Георги Тронков, кмет на Вълчи дол: Искрено се надяваме държавата да ни помогне за рехабилитация на част от общинските пътища

Георги Тронков, кмет на Община Вълчи дол в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Георгиев, след зимата, има ли във Вашата Община проблемни пътища? Ще бъдат ли извършени спешни ремонти?

Георги Тронков: След зимата във Вълчи дол има проблем с някои от общинските пътища. Проблемен участък е разклонът, който е за Брестак – от Вълчи дол до село Червенци. Има и един друг път – от Червенци до село Генерал Колево.

Фокус: Предвиждат ли се ремонти на тези участъци?

Георги Тронков: Предвиждаме, да. Заложено е в капиталовата програма. Даже започнахме запълване на дупките в Генерал Колево. Но искрено се надяваме държавата да ни помогне за другите пътища, защото ние със собствени средства няма как да успеем. Използвали сме всички възможности за кандидатстване по мерките за селските райони. Отделно има одобрени осем улици за асфалтиране в самия град. В момента върви процедура и ремонтите ще завършат в рамките на тази година.

Фокус: Каква сума е необходима и за кои пътища става въпрос?

Георги Тронков: Сумата не е малка. Става въпрос за общо около 5 млн. лева. Трасето също не е малко. Общата дължина на едното трасе е 14.8 километра. Другото е около 3 километра. Така че сумата наистина не е малка. Първата отсечка обхваща селата Брестак, Метличина, Караманите и Червенци. Следващата отсечка е от разклона на село Червенци до Генерал Колево. Но това са едни от работещите пътища, които използва и Общината, понеже от там минават училищни автобуси, обслужва се социален патронаж. Тези пътища, дадени за ремонт, са важни и натоварени. Има много движение между населените места. Правим всичко възможно, но знаете, че средствата, отпуснати от държавата за капиталови разходи са малко.

Фокус: Зимата във Варненско тази година беше сравнително мека, нямаше сериозни валежи от сняг, но има ли други проблеми след края на сезона? Какво е състоянието на язовирите, водните обекти?

Георги Тронков: Нямаме проблеми, освен с пътната инфраструктурата, за които споменах. Нямаме язовири, които да са проблемни.

Фокус: Вашата Община е доста активна в разработването на проекти за привличане на европейски средства, какви дейности извършвате в тази посока?

Георги Тронков: Ние сме подали доста проекти. Приключихме с проекта за обновяване на Професионалната гимназия в село Стефан Караджа. Там проектът беше по Оперативна програма „Региони в растеж“. Също имаме подаден проект по програмата „Красива България“ за училището в село Михалич. То е от обединените училища. Също имаме проект за обединеното училище в село Червенци. Вече очакваме произнасяне от Държавен фонд „Земеделие“ по проект за саниране и спортна площадка на Средищното училище „Васил Левски“ във Вълчи дол. Където е имало възможност сме кандидатствали. Предстои до една седмица да приключи един проект за газификацията.

Диана СТОЕВА