Георги Харизанов: Политиката е жесток занаят и последните събития около г-н Цветанов го доказват

Георги Харизанов, политически анализатор, в интервю за седмичния обзор на Радио „Фокус“ „Метроном“

 

Водещ: „Усещах недоверие, което е съществувало досега“, каза в интервю освободеният от всички постове от ГЕРБ Цветан Цветанов. Ехото с оставките в ГЕРБ и БСП засенчи резултатите от евровота, дори скандално високата – 70% изборна неактивност. Паралелите с тези оставки са неизбежни, но като публика отдавна не бяхме виждали такова жестоко, унизително отстраняване, както лидерът на ГЕРБ направи със своя заместник. Какви процеси предвещават тези политически събития от седмицата? Поканих за политически анализ Георги Харизанов. Г-н Харизанов, оставката на Цветанов, която всъщност бе отстраняване на Цветанов, и което Борисов не пожела да спести, как ще се отрази по-нататък на партията?

Георги Харизанов: Сложно е, разбира се. Ако някой от ГЕРБ каже, че е щастлив от тези събития, той най-вероятно е неискрен. Винаги е било налагано възприятието на тази партия, на която Борисов й е душата, а Цветанов й е сърцето, или моторът, или двигателят, както искате го наречете, но фигуративните определения и възприемането винаги са били, че има човек с природен политически талант и уникална харизма, и до себе си той има човек, който претворява всичко това в организация, в числа, в успехи чрез много работа. Така че старата мечта на всички противници на ГЕРБ да вбият клин в този дует, не успя да се сбъдне, тъй като дуетът очевидно сам определи бъдещето на своите отношения, което в момента никак не е розово. Казвам го със съжаление, защото като десен човек, като човек, за когото е изключително важно БСП да не е на власт и никога повече да не идва на власт заради всичко, което е причинила на тази държава, оценявам ролята на г-н Цветанов в този процес в годините назад, разбира се, с ясното съзнание, че всичко това се е случвало заради таланта, лидерството и харизмата на Борисов.

Водещ: Г-н Харизанов, защо Бойко Борисов отстрани по толкова жесток начин Цветан Цветанов?

Георги Харизанов: Първо, не мисля, че начинът е бил жесток.

Водещ: Думите бяха доста свирепи. Както се казва в народната приказка: мен не ме заболя от удара, от раната, заболя ме от това, което ми каза. Те убиват думите, г-н Харизанов, словото е оръжие.

Георги Харизанов: Публични изявления, които са били свирепи или обидни по адрес на г-н Цветанов, аз не видях, не видях и такова усещане. Видях, че има недоволство у Борисов от начина, по който е протекла кампанията, от абсолютно незаслужения от лично негова гледна точка удар, който ГЕРБ понесе заради имотните сделки на знакови лица от тази партия, това да, не се изчерпва далеч, разбира се, само с г-н Цветанов, но той беше основната мишена – в публикациите с него се започна целият скандал. Така че аз жестокост и нещо обидно не видях. Видях разочарование и видях очевидно невъзможност да се продължи напред по начин, по който устройва и двете страни в този разговор. Освен това, знаете ли, когато при толкова, първо, големи, зрели хора, второ, хора с голям политически опит, доверието изчезне, аз не виждам наистина смисъл това да се коментира отстрани, от някой, който не е част от този разговор, а всички ние не сме. Това са отношения между двама души, и то двама души с огромно и оправдано самочувствие, така че когато доверието изчезне там, си мисля, че всичко друго вече е детайлът, а не разговор по същество.

Водещ: Не бихме го коментирали, не бихме го разглеждали под лупа, г-н Харизанов, ако това не са първите хора в държавата – лидерът на най-голямата партия и министър-председател и неговият заместник.

Георги Харизанов: Абсолютно съм съгласен, това е изключително важно, но според мен важно е по-скоро политическото естество, а не емоцията личната, защото това са отношения между двама души. Много е трудно за всеки, който е страничен наблюдател в крайна сметка, първо да разбере тези емоции. Това са 18 години заедно, това са толкова битки, това е доказана лоялност, и твърдост, и мъжество в годините 2013-2014, спомняте си как протекоха тези години тогава и за Цветанов, и за Борисов. Така че изключително трудно е да се оцени тази емоция и да може тя да бъде анализирана. Но за политическите измерения, разбира се, те тепърва ще дават своето проявление. Аз по принцип, като цяло не съм привърженик на колективната безотговорност, предпочитам персоналната отговорност, така че си мисля от разговорите, които съм имал с премиера, той също е човек, който предпочита персоналната отговорност, ще ми е много интересно да видя как ще се развият отношенията, отговорностите и ресорите вътре в ГЕРБ, тъй като Изпълнителната комисия на партията като колективен орган е способна да размие леко процесите, а и си мисля, че все пак има задачи, с които конкретни хора трябва да се нагърбят, а Цветанов вършеше огромна част от тях.

Водещ: Г-н Харизанов, кои персонално други фигури трябва да понесат своята отговорност след г-н Цветанов?

Георги Харизанов: Мисля си, че ако говорим специално за „Апартаментгейт“, тъй като вижте, това, което случва тези дни, то не е нещо различно от пореден епизод от сагата с апартаментите. Зараждането й, случването й, шокът около нея в крайна сметка доведоха до тази поредна серия сега, защото аз не правя разлика между разговорите между Борисов и Цветанов тези дни и постъпката на г-н Цветанов, и предишните серии от тази сага. Защото „Апартаментгейт“ не е нещо, което е довело само до временен отклик в декларативната подкрепа, хората все пак си гласуваха за ГЕРБ, просто в един момент не искаха да го признаят. „Апартаментгейт“ доведе до доста грешки, доведе до припряност, доведе до изнервеност, доведе до излишна и мисля си и дразнеща част от обществото и периферията публичност, с която да се демонстрира невиновност, но тази невиновност да бъде демонстрирана и натрапена, което подразни хората, подразни аудиторията, подразни колегите из редакциите, ако щете, доведе до грешка със слогана, спомняте си, „Европа ни чува“ – някой е решил, че е много хубав слоган, никой не се беше сетил да погледне в „Гугъл“ и да види, че вече е използван, спомняте си, стана повод за шеги и закачки и това.

Водещ: Ама, г-н Харизанов, ГЕРБ се готвят с листа от 17 евродепутати, те имат екипи от сътрудници, как от всички тези хора един не отвори в „Гугъл“ да изпише слогана, за да провери за случайни сходства?

Георги Харизанов: Ето, добър въпрос. Пак казвам, това е резултат от нездравата обстановка и от изнервеността около „Апартаментгейт“.

Водещ: Да де, но едни заминават за Брюксел с високи заплати, а други ги изгонват. Ето, този парадокс хората искат да си го обяснят.

Георги Харизанов: Политиката е жесток занаят и изпълнена с парадокси, да. Така е. Напоследък много обичам примера с г-н Малинов – човек, който е с рядка за нашите географски ширини политическа грамотност, човек, направил научна кариера, политическа кариера, издавал списания, издавал книги, свършил адски много на десния фронт, и то на консервативната му част, на която аз симпатизирам, и краят на неговата кариера, а и неговата кариера като цяло ще остане в обществото с един изпуснат самолет. Политиката е жесток занаят, и мисля си, че последните събития около г-н Цветанов специално го доказват. В този смисъл, хората, които си мислят, че да се занимаваш с политика е някакво лековато занимание, което ти носи популярност, а защо не и пари – много хора влизат в политиката с тази мисъл, е хубаво да преосмислят тази своя оценка.

Водещ: Как ще продължи оттук нататък ГЕРБ на фона на парадоксите?

Георги Харизанов: Сложно. Тъй като познавайки натовареността на Борисов и това как всевъзможни хора го занимават с всевъзможни казуси, на него тази роля му харесва и той е добър в нея, но сега ще трябва да се занимава с още адски много неща, партията ще насочи цялото си внимание, комуникация, молби, искания и т.н. лично към него. Стискам му палци, разбира се, защото е важно ГЕРБ да върви добре и да имаме дясна проевропейско управление, но мисля си, че в следващите месеци ще е доста сложно. Националната конференция, която ще трябва да се проведе на 7 юли, може би ще даде някои от отговорите, и може би ще се очертаят по-ясно конкретните фигури и личности, които ще се заемат с многото отговорности и задачи на г-н Цветанов.

Водещ: Как ГЕРБ ще се впише с работата си в парламента до местния вот? Очакват се сътресения, и то сериозни в малката коалиция, въпреки че засега там още се държат, но могат да се предвидят, как ще продължи да работи ГЕРБ и в парламента?

Георги Харизанов: Ние като че в последните 40-50 дни имаме отговор на този въпрос. Г-жа Дариткова очевидно се справя, стои добре публично, не е възприемана като наследник или като прокси на г-н Цветанов, а като самостоятелна личност, все пак прекарала е дълги години в политиката. Така че отговорът за групата на ГЕРБ като че ли имаме. Оттам нататък си мисля, че в крайна сметка нещата винаги са зависили от договорките между лидерите и от това, каква политика задават лидерите на партиите. Но това е като че ли още един детайл, в който Борисов ще трябва с оглед на събитията да навлезе, и това е тази свръхнатовареност, за която говоря. Не че не е свикнал с нея, но за мен това е, не знам, аз трудно го възприемам толкова много информация, детайли и решения да трябва да бъдат вземани всеки един ден.

Водещ: От ДПС продължават да поставят своята теза за програмен кабинет или за правителство на националното съгласие, основан върху програма, изготвена от системните партии.

Георги Харизанов: Според мен, това е добре подбрана линия на политическо говорене, която да носи физиономията на ДПС като позиция и като коректив, ако щете, най-малкото на това управление. Това си е тяхна теза, те имат пълното право да я артикулират, разбира се. Очевидно, че част от българските избиратели на тази теза симпатизира. Но връщайки се в годините назад, знаете, че синоним на програмно правителство в България е това на Любен Беров, и си мисля, че ужасът от онези години все още е твърде силен, за да позволи на политическата класа да тръгне по този път. Мисля, че е безпредметен този разговор, но разбира се, ДПС е в правото да го провежда. Както казах, той очевидно импонира на част от избирателите.

Водещ: Какви са рисковете пред политическия живот в страната през следващите месеци?

Георги Харизанов: Внезапни кризи, които да демотивират самия Борисов. Като че ли в годините назад, и 2013, и 2016 години президентските избори показаха, че когато Борисов е демотивиран, като че ли всичко друго губи значение. Докато той като лидер на най-голямата партия е в добра кондиция, докато се случват нещата, за които ГЕРБ се бори, докато има парламентарна подкрепа за политиките, които са начертани от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, мисля си, че какво друго се случва по политическия терен и другите партии, като че ли няма кой знае какво значение.

Водещ: А какви кризи биха могли да демотивират премиера?

Георги Харизанов: Не съм добър гадател, но си спомняте настроението му и около протеста на майките, и около други секторни мини кризи, които много напрягат и изнервят обществото. Излишно, пак казвам, да припомняме годините 2013 и 2016, когато той еднолично подаде оставка, както и на цялото управление, въпреки че никой не искаше това от него. Така че подобни сценарии са винаги възможни, не мисля, че са твърде вероятни, но не трябва да ги изключваме от уравнението.

Водещ: Ето и в събота тръгват майки на протест.

Георги Харизанов: Не стана много ясно за какво.

Водещ: Ако тази протестна вълна се засилва?

Георги Харизанов: Между другото, тя не е протестна вълна. Истерията, която се разрази около Стратегията за детето, е типичен пример за хибридна операция, за раздуване на фалшива новина, и за това как незапознати и страхливи поради незнанието си хора се подведоха, и хукнаха по протести, по „Фейсбук“ групи и т.н. Никой на фона на безобразията, които се извършват в Западна Европа разбира се, не е тръгнал да пише закон, по силата на който норвежките джендъри да дойдат и да ни замъкнат децата. Раздуването на тази история обаче с любимите ми клипчета от интернет, със създаването на „Фейсбук“ групи, със създаване на страхове у хората беше част от предизборната кампания, която целеше очевидно да създаде поредната вълна от антиевропейски настроения. Когато знакови публични говорители, журналисти, медии, хора, които формират обществено мнение, се присъединяват към такива идиотщини, недейте после да се учудвате на слабата избирателна активност на европейски избори. Тя не е толкова слаба, но да речем най-слабата в Европа е верен факт. Така че нека да не се учудваме на ниската активност. Изключително гнусно активно мероприятие беше цялата тази история около Стратегията за детето, това че норвежците ще дойдат и ще ни вземат децата, и трябва да сме изключително внимателни, изключително нетолерантни към подобни хибридни опити да се създават тук антиевропейски настроения. Така че аз не съм много наясно наистина, за какво точно протестират днес родителите на деца с увреждания. Мисля си, че в огромна степен техните искания бяха удовлетворени, но силно се надявам това да не е продължаващ сюжет към този, за който говорих досега: как норвежците ще дойдат  и ще ни вземат децата.

Водещ: Хибридните атаки няма ли да изтощят Борисов?

Георги Харизанов: Това е, за което говорих преди малко. Дано да не го демотивират, защото той е спортист човек, трудно се изтощава, повярвайте ми, изпитал съм го на свой гръб на спортния терен. Така че той е труден за изтощаване, но се надявам това да не създаде демотивация не само у него, а и у цялото общество, както и се надявам интелигентните хора да престанат да подвеждат не дотам интелигентните в подобни малоумни каузи.

Цоня Събчева