конкретика и ясна амбиция за справяне с климатичните промени“, каза още Георги Стефанов. Той уточни, че климатичните цикли ще преминат към друг заход и случващото към момента като урагани, суши и горещини ще ни се сторят като добър спомен от миналото, а това е голям риск за планетата ни.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА