Георги Харизанов, анализатор:  Когато се говори, че управлението е пропито от кражби и корупция, трябва да е придружено с нужната конкретика, иначе са празни приказки

Георги Харизанов, анализатор в интервю за сутрешния блок „Добро утро,България“ на 02 май

Водещ: От трибуната лидера на БСП Корнелия Нинова каза, че истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция. Това според вас, не са ли проблеми  трупани с години и сега видяни под лупа?

Георги Харизанов: Хубаво е да има конкретика защото в противен случай това остава политическо говорене, което от една страна остава негативно усещане в обществото, от друга страна- не води до нищо. А не води до нищо, защото липсва конкретика. След като г-жа Нинова твърди, че има кражби и корупция, аз като данъкоплатец искам да знам къде е, кой и колко краде и защо не е даден на прокурора или на съда. Ако г-жа Нинова няма отговор на тези въпроси, може да се окаже че най-малкото говори празни приказки, да не кажем, че лъже. Ясно е, че има проблем с корупцията в България, като той започва на битово ниво- от записване на деца в училища и детски градини, до търсене на връзки да се извади по-бързо документ. Този проблем е свързан с манталитета и се дължи на предишни исторически периоди. Но когато се говори за управлението и че то е пропито от кражби и корупция и ако това не е придружено с нужната конкретика, излиза, че политика говори празни приказки.

Водещ: Лидерът на левицата г-жа Нинова продължи политическа риторика със светлината и прожекторите, сега насочени към местната власт,  както тя каза „обрасла с далавери и кражби“. Не беше пропусната и паралелната държава. Какво наистина е нужно, за да се осветлят тези процеси? И протестите не са ли поредната форма на риторика?

Георги Харизанов: Отново стигаме до конкретика, в месеците, в които в предишните парламентарни избори г-жа Нинова говореше за паралелна държава, нейния кандидат заместник-председател организираше срещи в ЦУМ. В един момент се оказа, че паралелна държава, може би има в средите на БСП. Всеки е свободен да говори каквото иска, това е хубавото на демокрацията и плурализма, но когато политик от такъв ранг не придружава казаното с факти, олекването е налице. Преди по-малко от година, чухме, че БСП започва да изнася страшни данни за страшна корупция в местната власт. След като дадоха тази заявка, не са изнесли нито едни данни, за нито една местна власт. От ГЕРБ изнесоха данни за много кметове на БСП, като един беше изключен от партията. Нека си почистят собствения двор, след като имат претенциите да чистят образа на държавата. Не твърдя, че корупция и кражби няма, но твърдя, че първо с темата силно се злоупотребява, второ –политици редовно са изкушени да преувеличават в интерес на доброто настроение на някой митинг или протест. Трето, всеки който знае за такива неща и не ги докладва на прокуратурата и съда, извършва престъпление.

Водещ: Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов каза, че решението на икономическите проблеми е силно участие на държавата в икономиката. Може ли да се върне национализацията и това да реши икономическите проблеми според вас?

Георги Харизанов: Тези думи на г-н Паргов показва защо БСП никога не трябва да идва на власт. Няма нито една държава, в която участието на държавата в икономиката да е довело до положителни икономически резултати. Някой ще каже това е Скандинавския модел. Това е модел на експлоатация на огромни природни ресурси от слабо населени, големи по територия държави. Когато държавна компания добива природен газ и го продава е нормално държавата да има пари, но това не е участие на държавата в икономиката. Участието значи, че  в момента някъде по света държавна компания би трябвало да може да произведе страхотен автомобил или страхотен мобилен телефон, лаптоп или друг страхотен продукт, който искаме да си купим. Нищо от това не е произведено в държавно компании, те са неконкурентни и функционират добре само в условия на монопол. А този монопол излиза скъпо на потребителите. Може да направим ретроспекция, до какво доведе управлението по време на Виденов, как бяха спрени еврофондовете при Станишев и Орешарски. Добре е, че г-н Паргов казва такива неща, от време на време, за да си припомним, че БСП е далеч от качествата и образа на партия, която може да управлява.

Водещ: В  тази връзка, каква е формулата България да се превърне в справедлива и социална държава, към което призова Калоян Паргов? Могат ли според вас БСП да отговорят на тези искания? Готови ли са за предсрочни избори, защото  от трибуната поискаха оставка?

Георги Харизанов: Кой каза, че България трябва да се превръща в социална държава? Хубавото на демокрацията е, че всеки може да излезе и да  предложи своите идеи на избирателите и те ако решат да ги одобрят с гласа си. Аз твърдо не желая страната да става такава държава. Има проблем с над 1 млн. слабо образовани, трудноработещи роми и една социална система, би ги превърнала окончателно в аутсайдери. Твърдя, че социалната държава развращава, убива инстинктите на хората да се развиват, да подобряват труда си, да се опитват да го продадат по-скъпо. Твърдя, че социалната държава е стъпка назад. Спомняме си какво представляваше страната преди години, едва ли някой иска да се връщат нещата назад

Водещ: Готови ли са според вас БСП за предсрочни избори?

Георги Харизанов: От страни погледнато, има две основни неща, които характеризират тази партия в момента. От една страна, силни и ярко лидерство, нищо общо с предишния лидер. От друга страна има много хора, които вътре от БСП критикуват това лидерство и изглеждат като вътрешна опозиция. Не съм сигурен доколко тези хора биха били ентусиазирани да работят или правят избори. Интересно как биха се развили местни избори в Пловдив, Варна и други градове, където вътрешната опозиция е ясно очертана и в тежък конфликт със сегашното ръководство на партията.

Водещ: Президентът Радев също се изказа по повод Деня на труда като го определи като един от празниците, които сплотява  отвъд националните граници. Лидерът на левицата ползвайки неговия изказ за  тъмната страна на управлението обяви, че протестиращите го подкрепят. В това може ли да разчетем, търсене на сближаване с институцията на президента от страна на БСП?

Георги Харизанов: Г-жа Нинова на всяка цена иска да направи впечатление, че с президента играят обща игра, че той не е забравил, че тя е лидера, който го избра за президент, което е така. Но това впечатление е малко пресилено. Старанието от нейна страна да демонстрира такава близост ще доведе до по-ясно  дистанциране на страна на президента. Миналата година около създаването и работата на служебния кабинет, БСП не беше очарована, нито от начина,  по който президента състави правителство, нито от  начина, по който управляваше. Мисля, че те имаха други очаквания от него за друг тип лоялност. Виждайки как президента критикува определени политики  на правителството, а и правителството като цяло и то непрестанно, той сам се позиционира и на моменти звучи като функционер на БСП. От гледна точка на това, че президента трябва да обединява нацията, тази ситуация е интересна.

Водещ: Протестите не са ново явление вече за България. Имаше ли изненади в този протест и посланията му?

Георги Харизанов: Не. Тези послания вече не са актуални. Протестът на 1 май и всички протести на съсловни организации, които видяхме през пролетта, са лесни за предвиждане. Ясно защо протеста на превозвачите е насочен на 16 май- защото на 17-ти е срещата на върха в София. Идеята на всички протести по време на председателството е, че по време на председателството, правителството ще е по-отстъпчиво, ще гледа да потушава протестите. Лошото е, че осребряването им се случва с парите на данъкоплатците.

Водещ: Споменахте протеста на превозвачите дали бихме могли да го приемем като продължение на този от 1 май, вече организиран от работещи само от един бранш, или нямат нищо общо?

Георги Харизанов: Не мисля. Секторите имат проблеми. Не бих обвързал политическата манифестация от вчера със секторни проблеми. Много съсловия използваха този политически период, за да обявят по-шумно исканията си. Не казвам, че нямат проблеми, но най-често те се дължат на недостатъчното модернизиране на сектора като законова база и правила, а не чак толкова на недофинансирането.  Исканията на превозвачите са насочени към законова и нормативна уредба, а това е в прерогативите на НС

Водещ: Къде е границата за конструктивна опозиция и общи политически действия  за просперитета на държавата?

Георги Харизанов: Конструктивна опозиция, би била тази която предлага добри решения, активна е, внася законопроекти, които биха донесли положителни и икономически резултати. Конструктивна  опозиция е тази, която ако знае за случаи за корупция и кражби, сигнализира съответните органи и не ги използва само по време на манифестации. Ще ми се да виждам повече такава опозиция. ДПС въпреки многото си кусури е показала конструктивно отношение към законодателната работа на НС, бих се радвал БСП да са по-активни в разкриването на корупция. Такова поведение на опозицията би дисциплинирало администрацията и хората, които боравят с публични средства. Това че г-жа Нинова е говорила някъде нещо, нищо не подобрява живота в страната, а тя е избрана в парламента да го прави.

Водещ: Но конструктивната опозиция, сама по себе си, не изключва общи действия с правителството за просперитета на държавата.

Георги Харизанов: И това също. Неслучайно относно законодателната работа на НС, посочвам ДПС, тъй като колкото и критични да са на моменти и колкото и кусури да имат, при гласуване на истински важни закони, много пъти са подкрепяли управляващите, бидейки опозиция. Ще ми се да видя подобно поведение от всички опозиционни партии. Защото от една страна, българското общество с голям ентусиазъм влиза в разделения- за и против Истанбулска конвенция, еврото, добрите отношения с Русия, засилената интеграция с ЕС. От друга страна българското общество много обича консенсуса и обича, когато важните, сериозните политици по определени теми имат консенсус. Това внася спокойствие, дава чувство за единност и се усещаме като една нация и държава. Но основната задача на опозицията  е да критикува управлението и да посочва неговите слабости. Ще се радвам БСП да са по-успешни в това, защото само с приказки не става.

Елеонора ЧОЛАКОВА