Георги Харизанов: В летище „Мюнхен“ този оператор се справя чудесно, нямаме никакви знаци, че няма да е така в летище „София“

Георги Харизанов, анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Консорциум „Софт Кънект“, съставен от френския фонд „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ в партньорство с оператора „Флугхафен Мюнхен“ спечели концесията на летище „София“. Достоверността, устойчивостта и предлаганият модел за развитие са факторите, поради които Консорциум „Софт Кънект“ е спечелил процедурата. Ролята на държавата ще остане не само като страна по сделката, а и в публичната инфраструктура с оглед стратегическите и националните интереси. Държавите ще присъства на Летище „София“ като регулация, свързана с летищни такси, като граничен вход за държавата и с всички митнически, ветеринарни и други учреждения. Добра сделка ли прави България? Поканихме за анализ на концесията политическият анализатор Георги Харизанов поради факта, че срещу нея започна атака от БСП и въпросът от икономически и финансов се превърна в политически. С какво да си обясним, че се политизира и този иначе технократски въпрос?

Георги Харизанов: Първо трябва да си го обясним със самата философия на социалистическата партия. В крайна сметка това са хора, които са твърде убедени в напълно погрешното вярване, че държавата е по-добър стопанин, че всичко трябва да е  държавно, че напротив, частните предприятия трябва да бъдат тепърва национализирани и да се превърнат обратно в държавна собственост. Така че самата философия на социализма е такава. И тук поне БСП не изневеряват на себе си – съвсем нормално е те да предпочитат държавната собственост. Но това, което ме притеснява, е не толкова, че те в случая поне изненадващо за мен се придържат към ценностите си, притесняваме това, че първо, процедурата по концесията беше тежко опорочена от тяхна страна, можеше да бъде опорочена и докрай, ако бяха продължили с лъжите, които говореха, и второто, че тя се превърна в част от предизборната им кампания. Нека да припомним на слушателите, че и г-жа Елена Йончева, и г-жа Корнелия Нинова упорито твърдяха, че някакви турци са щели да завземат летището в София и да го закрият. Първо, турска компания участваше със  съвсем миноритарен дял във френския консорциум, и второ, както се вижда, този консорциум не спечели. Спечели германският консорциум – операторът на мюнхенското летище. Така че най-малкото г-жа Корнелия Нинова и г-жа Елена Йончева при наличието на елементарна доблест дължат извинение за поредицата фалшиви новини, които създадоха, тъй като много случаи преди са показвали, че лъжите и политическият шум са нещото, което най-много притеснява инвеститорите. Старата поговорка: „Парите обичат тишината“ е абсолютно вярна, особено когато се отнася за отношения с държавата, и затова, че заради приказките на отговорни политици, и то политици с претенциите да управляват, заради враждебното им отношение всеки потенциален инвеститор много би се замислил дали да инвестира милиарди, както е в случая, от парите на своите акционери в обект в чужда държава.

Водещ: А вие какво мислите за самата процедура? Тя беше многократно преработвана.

Георги Харизанов: Самата процедура неколкократно беше преработвана. Тя беше спирана, рестартирана, беше дописвана и редактирана във връзка с новия Закон за концесиите, но в крайна сметка към днешна дата завърши с успех. Не сме видели, поне в публичното пространство, каквито и да било сигнали от останалите участници, че нещо по процедурата е било опорочено или непроведено както трябва. Така че си мисля, че процедурата за момента, към днешна дата казвам, е за пример, първо, с нивото на участниците си, и второ, с начина, по който беше проведена, а си мисля, че и с начина, по който завърши в крайна сметка, тъй като предложението на германската компания е изключително интересно, и то тепърва ще промени не само самото летище, а и облика на София като туристическа дестинация, и на целия пътникопоток към България.

Водещ: А като концесионер добър ли е изборът? Можем ли да направим преценка авансова?

Георги Харизанов: Мисля, че да, тъй като летището в Мюнхен е второто най-натоварено в Германия. Тази години бележи рекордни резултати – има много голямо увеличение на полетите и пътникопотока, които са обработени на това летище. Така че очевидно в основната си дестинация, в летище „Мюнхен“ този оператор се справя чудесно. Нямаме никакви знаци, че не биха се справили в България. Напротив, примерите с нещата във Варна и Бургас показаха, че както винаги частните компании са по-добри стопани. Казвам стопани, защото те не се превръщат в собственици, собствеността си остава държавна, но частните компании са по-добри стопани. Плановете на немския, смело вече можем да кажем, концесионер са: първо, да включат и втора писта, второ, включват и трети терминал, който да е изцяло за лоукост полети. Като имате предвид, че градският турист в София представлява за момента по данни на НСИ около 15% от общия обем на туриста в България, нека си представим, как биха се променили тепърва нещата – към по-добро, разбира се, с един трети терминал, който да обслужва само лоукост полети.

Водещ: Има подозрения от страна на БСП, дали Летище „Мюнхен“ ще остане докрая в концесията. Те по-скоро смятат, че водещият партньор всъщност е инвестиционният фонд „Меридиам“.

Георги Харизанов: Това какво смятат социалистите, след всичките им изявления по време на самата процедура, се видя, че няма особено голямо значение. Този инвестиционен фонд е фонд, който се занимава с осигуряването и управлението на финансови инструменти, така че не виждам как инвестиционен фонд би променил предмета си на дейност и би се захванал с управление на летище. Инвестиционните фондове са финансови структури, които се занимават с осигуряването и с печеленето на пари за своите акционери. Така че имайте предвид, че тук, за тази концесия съгласно условията, които бяха поставени от българската държава, трябва да се осигури много голям финансов ресурс и участието на инвестиционен фонд като партньор не ме изненадва.

Водещ: Летище „Мюнхен“ е собственост на германската държава. Ние не отдаваме ли като държава нашето държавно летище да го управлява  друга държава?

Георги Харизанов: Имаме ли проблем с това да речем пътниците да ги вози „Дойче бан“ в България, след като заради това, че сме част от Европейския съюз и съгласно европейските директиви либерализационните пакети чужди транспортни оператори ще имат достъп до нашата железопътна инфраструктура. „Дойче бан“ също е изцяло държавна компания. Очевидно начинът, по който функционират търговските дружества с държавно участие в капитала в Германия и в България е доста различен. И си обяснявам това в крайна сметка с етапите на развитие на двете държави – ние работим при капитализъм едва от 30 години, докато Германия е капиталистическа държава откакто съществува тази философия и този пазарен строй. Така че нормално е там търговските дружества с държавно участие в капитала да са по-развити, по-добре работещи от тези в България. Мисля, че това в крайна сметка е крачка напред, а не крачка назад. Така че укорът по тази линия наистина не го разбирам. Очевидно държавата не се справя добре като стопанин на софийското летище, и това не е изненада. А когато имаме частен оператор, търговско дружество, което функционира на принципи, на които функционират всички останали търговски дружество, но просто е с държавна собственост на капитала, в крайна сметка, нещата не стоят точно така, както с изцяло държавните структури, каквито са министерства, агенции и т.н.

Водещ: Къде ще отидат парите – средствата от концесията?

Георги Харизанов: Намерението на правителството и това, което многоратно са декларирали е, че те ще отидат за оздравяване на Българските държавни железници. Силно се надявам това оздравяване да е по отношение на изплащането на дълговете на машинния състав, а не продължаващото наливане на пари в социални услуги, на празни влакове с по трима души, защото да, изключително умилително звучи, когато от селото „Х“ кажат: „Спряха ни влака“, предизвикват се симпатии и по политически натиск реши да не го спират този влак, а на следващия ден виждаме нови репортажи как в него се водят трима души. Подобна социална услуга, всъщност е антисоциална, тъй като тя ощетява обществото, а не му помага. Тези трима души с луксозен автомобил ако ги возим всеки ден, на всички нас ще ни излиза много по-евтино, отколкото празните влакове по странните дестинации. Така че инвестициите в инфраструктура и машини са добре дошли. Осигуряването на т.нар. „социална услуга“ не е добре за мен, и се надявам да не се насочат натам излишни ресурси.

Цоня Събчева