Георги Харизанов: Не се пипат изборни правила, не се налагат силови промени в Изборния кодекс и не се подава зорлем топката на опозицията, толкова скоро преди избори

Георги Харизанов, политически анализатор, в обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Заради отсъствията на парламентарната група „БСП за България“ ехото от скандалите по Изборния кодекс отекна в предложение за промяна в Правилника за работата на Народното събрание и в засилващо се напрежение между ГЕРБ и БСП. Как ще завърши, следва прогнозата на анализатора Георги Харизанов. Поставя ли официално началото на предизборния маратон сагата около промените в Изборния кодекс, г-н Харизанов?

Георги Харизанов: Не съм сигурен доколко предизборният маратон започна чак сега. Предизборната кампания започна в началото на януари месец, когато бяха свикани партньорските срещи и срещите на ръководствата и на най-оценените активисти нека кажем на ГЕРБ и на БСП. Едната беше на 20-ти, другата на 26-ти януари, и всъщност предизборната кампания, нейният старт беше даден тогава. Тогава бяха обявени начините, по които ще се води предизборната кампания, бяха обявени и линиите, които се предприемат и т.н. Сега навлизаме вече във фазата на кулминация, и във фаза, в която опозицията ще търси начините да създаде скандал от всеки ход на управляващите и всичко, което се случва в управлението, започвайки от Изборния кодекс, минавайки през други закони, които ще се приемат, през всекидневните решения на Министерски съвет, опозицията нормално – нормално, така се прави – ще се опитва да култивира скандали. Въпросът е, доколко те са резонни, доколко ще имат градивни предложения как да се отстранят грешките, за които те твърдят, и доколко това ще доведе в крайна сметка до резултати, които да са по-добри за обществото.  Защото политиците всъщност са в Парламента за това.

Водещ: Г-н Харизанов, сагата около Изборния кодекс с промените на промените влизаше ли в предизборната стратегия на ГЕРБ? Защо беше нужна на ГЕРБ?

Георги Харизанов: Според мен, не, не беше нужна на ГЕРБ. Имах възможност в събота пак във вашата медия да кажа, че това решение беше грешно. Не беше сега моментът, в който трябваше да се повдига изобщо темата с Изборния кодекс. Има ново становище на Венецианската комисия, знаете, 6 месеца преди избори да не се пипа нищо по изборното законодателство, за да не се правят промени в полза на управляващите, които и да са те. А отделно от това промените, които бяха направени, в крайна сметка не са от полза на ГЕРБ. ГЕРБ е партия, която се възползва от преференциите в последните години, и преференциите донесоха много гласове на принципа на това, че хората казват: „Може и да не подкрепяме партията, но харесваме конкретния кандидат, ще гласуваме за него“. Политикът, който получава най-много преференцията в българските избори, се нарича Томислав Дончев от ГЕРБ – на евроизборите 2014 година той получи 108 хиляди преференции. Постижение, което най-вероятно скоро няма да бъде задминато. Така че тези промени дори не бяха и от полза на ГЕРБ, тоест, управляващите си навлякоха критики, че влизат в противоречия с разпоредбите на Венецианската комисия и променят Изборния кодекс няколко месеца преди изборите, и то без това да им носи каквато и да било електорална полза или техническа да кажем помощ за по-високи изборни резултати.

Водещ: Е, добре, след като вие го констатирате многократно, защо тогава бяха предприети тези ходове? Защо трябваше да се вдига прагът на  преференциите, пък после да се сваля? ДПС отрече да са разговаряли с ГЕРБ за преференциите. Това го направи в сряда в интервю за „Това е България“ Велислава Кръстева, вече и други видни функционери на партията повтарят тезата.

Георги Харизанов: След като и ДПС отричат да са инициатори на тази поправка, то тя остана без никаква парламентарна подкрепа, и в крайна сметка, след като изчакат дали Президентството ще наложи вето или трябва да се внесат нови тестове и нов закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, нормално е депутатите да ги отстранят.

Водещ: Въпросът е, защо ГЕРБ го предизвикаха?

Георги Харизанов: Версията и тезата на г-н Цветанов, която аз съм склонен да приема, тъй като му имам доверие, е, че това предложение е било предмет на, нека го кажем, на парламентарно изнудване за кворума. Аз съм склонен да приема тази версия. Това, че ДПС се отрича от предложението за вдигане на прага на преференциите, след като г-н Цонев публично го защити усърдно и призна авторство, и обясни и мотивацията им да внесат предложение за вдигане на прага на преференциите, леко ме изненадва тази тяхна позиция. Но в крайна сметка, тя е хубава, защото показва, че вдигането на прага на преференциите реално остава без никаква парламентарна подкрепа.

Водещ: Г-н Харизанов, понасят ли партиите репутационни щети в резултат на скандалите около Изборния кодекс?

Георги Харизанов: Със сигурност цялата политическа класа понася репутационни щети за съжаление, и то пак казвам, правейки промени, чиято мотивация и крайна цел така и не станаха ясни. Не се пипат изборни правила толкова скоро преди избори, не се налагат силови промени в Изборния кодекс толкова скоро преди избори, и не се подава зорлем топката на опозицията толкова скоро преди избори. Факт е, че това се случи. Дали е допусната грешка в упражняването на парламентарните техники и за кворум, и за гласувания е един допълнителен въпрос, който рано или късно ще намери своя отговор, но като цяло тази ситуация беше абсолютно излишна на фона на всички ползи, които това управление в крайна сметка донася, изхождайки от статистическите факти и от всички данни за развитието на българската политическа и икономическа среда. Беше предизвикана абсолютно излишна криза.

Водещ: Виждате ли стратегическа цел в напускането на парламента от БСП или е въпрос на тактика?

Георги Харизанов: Ако беше първо напускане, може би щях да се опитам да му направя по-задълбочен анализ. Социалистите излизат за трети път от парламента в рамките на този мандат. Първият път около онова прословуто отнемане на думата от страна на Димитър Главчев, вторият път когато измислиха „Визия за България“ и хукнаха да я представят пред хората. Знаете приказката за лъжливото овчарче, така че не мисля, че третото излизане на БСП от този парламент е нещо, което заслужава сериозен коментар. Според мен е търсене на евтина популярност и някакво мобилизиране на  редиците от страна на г-жа Нинова, което няма да доведе до успех, още повече, че от сряда въпросното излизане от парламента вече открито е взето на подбив и не мисля, че работи в интерес на хората, които са взели това решение, а твърдяха, доколкото си спомням, едно изключително солидно мнозинство от националното ръководство на социалистите.

Водещ: Да очакваме ли размисляне БСП да се върне в пленарната зала?

Георги Харизанов: Мисля че да, особено ако стартира, каквито заявки бяха дадени от Правната комисия, процедурата по избор на нови членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). БСП ще се появят тихомълком обратно в зала, намирайки си някакво странно оправдание, защото в крайна сметка знаете, как се избира съставът на ЦИК. Там има квотно разпределение, различни политически сили предлагат свои членове на ЦИК, всички основни политически сили държат да бъдат представени в ЦИК. Така че ако БСП се дистанцира и самоостракират в този процес, това ще е изключително забавно. Пък и аз в крайна сметка не мисля, че ще го направят. Очаквам да се върнат в парламента под някакъв предлог съвсем скоро. Без, разбира се, това да има кой знае какво значение за работата на Народното събрание, както вчерашният и днешният ден показаха.

Водещ: Как ще излезе от ситуацията ГЕРБ, защото независимо че ще продължи работа парламентът, те вече понасят щети?

Георги Харизанов: С поредните поуки, с негатив от допускането на тази криза и с пореден позитив от начина, по който излизат от тази криза. Както колеги, политически анализатори казаха – ГЕРБ има таланта сам да се вади от кризите, които предизвиква, по този начин туширайки натрупването на голяма обществена енергия и лишавайки обществото от желанието то да реши въпросния проблем силово с протести или сваляйки партията от власт. ГЕРБ има този талант да коригират поведението в движение, да отстраняват грешки, когато те биват разпознати като такива, и в крайна сметка мисля, че това се оценява по някакъв начин от хората.

Водещ: Перпетум мобиле от грешки ли прави ГЕРБ и докога ще продължи? Какви са следващите, които ще направи?

Георги Харизанов: Няма безгрешно управление. Това, което в крайна сметка трябва да бъде сложено на везните, е балансът между ползите и грешките на едно управление. Аз мисля, че ползите са: повишаването на жизнения стандарт, повишаването на доходите, рекорден износ, повишаване на БВП, изобщо усещането за икономическа предвидима среда. Докато това продължава да е водещото, аз си мисля, че управлението ще продължи да ползва своя кредит на доверие, независимо от грешките, които прави. Естествено, всички искаме управлението да допуска по-малко грешки, но няма идеални хора и политиците не правят изключение от това правило.

Водещ: Как ще се развият отношенията ГЕРБ-ДПС?

Георги Харизанов: Мисля си, че в момента тези отношения ще преминат през своята поне публична криза, тъй като на ГЕРБ в никакъв случай не им допада това да им бъде прилепяно ДПС в качеството им на някакъв негатив. ДПС тепърва има да работи много по своя публичен образ. Оценявайки всичко, което тази партия е направила за България по време на Прехода и последните години, намесвайки се решително няколко пъти по време на гласувания на данъчни закони и закони, които касаят външнополитическата ориентация на страната, но тази партия носи съответните негативи в своя имидж, и със сигурност лидерите, а и членовете на ГЕРБ не са възхитени от това да им бъде непрекъснато преписвана някаква негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС. В този смисъл поне публично разграничаване на позициите ще има. Тълкувам по този начин нежеланието на народните представители от ДПС да се регистрират в зала и по този начин да се опитват всяка сутрин да осуетят кворума на Народното събрание. Но аз мисля че политиците от двете партии са достатъчно отговорни, и въпреки че със сигурност ще има охлаждане на отношенията, по важни теми мисля, че може да се разчита на тях.

Водещ: Какво имате предвид, като казвате поне публично? Защото иначе опасенията са за задкулисно?

Георги Харизанов: Не, не казвам задкулисно, казвам, че, вие знаете, всяка сутрин в парламента вашите и моите колеги, които отразяват парламентарния живот, много добре знаят колко интензивен е парламентарният живот, че парламентарните групи се срещат официално, неофициално, г-н Цветанов ходи на консултации при ДПС, депутати от ДПС ходят на консултации при ГЕРБ и г-жа Караянчева. Така че тази работа ще продължи, но публично разграничаване на позициите на двете партии със сигурност ще има, тъй като, пак казвам, ГЕРБ категорично не са възхитени от това да им бъде приписвана тайна коалиция с ДПС.

Водещ: Как ще се развие сагата с Изборния кодекс? Какво в крайна сметка ще се приеме? Може ли да се направят прогнози?

Георги Харизанов: Топката е в президента. Със сигурност той не е възхитен от това, че се поставя в ситуация, в която неговото вето да повдигне топката на ГЕРБ и да им даде възможност да решат създалите се кризи около преференциите. Очаквам това вето и мотивите към него да се забавят, но очаквам все пак вето да има. И това вето да даде възможност на депутатите при прегласуването проблемните текстове да не бъдат потвърдени и ветото на президента да не бъде отхвърлено в частта на преференциите и може би и в частта на актовете и на протоколите на Секционните избирателни комисии, тъй като това е другият проблемен момент.

Водещ: А няма ли да се появи и още един момент след ветото, когато трябва да се състави състава на ЦИК, и тук ГЕРБ вече прехвърли на президента отговорността за това?

Георги Харизанов: Аз не мисля, че отговорността е прехвърлена на президента. Процедурата по избор на членове на ЦИК е ясно разписана. Не съм сигурен, доколко не влиза отново в противоречие с препоръките на Венецианската комисия, ако 2 месеца преди изборите поради съвпадението на датите бъде избран нов състав на ЦИК, и хората, които тепърва ще се учат какво представлява тази комисия и как работи тя. Но след като има настояване от страна на г-жа Нинова да бъдат сменени хората, избрани от г-жа Манолова, и след като цялото общество трябва да става заложник на вътрешнопартийни разправии в социалистическата партия, ГЕРБ показаха, че нямат нищо против и това не е нещо, с което те могат да бъдат изнудвани и притискани, а именно състав на ЦИК, избран по време на правителството на Орешарски, който е композиран и овластен  от г-жа Мая Манолова и тогавашния Изборен кодекс. Така че след като БСП толкова много държат на тези смени, те ще бъдат направени. Процедурата е ясна. Но пак казвам, не съм сигурен, че е редно това да се прави в последния момент, въпреки че да, формално мандата на тази комисия изтича.

Водещ: Г-н Харизанов, прогнозируем ли е следващият скандал? На този вече му виждаме края, а и малко ни досади.

Георги Харизанов: Не съм сигурен, доколко е прогнозируем, не съм сигурен, от какво ще се опитат да създадат скандал социалистите, тъй като те са тези, които имат нужда от скандали, за да могат да се заявяват като някаква алтернатива, колкото и смешно да звучи това. В четвъртък, например, г-жа Нинова се опита да предизвика скандал от това, че е била поканена на среща от несъществуваща организация. В този смисъл да се опитам да гадая от какво ще се опитат да си измучат скандала социалистите, е малко свръх моите възможности и предпочитам да се въздържа.

Цоня Събчева